Privim iar prin ediții vechi, ca să vedem bucăți din viața Bucureștiului, așa cum au apărut în „România Liberă”.
Pe 19 Septembrie ’45 citeam despre o ispravă a celebrului Alimănescu – comisarul acela:
Pe 3 Aprilie ’46 aflam despre sancționarea unor debitanți de tutun…
O zi mai încolo, despre un incendiu la Teatrul Modern:
Pe 10 ale aceleiași luni, citeam despre un furt senzațional; mai mult sau mai puțin senzațional – ce, oare pe-atunci ne feream să dăm titluri atractive?
Încheiem cu „fapte diverse”, cum se zice – și anume cu ITP-ul trăsurilor de piață.
Comisarul Alimanescu:
– fost sef de banda in anii razboiului, cu un cazier bogat, inclusiv la “Siguranta” !
– convertit in politist..cand i-i s-a oferit acea sansa !
– “reprezntant” al dreptatii absolute, al incoruptibilitatii si impartialitatii..Politiei/Militiei..post 1944, luat drept “model” de inspiratie de Sergiu Nicolaescu in filmele sale (foarte bune dealtfel@) ce ne-au incantat, copilaria, adolescenta…si ne mai cresc adrenalina si astazi !!
– din cate stiu, a sfarsit “gaurit”..in urma unei anchete, in care erau implicati “prietenii nostri”..de dupa 1945 !
Ca idee, Romania a avut creere mari in Criminalistica, dupa 1945..oameni devotati, fara legatura cu sistemul !
Poate avem o parere deformata despre “Siguranta Statului” acelor vremuri..insa, atat Eugen Murozov cat si tizul sau Cristescu…chiar au fost profesionisti…fie ei si crimnali de razboi, conform legilor internationale, aplicabile si astazi !
….nimeni nu era “regele caviarului” la Hotel Negresco, la Cannes, in afara de Moruzov !
@Alex:
Mihail Moruzov şi Eugen Cristescu au condus Serviciul Secret/Special de Informaţii. Siguranţa Statului lucra pe altă felie. Cei doi nu au fost declaraţi în mod oficial criminali de război!
Inca se mai poate vizita vila sa de la Tulcea, actualmente transformata in Restaurant…ma refer la E.M !
@Covrigarescu…simpatic “nick-name”…
Poate Dvs. stiti mai multe si mai bine…
No problem, accept cu fair-play corecturi si..indreptari !
Din pacate, atat cat cunosc (prost), intgra-adevar cei doi au fost sefii SSI-ului si nu ai Biroului 2 de informatii al Armatei, Sigurantei ! Din pacate “Siguranta Statului” la vremea aceea era o anexa a SSi-ului ! In ceeea ce priveste statutul de “crimal de razboi” Moruzov…nu mai avea cum, de mult saracul…iar Cristescu..a fost muls bine de tot !
@covrigarescu
Si intr-adevar (mea culpa)era Mihai Moruzov si nu Eugen…cum am scris anterior !!
@Covrigarescu
Sa vedem ce ne spune istoria:
Serviciul Secret de Informații (cel mai des Siguranța Statului/Siguranța) este denumirea sub care a funcționat serviciul secret din România până în 13 noiembrie 1940, după această perioadă denumirea veche este schimbată în Serviciul Special de Informații (SSI).
@Covrigarescu
“Din anul 1924 a funcționat Serviciul Secret de Informații, care, începând cu luna noiembrie 1940, se va numi Serviciul Special de Informații (SSI); la conducerea acestuia s-au aflat Mihail Moruzov (1924 – 6 septembrie 1940) urmat de Eugen Cristescu (12 noiembrie 1940-23 august 1944).
La data de 1 mai 1925, Moruzov activa în cadrul Secției a II-a a Marelui Stat Major, la Biroul de căutare a informațiilor. Acesta a reușit, după eforturi intense, să convingă conducerea Marelui Stat Major să accepte înființarea unui Serviciu Secret, care să lucreze numai cu cetățeni civili, „pentru culegerea verificarea și completarea informațiilor care interesează armata”[1].
Prima schemă de organizare a Serviciului Secret (care cuprindea o „Secție de Informații Externe”, o „Secție de Contrainformații”, un „Birou Juridic” și un „Birou Tehnic”) a fost realizată în anul 1934. Moruzov a continuat încercările de a scoate Serviciul Secret din structura armatei și să-l plaseze sub autoritatea Palatului Regal. Acestă acțiune s-a concretizat de facto în anul 1938.
La data de 1 ianuarie 1937 a intrat în vigoare „Codul de Justiție Militară” prin care se majorau pedepsele pentru spionaj, ajungându-se până la aplicarea pedepsei cu moartea pentru crimele de înaltă trădare[2] iar la 12 noiembrie 1940 a fost emis decretul nr. 3818, cu privire la organizarea Serviciului Special de Informații, instituție care funcționa pe lângă „Președinția Consiliului de Miniștri”[3].
@Alex:
Dacă citaţi din Wiki puteţi lua plasă! Există confuzia legată de SSI şi Siguranţa Statului din perioada lui Moruzov. Provine de la denumirea primului serviciu de informaţii înfiinţat de acesta – Serviciul de Siguranţă al Deltei.Au avut tot timpul sarcini diferite. Din 1940, Cristescu a delimitat foarte clar atribuţiunule celor două servicii.
Iniţial Cristescu a fost condamnat la moarte. Pedeapsa a fos comutată în închisoare pe viaţă. Documentele atestă că şi-a negociat soarta!
Siguranţa a colaborat cu SSI aşa cum azi Poliţia colaborează cu SRI!
@Covrigarescu
Apreciez delimitarile si nuantele expuse de Dvs.
Nu sunt in masura sa “va combat” cu argumente !
Va felicit pentru faptul ca ati remarcat “citarea” mea din Wiki…
Fair-play..povestiti-ne Dvs. continuarea..
@Alex:
Vă mulţumesc! Istoria acestor servicii este fascinantă. Pentru corecta informare a celor care urmăresc schimbul nostru de opinii cred că este suficient.
Rămânem deci prieteni!
@Covrigarescu
Desigur, cu cea mai mare placere !
Va rog sa primiti totodata scuzele mele,pentru “chiflele” trase anterior !