despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

dăm în gropi

… noi dăm în gropi, e drept, dar proștii-s alți:

… cei care s-au gîndit că astfel de șanțuri de scurgere a apei de ploaie vor rămîne astupate cu grătare.

Aceste mici canivouri au apărut în Sectorul 1, pe alocuri, după ce colțurile unor străzi înguste și cu sens unic au fost asfaltate, astfel încît să nu se mai poată parca în intersecții și pietonii să fie mai protejați.

Grătarele de protecție – eficiente în sine, și nu neapărat neaspectuoase – fiind de fier, au dispărut; și nu vorbim de rugină, ci de furt – firește.

Probabil că nu se gîndea nimeni că așa ceva – furtul de fier! – se petrece în orașul nostru; Doamne-ferește!

Dar grătarele s-au furat; și nu de ieri-de alaltăieri; așa că aceste șanțuri – pericole imense pentru bieții pietoni – șed neastupate de luni și luni de zile.

…. de fapt, dacă mă gîndesc mai bine, proștii tot noi sîntem: anume, că mai credem că ceva care se face în Bucureștiul ăsta se face cu cap.

10 comments to dăm în gropi

 • Am mai scris si eu despre canalizarea in Bucuresti. Cea istorica. Fiecare strada avea la aliniere realizat un profil longitudinal pentru a stabili scurgerea apelor. Gurile de scurgere erau gandite. Acum ele nici nu mai exista. Ma duc cu fiica-mea la tenis in complexul Regie. Acolo au facut o larga alee pietonala betonata si incadrata de borduri relativ inalte. Nicio gura de scurgere. Ce va inchipuiti ca se intampla cand ploua? Exact, o balta pietonala, lumea trebuie sa mearga in echilibru pe borduri … Parca nu mai exista ingineri de “drumuri si poduri” in tara asta.

 • hm

  la ultima asfaltare de strada, ne-au astupat jumate din gurile de scurgere, ca era noapte si se grabeau. Dupa aia, au spart asfaltul, pe unde mai stiau ca erau ele. Pe unde nu mai stiau, n-au mai spart 🙂
  Pam-pam.

 • Ando

  HM:N-ai cu cine!Nişte…asfaltangii 🙂

 • PaulIP

  @Adrian Craciunescu: ba există, dar sunt din ăia cu diplome preplătite. “ia diplome, neamule ca e eftine!! BAC, doctorate, lițențe, tot ce-ți poftește suflețelul!!”

 • PaulIP

  Totusi, recunosc ca asa santuri nu am vazut niciunde in Bucuresti. Ar fi utile! Daca grilajele de metal ar fi “inglobate” in asfalt (adica grilajele sa fie mai late decat santurile si sa se asfalteze peste ele pana la buza santului), i-am “rezolva” si pe daunatori.

 • Vedeţi ce au făcut pe Cotroceni… au asfaltat peste canale, apoi au plecat. Au lăsat găurele deasupra, a venit ninsoarea, a intrat apă şi a crăpat asfaltul. Au venit cei de la drumuri, le-au cârpit cu ,,mixtură” la rece, apoi au venit deţinătorii canalelor şi au refăcut câteva. Dar nu toate, că ăia de la Apa Nova au făcut doar canalele de sus, nu şi pe cele ,,din vale”. Aşa bine le-au făcut, încât sunt peste nivelul străzii şi nu se scurge nimic. Bine, nu ca pe Str. C-tin. Noica, unde sunt canalele de scurgere cu 10 cm peste nivelul străzii.

  PaulIP: Dăunătorii au flexuri, flăcări oxiacetilenice şi ciocane… pot tăia grilajele sau sparge asfaltul fără prea mari probleme.

 • PaulIP

  @Dr2005:…si uniforme de muncitori (furate, evident), ca sa nu bata la ochi ca ziua, in amiaza mare, un card de ciori “lucreaza in folosul comunitatii”.

 • cristian ioan

  Da, vazusem de mai bine de un an astfel de santuri de separare / scurgere in sectorul 1, de exemplu intre Mihalache si Kiseleff, dar nu am remarcat disparitia gratarelor!
  Faza cu profilul longitudinal si scurgerea o stiu de acasa, la coltul cu Parfumui exista gratar de scurgere si in brodura tortuarului, nu numai grilajul de pe carosabil. Dar la ploi foarte puternice, se infunda cu frunze si crengi, trebuia sa ies in apa pina la genuchi si sa incerc sa il desfund! Nu, nu era “spirit civic”, iar obligatoriu era sa dai zapada, nu sa cureti canalul! Insa daca se forma balta mare, masinile care treceau ar fi stropit peretele dinspre strada al casei, asa ca era in interesul meu sa fie libera scurgerea …
  La Vitan pe coltul cu Zizin exista gratere de scurgere, insa panta este gresita – daca ploua putin, se formeaza balti mari care nu ajung sa se scurga. Daca ploua foarte mult, apa ajunge si la grilajele de scurgere, insa atunci canalizarea nu mai face fata …
  Un exemp0lu recent este pe Turda, de la intersectia cu Mihalache spre Podul Grant, pe partea dreapta: s-au facut parcar ample la marginea trotuarului, grilajele de scurgere au fost montate mai spre interirul trotuarului, cu vre-o 15 cm mai sus! Apa de la o ploaie obinuita nu se poate scurge, trebuie sa se faca balta f mare ca sa ajunga la grilaje …

 • hm

  Constructorii noștri, desigur, au cunoștință de legi diferite ale fizicii.
  La naiba, am văzut și meseriași care pun gresie în baie și lasă zona scurgerii mai ridicată…

 • cristian ioan

  @hm, nu chiar totdeauna trebuie blamati meseriasii!
  Anul trecut am schimbat gresia la baie: cea anterioara era din 2001.
  Am apelat la cel mai bun meserias pe care il stiam, dar ma fost cu nevasta sa alegam gresia. Acum placile de gresie si faianta nu mai au latura de 8-10-15 cm, ci sunt substantial mia mari, de minim 25 cm. La montare, mesterul ne-a avertizat ca la placi asa de mari, nu va mai putea realiza panta catre scurgere! Probabil ca acesta placi de gresie mari sunt destinate viloaielor de bashtani, dar intr-un apartament de bloc, baia are dimensiuni reduse,nu poti realia panta dorita cand ai la dispozitie “caramizi” asa de mari …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>