despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

șase orașe

… de unde dracu’ să știi unde ești și ce ți se poate întîmpla în orașul ăsta?

De fapt, TU – cetățean nenorocit – nu TREBUIE SĂ ȘTII că ești nici în sectorul 1, nici în sectorul 2, nici în sectorul 6; e de-ajuns să știi că EȘTI ÎN BUCUREȘTI.

Bunăoară, în sectorul 1 se ridică mașini? Ghinion! Dar în sectorul 5 nu se ridică! Ca lumea!

Firește, este ilegal să parchezi ilegal oriunde în București – dar nu înțeleg cum naiba trebuie să te supui la reguli diferite ÎN ACELAȘI ORAȘ.

Să luăm exemplul unui străin de București. Nu știe și nu trebuie să știe că a ajuns în sectorul 2 sau în sectorul 4: știe doar că a ajuns în București; UN SINGUR oraș, nu ȘASE orașe.

Nimeni nu trebuie să ajungă să se supună unui primar de sector cu valențe de stăpîn feudal; pentru că de asta vorbim.

Aberant: Primarul Bucureștiului nu poate ordona nimic niciunui primar de sector.

De la rezolvarea acestei aberații va porni civilizarea Bucureștiului – atunci se va putea acționa unitar în toată capitala, atunci se va putea aplica un singur standard peste tot.

Și nu e complicat – trebuie doar să stabilim niște lucruri simple; lucruri cu care trebuie să începem:

 • nu se parchează pe trotuar
 • nu se mai lasă pămînt care să se transforme în noroi și praf
 • nu se cerșește și nu se vinde nimic pe trotuar
 • nu mai există nici un autobuz, troleu și tramvai care întîrzie
 • nu se mai lasă nici o groapă neastupată mai mult de o zi
 • reclamațiile și sesizările primesc răspuns

Acestea nu sînt rezolvările tuturor problemelor Bucureștiului, ci doar premisele creării unei atmosfere în care spiritul cetățenesc și civilizația să se dezvolte într-atât de mult încît să începem să ne obișnuim cu ele și să ni se pară normale…

Știți – pînă să ajungem să vorbim despre alte lucruri, ce presupun dezvoltări durabile, strategii, abordări și alte alea, să nu uităm că oamenii sînt disperați după lucrurile simple de mai sus – orice plimbare prin împărăția vreunui Piedone v-o dovedește că sîntem gata să lăsăm de-o parte orice scrupul privind estetica, funcționalitatea și urbanismul sănătos pentru un trotuar curat cu o băncuță și un petec de iarbă fără un cocoloș de hîrtie aruncat.

E greu.

7 comments to șase orașe

 • Ando

  Poza e de pe Calea Rahovei sau George Georgescu cum îi zice acum, nu-i aşa ?

 • hm

  Exact… Într-o preafrumoasă dimineață.

 • PaulIP

  In fond, aceste 6 orase ne reprezinta! Fiecare se poarta pe tarlaua lui cum vrea muschiu’ lui. Nu inteleg cum de primarul mare NU are control asupra celor de sector (!!!).

 • hm

  Sectoarele sunt, in felul lor, unitati administrativ-teritoriale.
  De aici si pana la o chinuire a spiritului dreptului administrativ nu a fost decat un pas.

 • PaulIP

  Trotuarul curat, metrul ala patrat de verdeata fara gunoaie si bancutele nu prea spala din “pacatele” lui Piedone cu privire la kitsch-urile facute in alti ani.
  Total de acord cu dumneavoastra cu privire la chinul la care suntem supusi – indirect si direct – noi, cetatenii.
  Oare pe vremea lui Ceausescu existau primari de sector? Nu am prins vremurile acelea, insa am auzit ca Bucurestiul ar fi fost impartit in 7 sau 8 sectoare. Despre vremea “raioanelor” chiar nu stiu; nici cum se numeau, nici care era intinderea lor, nici care sector/-oare le corespund in ziua de azi etc…

 • hm

  Primarii de dinainte nu erau independenti, ca azi, se subordonau intr-adevar Primarului General, care si el, la randu-i era subordonat (practic) PCR.

  Nu vad o problema in existenta sectoarelor, ci in independenta lor de facto.

 • cristian ioan

  eu m=am nascut in raionul Tudor Vladimirescu, ulterior s-au transformat in sectoare.
  Da, erau opt sectoare, nu am idee de ce numarul lor s-a redus la 6!
  Din anii ’60 si pina acum orasul a tot crescut: populatai s-a marit, PIB_ul a crescut, probemele au devenit mai complexe, PIB-ul a crescut … de ce numarul sectoarelor s-a redus?
  Nu, iniante de 1989 exista un singur Primar al Capitalei, dar desigur ERAU Consilii Populare de sector, de exemplu pt sectorul trei era vizavi de mine, Labirint colt cu Parfumului.
  Evident ca nu putea respectivul Consiliu sa dea legi de capul sau, insa pentru admninistrare, iar deciziile trebuie armonizate pe tot orasul. Insa existenta sectoarelor este strict necesara: cu o populatie de circa 400.000 locuitori, au si oameni, si venit egal cu cela al unui judet mediu!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>