despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Fără Cuptorul de Aur

„Cuptorul de Aur” a fost una dintre primele firme care mi-au intrat în minte, în copilărie. Magazinul acela de pîine de pe 1 Mai (azi, Ion Mihalache), unde se găseau, încă în anii ’80, lipii minunate.

„Cuptorul de Aur” s-a păstrat multă vreme, ca centru de pîine ținînd de fabrica Pajura, dar și ca patiserie. Pînă vara trecută, cînd s-a închis. Am stat o vreme, gîndindu-mă că e vorba de vreo renovare – însă nu e așa. Nu știu ce va fi aici, dar sigur va fi altceva.

Pe-undeva e, desigur, păcat.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

11 comments to Fără Cuptorul de Aur

 • Cristian Ioan

  Nu avea valoare de patrimoniu, nici istorica, si pentru mine nici sentimentala, dar avea valoare FUNCTIONALA!!! Unde mai poti gasi acum PAINE, altfel decat cea feliata si preambalata din supermarketuri? Chiar nu se mai cerea in zona Mihalacahe paine proaspata, facuta in cuptoa?!

 • un muc

  sper sa faca un mega image :)))

 • Ando

  @un muc: bate-te peste gură :-)))

 • hm

  o să fie o chestie cu specific oriental, măcelărie și poate și ceva cofetărie…

 • PaulIP

  Cuptor de aur, vremuri de cacao…
  Totusi, in Mega chiflele sunt bune, insa restul painilor feliate sunt oribile!! Am facut un experiment cu cateva sortimente feliate, si au rezistat peste doua saptamani!!

 • Cristian Ioan

  Paul, o sa incerc chiflele!
  Ai spirit de cercetator, faci experimente – eu cumpar paine feliata, si o mancam, nu apuca sa stea doua saptamani.
  Foarte bine cu multicultrualitate, diversitate, dar nu ar fi trebuit sa existe si brutarie, nu se mai cere si PAINE in Bucuresti!?
  Apropo de spatii comerciale redefinite, farmacia de pe coltul Mihalache cu Abrud a lasat lcoul unui “magazin slav”, Berzka. Am intrebat cine cumpara de acolo si mi-au zis ca deocamdat putina lume, dar in curand se asteapta la mai multi clienti, trupele de ocupatie au nevoaie sa poata gasi produse “ca la mama acasa”!

 • PaulIP

  @Cristian Ioan: Multumesc mult, insa acel “experiment” nu a fost 100% intentionat: pur si simplu uitasem painea 6 zile neterminata, si m-am gandit pana cand rezista. Eu am luat chifle regulat de la ei pana in toamna, cand am trecut pe franzelele de la alimentara, insa asta nu fiindca devenisera proaste.

 • Pâinea feliată are ceva E-uri şi alţi conservaţi în ea. Oare se mai produce undeva, la scară industrială, franzela aia obişnuită, de o luam de la non-stop-ul din colţu’ blocului, după ce se ducea patronul cu Dacia break la o fabrică de pâine? Că peste tot doar pâine feliată, pâine integrală (adică franzelă cu coloranţi), pâine de secară, pâine cu cartofi, pâine cu măsline… da’ pâine obişnuită nu şi nu.
  Nici centre de pâine nu mai sunt… în afară de Belforno (fabrica Titan), nu cred că mai are vreo fabrică magazine proprii (dar şi Belforno vinde o groază de alte chestii, nu trăieşte din pâine). În rest, se mai găseşte pe la unele hipermarketuri franzela din producţie proprie, uneori însoţită şi de baghete şi chifle din acelaşi aluat (deci nu tot felul de amestecături), de exemplu la Cora şi Auchan.
  Nu am mai văzut nici cuptoare de ,,pâine turcească”, cum erau prin ’93 – ’94 prin mai toate pieţele.

 • hm

  Pajura, Plevnei mai fac frunzele.
  Și Vel Pitarul cu fabricile din Sos Sălaj și Berceni (Racoviță)

 • hm

  Turcești? Mai e Koksal în Berceni și Vitan.

 • hm

  S-a deschis aici o măcelărie arăbească (în dreapta) și o cofetărie pe același specific (în stînga). În salonul din spate sînt cîteva mese…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>