despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Case căzute 10 – Splaiul Independenţei 74 (casa Pompiliu Eliade)

Avem un nou episod pregătit de domnul Alexandru Bodea!

Vom vedea una dintre cele mai nenorocoase clădiri vechi ale orașului nostru – casa Pompiliu Eliade, cea de la Podul Hasdeu.

Aflata in Bucuresti la intersectia Splaiului Independentei cu Str. B.P. Hasdeu, in dreptul podului peste Dambovita cu acelasi nume, Casa „Pompiliu Eliade” reprezinta un monument architectural de o deosebita valoare, lasat in prezent din pacate de peste 8 ani, sa fie locuit de oameni fara acte legale, geamurile fiind inlocuite cu placaje din lemn, interiorul fiind intr-o continua degradare, iar mizeria constituind un focar de infectie, atat pentru cei 50 – 60 persoane care „locuiesc” ilegal, cat si pentru vecini.

Am reclamat la Primaria Generala, la Primaria Sector 5, la Institutul National al Monumentelor Istorice si Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Ce se poate face spre a schimba ocuparea abuziva a unor imobile „parasite” si nepasarea autoritatilor competente???

Oricum, cu toate sesizarile, bine ca macar s-a gasit loc pe Lista monumentelor intrucat actualul proprietar a pus mana pe aceasta cladire prezentand acte false… neglijand constructia, lasand-o prada degradarii si locuirii de catre alti oameni fara ocupatie…

Nu stiu ce final va aceasta cladire, tinandu-se cont ca in viitorul apropiat urmeaza a fi demarcate (probabil daramate) lucrarile de continuare a bd. Uranus, prin largirea la 2 benzi auto pe sens si 2 benzi linii tramvai, precum si „taierea” a aproximativ 5000 mp din Parcul Izvor, ca urmare a largirii podului la 38 de metri.

Sunt sigur ca la momentul largirii podului se va pune in discutie demolarea acestui edificiu, iar proprietarul – care nu a mai dat pe aici – va avea pretentii financiare consistente pentru aceasta de la statul roman.

Îi mulțumim domnului Alexandru Bodea pentru fotografii și text. Referințe despre această casă:

7 comments to Case căzute 10 – Splaiul Independenţei 74 (casa Pompiliu Eliade)

 • Stiu pe cineva care se gandea sa cumpere si sa investeasca in reabilitare. Dar s-a sucit pentru ca e neclar viitorul urbanistic in conditiile in care ar trebui latita strada si podul pentru continuarea “axei Uranus”.

 • hm

  Loc ar fi, dacă se îngustează trotuarul din fața blocului din 60 și se renunță la parcarea de pe partea casei… E loc și pentru tramvai.
  Bine, și la Matache era loc, parca 🙂

 • Diana

  Pompiliu Eliade a fost bunicul socrului meu. Am aflat de curand acest lucru. O sa incep sa fac demersurile necesare pentru retrocedarea ei.

 • Tina

  Grabeste-te diana daca vrei sa mai recuperezi ceva. Cere sprijinul asociatiilor de profil, gen salvati bucurestiul, si pune la adapost acesta minune arhitecturala. Succes!

 • diana

  Multumesc Tina pentru sugestie. Chiar nu stiam de unde sa incep. Noi am mai avut o vila in centru, pe care a pierdut-o socrul meu, pentru ca a apelat la hotii de la Fondul Proprietatea.

 • Ando

  @Diana: Intrebare – fără niciun fel de conotaţie, nefiind,personal, implicat în niciun fel de proceduri de retrocedare.
  De ce aşa târziu începi acest demers, adică după aproape 26 de ani de la revoluţie?

 • diana

  Deoarece, asa cum am precizat in primul meu post, am aflat de curand despre legatura dintre socrul meu si Pompiliu Eliade. Socrul meu este genul de persoana care prefera sa piarda, decat sa stea prin Tribunale.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>