despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o demolare

… pe cine să intereseze o coșmelie părăginită dintre blocuri?

Pe mine.

Zona Șoselei Olteniței nu-i chiar așa de lipsită de locuri interesante. Să ne-aducem aminte de blocurile-turn deosebite ce străjuiesc dealul Văcăreștiului (e și-o povestire de Cărtărescu care se petrece pe-aici); pe Mărțișor o fi zburdat hoțomanul de Zdreanță; avem și Școala de Poliție, iar mai departe – spre Bellu – erau odinioară ferme horticole întinse (ia, căutați-l pe net pe Marcel Faraudo!)

Vreau să zic că – printre blocuri – sînt fel de fel de surprize.

Între Big și Geamuri-multe, pe partea cu Mărțișorul, se află și cîteva case rămase de dinaintea apariței blocurilor. Și nu doar case – ci și clădiri mic-industriale, ca acesta:

… funcționase, înainte de a fi lăsată anii trecuți în paragină, ca depozit comercial; înainte de asta nu i-am știut utilitatea.

Tare-mi pare rău că n-am avut inspirația, mai anul trecut, să-i fac și poze; pentru că s-a demolat:

… un loc bun de a se ridica un rînd de blocuri, aici – nu?

L.E.: este fosta Întrprindere de plante medicale și ține de numărul 101 al Șoselei Olteniței

8 comments to o demolare

 • Poate o sa se faca un parc. Industrial, fireste!

 • hm

  fireste, Doamne-fereste!

 • cata

  Se poate folosi si ‘Între Mandravela și Geamuri-multe’ in loc de ‘Între Big și Geamuri-multe’
  Imi aduc aminte cum in copilarie bunicul avea nu stiu ce treaba in actuala zona Big Berceni si ii spunea bunicii ca are o treaba de rezolvat la Mandravela (in apropiere se afla pe vremea aceea inchisoarea Vacaresti – fosta manastire de fapt – pe care bietul bunicul o frecventase indelung , in doua randuri ,si inainte si dupa razboi,finnd un fervent ecologist).Ei si cand auzeam eu Mandravela zor nevoie sa merg si eu , dupa nume credeam ca este un fel de carusel , de loc de joaca,naiba stie ce analogii se creau in creierul si , pana la urma dupa multe insistente am fost luat
  intr-0 astfel de excursie,pentru un pusti de 4-5 ani.
  Cred ca domnul Mocanu ar avea de povestit lucruri despre zona,dat fiind perioada si apropierea de zona unde a copilarit dansul.

 • hm

  iți dai seama că eu am prins doar Bigu’, și cît am hălăduit – copilandru, ani și ani – Berceniul n-am prins pe nimeni care să zică de Mandravela…

 • După cum arată poza din satelit, între blocurile lungi ar fi trebuit să fie câte 4 blocuri-turn, decalate unul faţă de celălalt. Însă nu a mai apucat Tovarăşul să le facă… Totuşi, blocurile deja existente sunt destul de vechi, rămâne întrebarea: de ce nu s-au construit toate blocurile atunci? Oare s-or fi constatat probleme de proiectare la cele existente?

 • Ando

  Dr2005: “…probleme de proiectare la cele existente?”… nu cred că poate fi vorba de aşa ceva.In mod normal, erau gândite, cât de cât, spaţiile iniţiale care trebuiau să rămână între blocuri.Dar,tot timpul,interveneau dispoziţiile “de sus”.Aşa s-a ajuns la aceste nefericite implanturi ulterioare de blocuri turn. Şi pe unde am stat eu, pe şos. Giurgiului, s-a practicat nefericita metoda a ”îndesirii” 🙂

 • hm

  pe vremea cînd s-au făcut încă nu decidea Tovarășu’.
  Ca și pe alte bulevarde concepute în anii 50-60, se păstrau casele gen vilă mare ori bloculeț mai valoroase (vezi Magistrala, Ion Mihalache șamd).
  Se păstrau și unitățile de comerț și producție, de clădirea demolată acum nu s-ar fi atins nimeni.

  Acolo blocurile s-au plantat în două rînduri. Blocurile turn din plan retras sunt din primul val, la fel ca și cele lungi, perpendiculare pe axul străzii.

  Ulterior, cînd s-a decis “îndesirea” s-au plantat blocuri-turn confort 2 (cam ca acelea din Dr Taberei-Prel. Ghencea).

  Din ce știu, aceste blocuri nu sînt cu probleme de structură și nu sînt încadrate la “risc seismic 2 sau 3”

 • hm

  Udrescu Dumitru, dep. cereale (Cartea telefoane – 1938, nu 35)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>