despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Case căzute 13 – „Casa Radio”

Este momentul să vorbim despre o clădire mai… atipică. Da, se înscrie cu vîrf și îndesat în serialul nostru – este căzută, și încă rău! Dar… nu prea este nici casă și nici nu prea ar fi o pierdere dacă ar dispărea…

Este vorba de așa numita „Casă Radio”, așezată la intersecția Splaiului cu Știrbey Vodă – la Eroilor.

Este cam ultimul megaproiect ceaușist care nu s-a concretizat într-un fel sau altul; celelalte – fie ele ministere, circuri ale foamei – au ajuns să fie ba demolate, ba reconvertite.

„Casa Radio” nu trebuia să fie Casa Radio, ci parcă un mega-muzeu de istorie. În 1989 fața clădirii dinspre Știrbey Vodă s-a finalizat, pentru că aici s-a ținut ultima paradă de 23 August a lui Ceaușescu.

Hardughia – în spate – era încă în construcție cînd a venit Revoluția. Destinația clădirii s-a schimbat; ani buni, o pancartă imensă anunța că aici va fi „Casa Radio”.

Bani n-au mai fost, așa că – după o vreme în care nu s-a lucrat, s-a furat și s-a distrus tot ce se putea, clădirea părea că va avea noroc: anume, să devină un centru comercial și de afaceri.

S-a lucrat; corpul central s-a demolat – apoi, de doi ani încoace… pauză.

Spre rușinea mea, m-am obișnuit cu acest colos, pe lîngă care trec zi de zi: nu-l mai bag în seamă defel. N-aș fi scris despre „Casa Radio”, dacă domnul Alexandru Bodea nu mi-ar fi sugerat acest subiect.

Acest colos – rămas așa de un sfert de secol – e o rușine. O halcă de oraș pradă mizeriei, asta e!

De ce nu se face ceva aici, într-un loc ideal pentru afaceri – într-un nod de transport public, accesibil destul de ușor și cu mașina? De ce – nu știu…

Îi mulțumim – încă o dată – domnului Alexandru Bodea pentru fotografii și aportul la serialul nostru.

mai multe despre Case căzute

15 comments to Case căzute 13 – „Casa Radio”

 • a rămas aşa – de vreo aproape 5 ani, de fapt – din motiv de criză imobiliară, s-a lăsat şi cu ceva faliment la unul dintre asociaţii în proiect, parcă.

 • hm

  sa avem si noi falitii nostri!

 • Ando

  Asta DA, bătaie de joc la scară “monumentală”…Nu sunt prea entuziasmat de tot ce face DNA-ul în ultima perioadă, dar tare mi-ar plăcea să-şi vâre coada şi aici.Sunt convins că s-au făcut multe mânării ca să ajungă clădirea în halul ăsta de acum.

 • Ciuby

  Ultimul proprietar cunoscut (din cate stiu eu) este una dintre firmele lui Arpad Paszkany. Acea firma a creat canionul in cladire.
  La mai putin de sase luni dupa intrarea in posesie au intrat in insolventa. Nu m-ar mira ca acum totul sa fie in proprietatea uneia dintre bancile creditoare.
  A fost foarte complicat cu intrarea in posesie :-)). Hotnews a scris un pic la momentul respectiv despre chinuiala cu avizele si a dat niste detalii despre ce se visa sa se construiasca, insa Google nu a gasit rapid acum acele articole.
  Am gasit doar astea:
  http://adevarul.ro/news/bucuresti/misterele-bucureStiului-casa-radio-muzeu-ceausescu-sinucideri-ritualuri-satanice-1_50bdea067c42d5a663cfde4e/index.html
  http://www.antena3.ro/romania/casa-radio-povestea-unei-ruine-in-permanenta-constructie-video-42100.html
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1192287-cat-valoreaza-megactitoriile-comuniste.htm

 • Alexandru Bodea

  Daca este adevarat ceea ce scrieti , ca ultimul proprietar cunoscut ar fi Arpad Paskany , este chiar simplu – confiscarea si plata daunelor asupra imobilului si timpului trecut , fara a se intampla NIMICA.
  Desigur de la Cluj-Napoca nu deranjeaza pe nimeni , aceasta “masea cariata” …din plin centru Bucurestiului…
  Oare nu exista lege , care sa-i puna la punct pe aceia care pun mana pe cladiri ,iar apoi le dau in mana unor profitori externi , gata sa-si puna in valoare “ideile de demolare” ….intrucat totul se plateste chiar si demolarea ???

 • Ciuby

  In speta Casei Radio ar trebui sa fie foarte usor de depistat proprietarul actual. Firma despre care am discutat mai sus a cumparat terenul si ce se gaseste pe el. Nu a dat banii jos din buzunarul propriu, ci s-a imprumutat la una (sau mai multe banci) pentru aceasta achizitie.
  Pe teren & constructii s-a constituit ipoteca. Banca care a constituit ipoteca ori este ea acum proprietara, ori stie exact al cui este terenul si restul.
  Daca doreste, PMB poate sa afle foarte usor cine este proprietarul, unde poate fi el gasit si ce amenzi trebuie aplicate ca sa doara. Nu se platesc amenzile, se executa terenul (obligatiile la bugetele de stat si locale au prioritate la executare in fata ipotecii).

  Ca sa rezum un pic: pentru ca la un moment dat in trecutul recent a existat o tranzactie bazata pe credit pentru acest teren si constructiile de pe el, proprietarul poate fi despistat foarte repede.

  P.S.: pe coltul terenului de la Podul Cotroceni era pe vremuri un panou de santier. Genul acela de panou cu beneficiar, proiectant, numar aviz, perioada santierului, etc. O mai fi acolo?

 • hm

  Ciuby, dacă fac un ocol, mă duc să văd dacă mai e panoul acolo.

 • Ando

  Era un panou, dar pe latura santierului de pe Calea Plevnei

  http://www.instantstreetview.com/@44.439562,26.074121,-131.99h,7.62p,1.66z

  Nu stiu daca mai este acolo !?

 • hm

  poate arunc și aici un ochi 🙂

 • PaulIP

  Parca unul din propietari era (cred ca imediat dupa 89) un turc, care a fost arestat in anii 2007 (??, daca gresesc, va rog sa ma corectati) pentru spalare de bani? De atunci a trecut in posesia lui Arpad?

 • Panoul este, din Plevnei. Peste gard se vede ca se facusera deja niste stalpi. Nu inteleg sub nicio forma insa cum s-ar fi putut da o autorizatie atat timp cat astia s-au proptit in investitia lor pentru ca au venit cu un plan de urbanism obraznic si care n-a trecut de comisiile tehnice din primarie asa ca nici nu s-a mai aprobat. Cred ca s-a facut cum se face in Romania – incepem noi santierul si intre timp “ne iese si autorizatia”. Poateca ca, de fapt, riscau banii altora …

 • Freesys

  Proprietarul a fost şi este Statul Român prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. S-a încercat un parteneriat public privat (30:70) mai bine zis o combinaţie între ministrul de atunci László Borbély, un dezvoltator imobiliar şi constructorul Arpad Paszkany, totul cu girul primarului general Adriean Videanu. Urmare a crizei de la sfârşitul lui 2008 dezvoltatorul a rămas fără linia de creditare.

 • florin

  Era bine sa se termine aceasta “Casa Radio” deoarece din cate s-a discutat,actuala Casa Radio cea din Nuferilor este cam gaunoasa si pe punctul de a se prabusi la o zguduiala mai tare.Cladirea de pe malul Dambovitei trebuia sa adaposteasc mai multe institutii muzeale pe langa studiourile Radiodifuziunii ce s-ar fi mutat aici dupa inceperea “diametralei” est-vest ce ar fi traversat capitala.Marele noroc al zonei cuprinse intre Stirbei si intersectia Calea Grivitei-Bdul Dacia,a fost existenta pe Bdul Dacia a mai multor cladiri ce apartineau unor ambasade si legatii straine in Romania,cladiri ce au intarziat demararea lucrarilor pt. realizarea diametralei.Cel putin asa se zvonea pe atunci.

 • Ciuby

  Multumesc Freesys pentru precizare :-).

  Stii cumva daca in urma incheierii unui parteneriat public-privat ia nastere o noua persoana juridica? MDRAP vine cu activele imobile, privatul cu capitalul de dezvoltare (in cazul acesta, o parte din el imprumutat). Cine o fi aparand ca debitor in scripte? Privatul sau noua persoana juridica detinuta 30:70 de privat + stat?

 • Freesys

  Nu ia nastere naştere o nouă persoană, ci practic statul devine un fel de acţionar în societatea privată pentru proiectul în care sunt parteneri. Activele cu care participă statul nu pot constitui garanţii de niciun fel. Privatul nu se poate împrumuta nici împreună cu statul nici în numele lui(sau pentru el).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>