despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Metrou Izvor, 1977

Ne folosim din nou de fotografiile trimise de Cristian Malide. Iată cîteva făcute în 1977.

Se lucra la construcția metroului, la Izvor:

… cea mai valoroasă imagine este, desigur, cea de care fotograful e cel mai nemulțumit…

… vedeți aici partea dispărută astăzi a Splaiului – cea dinspre Centrul Civic.

Fotografia asta are o valoare istorică extraordinară.

Mai multe despre Podul Izvor, la Raiden.

17 comments to Metrou Izvor, 1977

 • Alex

  Exceptionale fotografii !
  Intre 1985-1988 am lucrat la unul dintre institutele de cercetare aflate, de pe langa Podul Hasdeu…am prins toata “tarasenia” pe viu ! Imi aduc amninte de EXACT ultima casa demolata, chiar la pod pe colt; proprietarul era cu toate in curte, buldozerul astepta lateral, iar el camionul de transport mobila. Imi aduc aminte ca m-a rugat sa-i iau si lui bere de la Puisor..ma rog si multe altele !

 • Alex

  Undeva mai in dreapta spate era Facultatea de Chimie..cladirea din fotografia (prim-plan) cred ca era un dispensar al transporturilor ?

 • Alex

  Foto 1…fostul pod peste Dambovita, in plan secundar blocul din anii ’60 ce gazduia policlinica MAI. in spate chair sediul central albastru ! Putin in spate si in dreapta, a mai ramas o “tentativa” de unitate de pompieri..daca nu ma insel !!??

 • Alex

  Am prins si Dambovita veche, atunci cand s-a refacut total si (schimbat) albia !! A fost urgie…cand au inceput sa fuga sobolanii !!!! Culmea ca, pe langa kkt, erau chiar si ceva pesti…Inainte de a se betona…lua muncitorii de pe acel santier..crap si caras cu…lopata ?! Nu stiu daca au si avut curaj sa-l manance ?

 • Concretramirez

  Extraordinare poze!

  Din acea “tentantiva” de unitatate de pompieri care inca mai exista, au plecat in pas alergator spre cazarmile Arsenalului pompierii care au luptat in Dealul Spirii la 13 sept 1848. Monumentul lor a ajuns astazi sa fie asezat ca bataie de joc in fata hotelului Marriott. Merita macar sa ocupe centrul respectivei intersectii. Acea locatie cred ca este cea mai veche unitate de pompieri din Bucuresti si pe acele locuri a existat pe vremuri si maretul turn de pompieri al Agiei. (vezi imaginea in cartea lui Radu Oltean – Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucurestilor (daca numeri de la coada, dupa 4 foi de carte – pagina dubla). A fost desenat si intr-un album cu haiduci, Ionita Tunsu pag. 34). 🙂

 • Alex

  @Concretamirez
  Adevarat,cinste lor ! Da, meritau mai mult respect…dar..cine-l are in Romania ??!!

 • hm

  O să pun aceste două imagini mai târziu 🙂

 • Concretramirez

  @Alex
  Ai foarte mare dreptate…
  @hm
  🙂 Auoleu! Sa nu deviem de la subiect 🙂

 • hm

  Doar îl îmbogățim 🙂

 • Concretramirez

  Atunci, pentru a devia si mai mult pe alt macaz, sa-mi spuneti daca doriti si 2 planse BD despre lupta pompierilor din Dealul Spirii cu turcii. 😕

 • hm

  Da’ bine-nteles 🙂

 • Ando

  Da, mulţumim Cristian Malide !!!Pozele sunt într-adevar istorice.
  @Alex : o mică rectificare ; în poza nr.1, în dreapta,este de fapt blocul de pe chei,mai apropiat de podul Izvor,unde este chiar sediul Metroul SA-; blocul cu policlinica MAI, de care pomeneşti tu e ceva mai în spate-unde era vechiul pod Mihai Vodă,desfiinţat.
  La mijlocul pozei, se vede acoperişul sediului Primăriei Capitalei.
  Chiar dacă nu este exact acealaşi unghi, am pus pt comparaţie, două link-uri
  http://www.instantstreetview.com/@44.433105,26.089646,75.42h,0.06p,1.66z
  http://www.instantstreetview.com/@44.433097,26.089767,58.26h,2.54p,2.32z

 • Alex

  @Ando
  Asa e, mea culpa, graba bat-o vina !

 • bogdan71

  Câteva repere în zonă: Teatrul de Operetă era pe Splaiul Independenței la nr. 1, Facultatea de Chimie la nr. 87. Despre clădirea Facultății am auzit – nu știu cât adevăr conține informația – că ar fi fost grav avariată la cutremurul din 4 martie 1977, fiind demolată la scurt timp. La Podul Mihai Vodă, pe malul drept al Dâmboviței se deschideau trei străzi: Izvor, cu celebrul bloc ”Isvor 2”, demolat în 1977, Mihai Vodă, care traversa râul, prima casă ”peste” fiind cea de la nr. 8, cu farmacia nr. 51 și, în fine, Splaiul. Mi se pare interesant de aflat care erau numerele caselor de pe Splai în dreptul podurilor Mihai Vodă și Izvor. Se pare că între Operetă și Mihai Vodă erau clădiri mari (deci estimez că se ajungea cel mult la 31) – ceea ce înseamnă că dincolo de Mihai Vodă erau case ceva mai înghesuite și de dimensiuni relativ mici (pentru comparație, numărul 88 pe celălalt mal ”vine” abia la Podul Hasdeu)

 • hm

  dac-aș ști cum era pe acolo, m-aș băga în discuție, dar nu fusesem prin zona de dinainte.
  Fotografie cu Facultatea de Chimie afectată de cutremur, în acest articol extraordinar:
  http://www.muzeuldefotografie.ro/2015/03/bucuresti-3-zile-dupa-marele-cutremur/

 • Anastasiu

  Felicitari!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>