despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Case căzute 14 – Str. Gutenberg 10

Nu-i mare lucru de spus, aici. Arată rău și nu știu ce s-ar mai putea face.

Nu mai are acoperiș – e doar o coajă, săraca. Pe acolo s-a mai demolat și se va mai demola. Cădea de mult și casa asta, dacă nu era Gorganiu-n spate.

mai multe despre Case căzute

7 comments to Case căzute 14 – Str. Gutenberg 10

 • Ando

  Asta in plin centrul Capitalei !

  Poate fi asta o solutie ?

  “Asociația Municipiilor din România a propus la sfârșitul anului trecut Guvernului introducerea în noul Cod Fiscal a supra-impozitării cu până la 5 ori a clădirilor/terenurilor/siturilor industriale lăsate în paragină. Primarii doresc această modificare pentru a scăpa de clădirile dărăpănate și terenurile pline de gunoaie din orașe. Fie că nu au bani să le restaureze, fie că este rea-voință, supra-impozitarea clădirilor lăsate în paragină ar putea determina proprietarii să ia o decizie în ceea ce privește aceste cazuri, spun inițiatorii proiectului. Măsura a fost introdusă de Guvern în proiectul de Cod Fiscal, iar acum se discută în Parlament.”

  De aici :
  http://www.romaniacurata.ro/cum-a-ajuns-hanul-solacolu-dintr-o-bijuterie-arhitecturala-o-ruina-cum-poate-fi-salvat/

 • hm

  nu cred.
  Știi? Ajungem mereu la chestiunile patrimoniale de care vorbea Adrian.
  https://www.simplybucharest.ro/?p=25286
  Soluția cîștigătoare e cea din care toată lumea cîștigă…

 • Ando

  De acord, dar nu toate casele pe care le-am prezentat aici sunt clădiri de patrimoniu…deci pentru astea “normale”, ar trebui găsite soluţii de rezolvare (în primul rând, legislative), aplicabile cât mai rapid.
  Nu se poate ca-în numele “garantării proprietăţii private”- să se mutileze,a la longue,aspectul oraşului.

 • Supraimpozitarea poate fi o solutie intr-o tara normala, cu un context economic normal. La noi nu cred ca este o solutie in momentul asta. Dar se inscrie in traditie romaneasca. Totul cu biciul si nimic cu parteneriatul. HM are dreptate. Solutiile bune nu pot fi decat acelea din care castiga toata lumea. In proiectul codului, in definitiile generale, ar putea fi rezolvata dilema asta din sintagma “de patrimoniu” care nu e tocmai acoperita de sens juridic. “Patrimoniul” este cu mult mai multe decat imobilele care au o protectie legala la un moment sau altul. Poate ca aceasta casa nu e in lista amonumentelor (n-am verificat si nu mai stiu daca este, desi ar trebui poate sa fie) dar sigur face parte dintr-o zona protejata. Dar cred ca sunt in posesia autorizatiei de construire … caut si postez cat de curand.

 • hm

  Sigur e în zonă protejată, țin minte că la demolarea lui Gutenberg 3 s-a spus și asta…

 • Vio

  Foarte interesant linkul din primul comentariu. Prezintă problema și din celălalt unghi. Nu spun că se aplică întotdeauna, există destui rechini care pun mâna pe clădiri care nu ar trebui să le aparțină și le lasă să cadă intenționat, ba le mai și ajută, nu neg fenomenul.

  Dar încearcă să te pui în pielea unui păgubit cinstit. Vin comuniștii, îți confiscă o casă, bijuterie arhitectonică, ce vrei tu, și 50 de ani mai târziu ți-o dau înapoi ruinată, fără geamuri, cu acoperișul căzut, apoi te amendează că nu o repari, eventual îți cresc și impozitul de 5 ori, că nu e întreținută, și nici nu te lasă s-o repari cum vrei tu, că e monument, trebuie întâi să obții un milion de avize și aprobări. Și asta se numește că statul te-a despăgubit. Și ne mai mirăm că oamenii normali preferă să vândă samsarilor, care vezi punctul 1 (o lasă să cadă, cazează în interior hoți de fier vechi, procedeul clasic).

  Iar chestia aia cu o clădire în curs de retrocedare nu mai este întreținută mi se pare culmea cinismului. Cu justificarea comunistă că de ce să restaurăm din banii statului o proprietate care va reveni unui privat, mama lui de capitalist? Ar trebui să se aloce o sumă minimă, de mentenanță. Când a luat statul clădirea, avea acoperiș, ferestre. Cred că nu e o pretenție absurdă să le aibă și când o capeți înapoi.

  Cum ziceam, interesant. Acum mă uit la casele căzute cu alți ochi.

 • hm

  Pînă la urmă, cred că și asta voiam! Să ne uităm cu mai multă atenție la casele astea. Și, cînd ne uităm, să ne dăm seama cîte chestii sînt la mijloc.
  Și da, cheia e la Adrian: toate părțile trebuie să cîștige.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>