despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

A venit eclipsa şi… în 1961!

În 15 februarie 1961, peste România s-a aşternut o eclipsă totală de Soare şi, bineînţeles, presa vremii nu putea să treacă uşor peste acest eveniment.

Simptomatic pentru tonul articolelor este că – deşi era vorba de un fenomen cosmic inevitabil şi imposibil de controlat – aparatul de propagandă se chinuia totuşi din răsputeri să-i dea ceva conotaţii politice, prezentând – de exemplu – eclipsa, ca pe un măreţ fenomen al naturii pe care clasele exploatatoare” l-au folosit pentru a menţine masele „în ignoranţă şi înapoiere!?
Dar oamenii muncii, dornici să cunoască în amănunt legile mişcării corpurilor cereşti, refuză să mai rămână în întunericul neştiinţei şi obscurantismului.

Lăsând la o parte gargara ineptă a epocii şi aceste găunoase devieri, totuşi articolele şi pozele reuşesc să creioneze, destul de corect, felul în care a fost explicat mecanismul eclipsei, interesul real al oamenilor care înţelegeau şi se bucurau că au posibilitatea să fie martorii unui spectacol cosmic deosebit.

Din păcate, vremea nu a fost prea grozavă pentru cei de la sol, cerul fiind noros.

Avem, în acest sens, un mic comentariu şi două imagini de la Cristian Malide:

O eclipsă TOTALĂ este un eveniment rar, de aceea a apărut şi timbrul cu eclipsa.

Cerul era uşor înnorat, supărător pentru astronomi, dar tocmai bine pentru noi, pentru că nu aveam geam afumat ca să putem privi direct la Soare. Deci nu am vazut „inelul de diamant” sau „soarele negru”, dar ţin minte scăderea luminii, maşinile pe Labirint care aveau farurile aprinse şi claxonau, iar găinile cotcodaceau… Imaginea ne arată pe mine cu verişoara, lângă bazin, iar bunica e pe treptele intrării din faţă… toţi privim spre Soare, care este deasupra Sfatului Popular”

4 comments to A venit eclipsa şi… în 1961!

 • Ando

  Câteva imagini inedite de la eclipsa din 1961 sunt aici:

  http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/03/20/documentar-eclipse-de-soare-vizibile-din-romania-08-13-50

  Festivismul epocii este evident!

 • hm

  aveam eclipse mai bune pe vremuri, dom’le!

 • Leo des Strehaie

  Eclipsele tineau oamenii saraci in inapoiere. Daca tov. Geoana s-a experimat ca un prostanac la adresa eclipsei din 2015 (“Fenomenul ne afectează psihic, în funcţie de zodie”), daca 90% si ceva si-au inscris copii la religie si pupa moashte, este probabil ca generatiile de azi sa fie chiar mai inapoiate decat cele de pe vremea moshierilor. Nu cred ca senatorii si popii de acum au inventat glumele proaste pe seama naivilor.

 • Cristian M Ioan

  @Leo,
  Pardon!
  Prostanacul s-a exprima astfel nu pentru ca este prostanac, ci in calitate de politican.
  Orice bun politician spuneelectoratului specfic EXACT ceea ce acesta doreste sa auda.
  Daca Geoana ar fi explicat geometria eclipseor, pierdea voturi.
  Cum stie bine ca electoratul crede in horoscop, a facut declaratia aceea, conforma cu asteptarile publicului-tinta: “Fenomenul ne afectează psihic, în funcţie de zodie”

  Adica, Ion Ilici avea dreptatea cand i-a zis lui Mircea Geoana “prostanacul”, dar declaratia referitoare la eclipsa a fost 100% din politicianism, nu din prostie!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>