despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

un pariu cîștigat

A trecut un an de cînd ne rîdem de amenajarea bulevardului Unirii – cea cu pergole, inorogi și alte bazaconii urbane. A trecut un an de cînd am fost pe-acolo prima dată. Și am lăsat un an ca să văd dacă această amenajare s-a dovedit a fi folositoare. Dacă s-a păstrat bine și frumos, dacă oamenii sînt mulțumiți.

Ei, uite că această abordare căreia nu-i lipsesc tușele de prost-gust, această alăturare de pietonal-spații de parcare s-a dovedit a fi o soluție cîștigătoare. Sau, măcar, una de pe urma căreia nu a pierdut nimeni.

Vedeți voi, fiecare ia ce vrea dintr-o astfel de intervenție urbană. Unii sar în sus că e kitsch. Alții că e prea scump. Alții că nu are nu-ș ce autorizație. Alții că, în esență, e o intervenție nefolositoare. Sînt – toate astea – puncte de vedere îndreptățite, dar care, la final, nu fac doi bani; și asta pentru că… a ieșit bine, frumos și folositor. Da – orașul a ieșit cîștigat. Doamne, ce oroare: să fim nevoiți să recunoaștem că intervenția unui primar a fost reușită! Știți de ce a ieșit bine? Pentru că Primăria Sectorului 3 a reușit să creeze un spațiu public care atrage oamenii.

Oamenii vin pe aici, se plimbă, șed și citesc cărți, se dau cu rolele, își învață copii să facă primii pași. Uite ce minune s-a-ntîmplat! Oamenii au unde ieși din case, altundeva decît în tradiționalul Mall sau în aglomeratul Parc! Oamenii au cum să socializeze și cum să trăiască frumos, într-un spațiu public.

Această zonă ceaușistă oribilă s-a umanizat, parcă de-o dată; această zonă, cu vremea, se va reconverti, devenind și mai agreabilă petrecerii timpului.

Ei, da, astea sînt cîștigurile unor astfel de intervenții centrale. De asta e așa frumos azi și pe noua Cale a Victoriei. Pentru că oamenii au unde să iasă. Se dovedește ce treabă gingașă e chestiunea urbanismului. Se dovedește că cea mai simplă și folositoare soluție e crearea unui spațiu public de calitate, în care viața să fie trăită plăcut.

4 comments to un pariu cîștigat

 • mie îmi e greu să spun că este un succes… asta ar presupune că avem cum să “contabilizăm” asta, ori, nici în acest caz, nu este vorba de o intervenţie urbană bazată pe strategie… deci nu avem stabilit niciun indicator care să ne arate dacă e bine sau nu… dacă ţie ţi se pare frumos nu înseamnă că este bun, e o chestie de gust, dar criteriul estetic nu trebuie să prevaleze unei strategii, respectării legii… dacă nu îţi plăcea era la fel de grav, legea oricum nu a fost respectată şi nu mai vorbesc de modul în care ar trebui făcută o intervenţie care să aducă o dezvoltare durabilă… în articolul meu am spus că bulevardul nu a pierdut, dar oraşul sau oamenii nu ştiu dacă nu au pierdut (timp şi bani au fost aruncaţi pe aici)
  dacă spui că spaţiul ăsta atrage oamenii probabil că ai făcut special pozele astea în care nu prea sunt oameni 🙂

 • hm

  Chiar să știi că nu am pozat “cu oameni”.
  Zic că oamenii or să vină tot mai mult pe aici. Atmosfera nu e rea.

 • Un astfel de spaţiu nu prea are ce oameni să atragă, oricât de frumos ar fi fost făcut. Centrul Bucureştiului e, pentru mulţi, doar locul de muncă sau zona de tranzit spre acesta. Majoritatea locuitorilor sunt pensionari (iar prin blocurile alea sunt de la colonel în sus)… ,,pierzători de timp” nu prea se pot atrage, pentru că nu ai nici un’ să bei o cafea, sunt doar bănci şi instituţii publice în zonă. Aş fi preferat mai mulţi copaci pe acolo, decât pavaj ca în gară.
  Apropo de zona aia, acum câteva săptămâni, trecând întâmplător prin zonă, am observat că sensul de deplasare prin parcări e invers celui de mers sau parcările sunt înfundate la capete.

 • hm

  O sa atraga, pentru ca oamenii sunt flamanzi dupa astfel de spatii. Vor veni acolo si cei din zona adiacenta – decat sa se intalneasca seara dupa bloc, in parcare, vor sta aici, la infamele pergole mov. Iar spatiile comerciale se vor orienta dupa specific.

  Priveste bulevardul Unirii „clasic”, intre Piata Unirii si Casa Republicii – zona e moarta din punct de vedere comercial si acum, dupa un sfert de secol, iar spatiul de odihna si recreere este inadecvat – desi avem umbra, copaci si liniste.

  Obiceurile oamenilor se schimba, putem conta pe asta. O sa urmaresc periodic cum evolueaza lucrurile pe aici, si o sa recunosc daca m-am pripit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>