Chiar este un oraş lîngă noi. Se cheamă Otopeni.
Ba să fim cinstiţi: sînt mai multe. Buftea şi Voluntari, de exemplu, sînt oraşe şi ele. Dar n-arată ca Otopeniul. Nu ştiu cum a reuşit, dar Otopeniul e cel mai curat şi civilizat oraş din toată zona noastră. Bucureştiul ar avea de unde să ia exemplu de la Otopeni.
Nu vreau să zic că pe străzile Otopeniului curge lapte şi miere; dar să ştiţi că le-am văzut măturate şi spălate cît e ziua de mare. Nu vreau să zic că Otopeniul e un oraş ieftin; are magazine puţine şi scumpe, nu are nici un supermarket cît-de-cît (otopenarii sînt obişnuiţi să-şi facă cumpărăturile din oraş, adică din Bucureşti). Nu are multe lucruri, cum ar fi spital sau judecătorie; dar nu le are pentru că a devenit oraş de nici zece ani; înainte era doar o comună.
Care e secretul Otopeniului? Mulţi zic că bogăţia – e unul dintre cele mai bogate oraşe din ţară. Aeroportul Internaţional şi nenumărate firme varsă bani buni la bugetul Otopeniului. Dar şi Voluntariul are la fel de multe firme contribuabile – şi arată jalnic, şi mizerabil.
Să fie stabilitatea politică, atunci, secretul? Otopeniul îşi re-alege, cu ochii-nchişi, Primarul de vreo trei mandate-ncoace.
Nu ştiu – şi nici nu-mi pasă. Ştiu doar că, de fiecare dată cînd am drum prin Otopeni, văd un oraş curat, sigur şi chiar frumuşel.
Otopeniul mai are multe de făcut; trebuie să-şi rezolve problema transportului – mai bine zis, problema legăturii cu Bucureştiul (sau Bucureştiul trebuie să-şi rezolve problema accesului? – am văzut în ultimele zile cozi la intrarea în Bucureşti care începeau din Otopeni!). E greu să ajungi în oraş; trebuie să ieşi pe Centură sau să ocoleşti pe la Aeroport – fiindcă din centrul Otopeniului nu ai cum să faci stînga şi s-o iei spre Bucureşti; DN1 nu poate fi traversat cu maşina.
Pînă una-alta, dacă treceţi prin Otopeni, uitaţi-vă bine: civilizaţia publică e posibilă.
În primul rând mulţumesc pentru cuvintele frumoase 😀 şi aş vrea să mai adaug şi eu câteva lucruri:
– Lângă primărie, în imobilul care se contruieşte acum şi care e aproape gata, la parter şi etajul 1 se va înfiinţa un supermarket;
– Nu avem un spital încă [e în plan, spun autorităţile] dar avem o policlinică, un dispensar, 2-3 cabinete stomatologice si se are în vedere şi construirea unei creşe şi a unui Centru pentru îngrijirea bătrânilor. De asemenea în oraşul Otopeni se află Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie “Ana Aslan”;
– Primarul e reales pentru că face treabă bună. Acum 10-11 ani oraşul arăta ca după bombardament.. 🙂
– Curat, pt că se mătura străzile şi se udă spaţiile verzi în fiecare dimineaţă, iar noi, locuitoii, păstrăm curăţenia.
– Sigur, pt că e mereu patrulat de agenţi de pază 🙂
– A fost un proiect pentru semaforizarea intersecţiei străzii 23 August cu DN1, dar MT a sistat proiectul.
– S-au descoperit şi nişte izvoare de apă termală, pentru care există de asemenea nişte planuri amenajare şi exploatare.
– şi avem şi liceu! 😀
– şi echipă de basket în Divizia A!
Numai de bine!
@Zany:
Ştiu cum arăta Otopeniul acum ceva vreme şi transformarea sa e de toată lauda.
E un oraş ambiţios – a avut şi echipa de fotbal anul trecut în Divizia A.
Semaforizarea de la intersecţia cu DN1 nu era soluţia, din păcate. Probabil că tot un pasaj va trebui să se facă. Sau poate că, odată cu lărgirea Centurii, se va regîndi cumva ieşirea spre Bucureşti. Nu ştiu.
Iar despre izvoarele de apă termală, pe vremea lui Ceaşcă s-au tot făcut foraje şi prospecţiuni. Se zice că toată zona, pînă-nspre Snagov, ar putea fi încălzită cu apa caldă din subsol.
Technically te poti duce pana la aeroport ca sa intorci. Eu asa am facut cand am fost la ziua aviatiei.
Diferenta dintre Otopeni si Voluntari vine totusi de la urmatorul slogan: Pandele, unica ta speranta. Atat.
@Radu: poţi ieşi mai ieftin dacă faci ocolul pe la Aeroport, deoarece pe Centură mai nimereşti în blocaje.
Ştiu că nu e o soluţie semaforizarea, dar a fost doar o idee a autorităţilor. Acolo se doreşte construirea uneia din staţiile liniei de metrou ce va lega Aeroportul Otopeni de Bucureşti. [ce vis!]
Ştiu de echipa de fotbal :P, m-am gândit că s-a auzit de ea 😀
Da, să sperăm că lărgirea centurii va schimba cumva modul de access către Bucureşti, deşi nu cred că autorităţile vor face nişte investiţii masive doar pentru a uşura populaţia din Otopeni de un ocol de 2 km.. 🙂 Pe centură, la pod, se mai întalnesc blocaje.
Zona Ferme şi zona Aeroportului e plină de astfel de izvoare. Odată cu începerea construirii aeroportului şi canalizării râului Pasărea [care era alimentat cică de astfel de izvoare, după cum am auzit de bunici (si care ajungea pana pe teritoriul Otopeniului pana acum 100 si ceva de ani] multe au fost pierdute.
În zona satului Odăi se zvoneşte că s-au găsit câteva, dar nu se spune, pt a nu influenţa specula imobiliară.
and btw, oraşul e înfrăţit cu 2 oraşe din Franţa [îmi scapă numele lor acum] de la care s-au inspirat autorităţile pt un plan de construcţie a unei a doua piste pt aeroport, parc-industrial şi de afaceri, minioras pt turiştii care au întârzieri de avion sau escală, etc. 🙂
@Zany:
Metroul acela ar trebui să se facă, deocamdată e un vis frumos!
O pistă nouă la Otopeni? Unde? Otopeniul are deja două piste. Cea nouă funcţionează de vreo 22-23 de ani, cred!
beats me! eu ştiu că sunt nişte planuri pt construirea unui nou terminal + pistă. probabil că cea dinnspre nord ar putea fi dublată, conform celor aflate de la cadastru. părerea mea?.. doar vorbe şi vise. nu se vor aloca bani pt asemenea investiţie.. mai bună ar fi o investiţie pt tehnoparc.
mda..metroul ar trebui să se facă. planurile sunt de vreo 10 ani. la alegerile de anul trecut s-a tot trâmbiţat ideea atât la noi cât şi în Bucureşti, de Ludovic Orban. În zona oraşului ar trebui să fie 3 staţii: una vis-a-vis de reprezentanţa Jaguar, a doua la intersecţia 23 Agust-DN 1, respectiv a treia la Aeroport.
am mai aflat că se are în vedere izolarea termică a tuturor blocurilor din oraş şi restaurarea câtorva case destul de vechi. cică se vrea introducerea lor într-un circuit turistic.. dar nu ştiu care sunt casele alea..
Dacă oraşul ăsta ar avea metrou ar fi Raiul pe Pământ!