despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

ce ar putea fi Herăstrăul

Cine crede că un parc e un lucru simplu, se înșală. Cine crede că un spațiu public e ușor de făcut – astfel încît oamenii să beneficieze cu adevărat de pe urma lui – iar se înșală.

Vă recomand un articol despre Herăstrău; despre ce ar trebuit să fie, despre ce e – și despre ce ar putea să fie.

Parcul Herăstrău este perceput și promovat de media și autorități ca un parc – bâlci, parc în care răsună boxele de la diverse spectacole, parc cu tiribombe, mici și bere, așa cum este orice parc de comună care se respectă. În orice țară civilizată, parcurile și zonele de talia Herăstrău și a Salbei de Lacuri nu ar fi tratate ca un mare târg/bâlci de comună provincială.

În contextul în care liniștea și natura din parcuri sunt valori la mare modă în lume, Parcul Herăstrău este perceput și promovat, la noi, ca un parc în care nu poți să ai liniște, ci doar “zone de liniște”.

La sfârșit de săptămâna, atunci când majoritatea cetățenilor au timp liber, parcul Herăstrău este extrem de aglomerat, printre gheretele de comerț ambulant amplasate arbitrar, aleile înguste și prost pavate sunt traversate de-a valma de furtune de irigații, bicicliști sportivi agresivi, roleri și pietoni consumatori de floarea soarelui.

Orașul este agitat cu multă gălăgie și poluare. Pentru ce avem acest parc urban dacă și aici avem parte de gălăgie și poluare fonica? Parcul ar trebui să fie o oază în vacarmul orașului.

Aceasta aglomerare arata nevoia restructurarii functionale si extinderii parcului peste podul de cale ferata si peste podul cu parcul Bordei.

Asta o scrie Mihai Pavel; odată-n plus îl felicit pentru articol. Citiți-l.

3 comments to ce ar putea fi Herăstrăul

  • Cristian Ioan

    Asta-i o gluma de 1 Arpilie, nu?!
    Constatarea este perfect reala: “La sfârșit de săptămâna, atunci când majoritatea cetățenilor au timp liber, parcul Herăstrău este extrem de aglomerat …”, dar oare DE CE este asa? Ne-au impus asta americanii, bubulii, reptilienii sau Federatai lui Putin?!
    Nu cumva noi, adica Maria Sa Poporul, am decis ca in parcuri trebuei sa fie mizerie, galagie, fum, sa intram cu masinile, sa facem gratere, sa nu putem folosi salba de lacuri nici pentru plaja / baie, nci pentru canotaj, si nici macar sa ne plimbam pe mal?
    Eu am fost ultiam data la strada in 1993, de atunci vedeam mereu la Tv cum anuntau ca lacurile din jurul Capitalei sunt contaminate, este foarte nerecomenadat sa faci baie.
    Oare cine este de vina?!
    Ce sens are sa pomenesti de EXTINEREA parcului, cand toate parcurile sunt supuse unui formidabil asediu, se restituie la greu si se ridica blocuri in parcuri, cum sa speri ca s-ar putea cumva EXTINDE un parc existent?!

  • hm

    Și ce sens are să te resemnezi? Doar asta ne face cetățeni – neastîmpărul ăsta de a îndrepta lucrurile strîmbe.

  • Cristian Ioan

    Nu era vorba de respemnare, ci de CONSTATAREA realitatii!
    Sigur ca vrem sa indreptam lucrurile strambe si rele, si e foarte bine ca mai exista cetateni neastamparati, ce nu se multumesc sa “stea linistiti la locurile lor”.
    Insa actuala stare de fapt are toate caracteristicile unei legi OBIECTIVE, precum legile naturii!
    Hai, daca eram in 1992, mai puteam schimba ceva, dar dupa 26 de ani, se vede clar ca asa merg lucrurile.
    A dori sa ïndrepti” este ca si cum ai vrea sa schimbi Legea atractiei gravitationale, sau faptul ca in coinditii normale, apa fierbe la 100 de grade Celsius …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>