despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Domn’ primar! Nea Onţanu! Este Parcul IOANID!

scris de Ando

Incerc, de multe ori, să înţeleg ce anume declanşează anumite decizii (vizibile din start ca anapoda şi inutile), decizii pe care – totuşi – le iau edilii noştri, adică… aleşii noştri (să nu ne ferim de responsabilitate).
Bunăoară, Parcul IOANID. Cunoscut, cred, de mai toată lumea sub acest nume, cochetul şi venerabilul refugiu verde contribuie, împreună cu Grădina Icoanei, cu străzile şi clădirile din jur, la farmecul şi tihna unuia din cele mai frumoase şi armonioase cartiere din Bucureşti.
Istoria şi provenienţa numelui părculeţului le găsim expuse sintetic pe acest panou de sticlă de la intrarea dinspre Piaţa Cantacuzino.

Paranteză: sigur, e laudabilă amplasarea unui astfel de panou explicativ, sobru, elegant dar oare când are de gând primăria sectorului 2 să facă ceva şi cu instalaţia de alimentare a lăculeţului interior, pe care nu l-am mai văzut de peste un deceniu umplut cu apă !!!

Şi asta, culmea, în sectorul „fântânarului-şef” al oraşului: primarul Onţanu 🙁

Revenind la textul de pe panou: ceea ce mă intrigă este propoziţia din finalul prezentării: „In prezent parcul poartă numele celebrului violonist şi dirijor, Ion Voicu (1923-1997)”!?

DA, mi se pare absolut firesc ca bustul lui Ion Voicu, mare şi incontestabilă personalitate a culturii noastre, să fie amplasat în acest parc, vecin cu casa fostului ilustru violonist.

Dar, de unde şi până unde ideea că parcul trebuia, musai, rebotezat şi cu numele acestuia?

Păi, ce facem? Ne întoarcem la anii 50-60 când, la ordin, au fost absurd schimbate şi schimonosite nume de localităţi, străzi sau instituţii şi când, de exemplu, chiar parcul Ioanid fusese botezat… Puşkin?

Parcul ăsta s-a numit şi trebuie să se numească IOANID. Punct.

8 comments to Domn’ primar! Nea Onţanu! Este Parcul IOANID!

 • cristian ioan

  Vorba javristilor: “Who the fauck is Ioanid?!”
  Denumirile trebuie sa fie nu neaparat pe gustul, dar macar pe accesibilitatea publicului CONTEMPORAN. Ion Voicu a fost o PEROSNALITATE muzicala, dar publicul de acum stie de fi-su, de Madalin.
  Puskin? Dar a fost un mare poet, si nici macar nu era sovietic!
  Aceastea sunt denumiri prea esoterice, nu aui legatura cu vremurile noastre. Fotsul parc IOR, actualmente I.A. Cuza, ar trebui redenumit Dan Shova, sau Valcov. Bivolaru, Muresean, Hrebenciuc asteapta strazi sau staii de metrou care sa fie redenumite.
  Si avem un intreg cartier cu nume de compozitori de care nu a auzit nimeni: Verdi, Rahmaninov, Ceaikovski, pe cine intereseaza?!
  Bulevardul Gutza, strada Salam, Calea Copilul de Aur, suna cu totul altfel!

 • hm

  Așa cum avem sala Dalles – cine a fost Dalles asta si ce treaba are cu Bobby si Pamela? – spitalul Elias, trebuia sa pastram numele acestei gradini Ioanid.

 • Ando

  Ceva asemănător este şi cu vestitul cimitir Bellu -pe care toată lumea îl cunoaşte sub acest nume, dar pe fronton scrie “Cimitirul Şerban Vodă” !?

  http://www.instantstreetview.com/@44.40313,26.097826,42.66h,11.86p,0z

 • hm

  Acolo măcar așa am prins scris de când mă știu…

 • Ma intreb si eu, cand va sughita Ontanu, fiind pomenit pe la DNA-uri? La cate retrocedari dubioase a facut generalul de izmene, ar trebui de mult timp sa stea la rece.
  Imi aduc aminte de doar un caz, cartierul Floreasca din cate stiu eu a fost facut de catre comunisti peste o gorapa de gunoi. Atunci eu ma intreb, cum au ajuns unii sa primeasca prin retrocedare teren intre blocurile comuniste?
  PS Acolo si-au tras un bloc personal cuplul Udrea&Cocos.

 • Ando

  @ADY88:se strânge laţul, se strânge!Puţintică răbdare…

 • Anastasiu

  Sarman librar, inlocuit de un scripcar…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>