despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Chiar aşa! Bucureştiul sau Bucureştii?

Cum e corect? V-aţi întrebat vreodată?

Radu Oltean revine pe blog cu un articol bun de tot! Şi cu o explicaţie:

Forma numelui Capitalei a aparut in Evul Mediu in acelasi fel ca si numele localitatilor Floresti, Filipesti, Popesti, Vladesti, Dudesti, Brancovenesti etc. Ori de la numele unui neam majoritar in acel sat- urmasi al unui stramos cu acel nume – (Filip, Popa, Vlad) sau a unor boieri proprietari ai locului. Indiferent de situatie e vorba de un nume si de urmasii aceluia. Deci satul Florestilor-Floresti (urmasii lui Florea sau ai boierilor Florescu), al Popestilor-Popesti (urmasul lui Popa). Cand zici de terenurile din Vladesti poti formula ori “pamanturile din Vladesti” ori “pamanturile Vladestilor“, in nici un caz “pamanturile Vladestiului“.
Ei bine, la fel e si in cazul Bucurestilor, caci aici e vorba (teoretic) de urmasii unui Bucur-Bucurestii. Pana in deceniul 6-7 ai sec. 20, oamenii erau inca invatati sa foloseasca forma corect articulata – la plural – a numelui orasului. Insa cu timpul, oamenii au uitat si le-a venit mai la’ ndemana sa zica Bucurestiului. OK, dar nu accept acest lucru din partea ziaristilor (mai ales cei cu pretentii) si mai ales a Primariei sau a institutiilor de cultura. Peste tot, dar absolut peste tot: Bucurestiul in sus, Bucurestiului in jos. In perioada interbelica nu se folosea aproape nicaieri forma asta corupta. Nimeni nu a observat ca oamenii de cultura prezenti si trecuti folosesc exclusiv forma articulata la plural? (…)

Şi cu toate astea, de ce zicem Bucureştiul? E vreo explicaţie, vine de undeva-anume?

Habar n-am.

Eu aşa zic, aşa-mi place: Bucureştiul.

2 comments to Chiar aşa! Bucureştiul sau Bucureştii?

 • radu i.

  bucurestii, ca e un bucuresti al ultrasilor, unul al corporatistilor, unul al cersetorilor, unul al oribilului mosh, unul al cocalarilor etc

 • Kogaion78

  …da’ ce ne intereseaza cati bucuresti basinosi erau ???….bucurestiul ca oras e unul singur, orasul bucuresti…..el, bucurestiul…..
  ….ca si rucsac rucsacuri…..nu rucsaci….ca nu-s saci….is rucsacuri….e un nou cuvint….nu ???….
  ……imi place iasiul…….de ce imi plac iasii ???….ca e unul singur mama…..
  ….am ajuns pe tema asta sa ni se faca pina si gramatica de la securitate…….mru si cu alde gadea…….ce oroare!……unu care nu stie ce-i votka de i-a dat lu ala beluga la pret de calculator…..si unu pilos care se ascundea dupa fusta varanului….c’est une horreure!…..cred c-asa se scrie, n-am verificat….si emilsiunile sexuale is tot de la securitate!….c’est une grande horreure!…..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>