despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

V V C X

Încet, seria noastră vestigii ale vremurilor contemporane a ajuns la episodul al zecelea.

Începem cu un anunț anacronic – în redactare, cel puțin! – pentru că nici azi protecția muncii n-ar trebui să fie o vorbă goală. Doar că nu-i mai spune protecția muncii, ci EHS; astea-s vremurile! Panoul e primit de la Ionuț Toderaș, căruia-i mulțumim mult!

Tot un anunț mai vechi din domeniul NTSM avem de la Ando:

Există și azi destule întreprinderi – devenite, desigur, societăți comerciale – care și-au păstrat aerul de… întreprindere. Pe holurile lor te-aștepți și azi să dai peste conțopiștii lui Matty… Iată un anunț de pe un lift:

… rămas de pe vremea cînd toate mergeau cu hopuri. Mașinile circulau o duminică cu soț, o alta fără soț; curentul se lua de două ori pe zi; făceam economie, tovarăși!

De ce trebuiau – lifturile – să oprească din două în două etaje? De ce era nevoie să circule doar cu liftieră? Și azi mai găsim liftiere; decît să le dea afară, entități comerciale anacronice le păstrează, prizoniere pe un taburet mititel în colțul liftului…

Ce ziceam de aerul de întreprindere? E surprins, de curînd, într-o astfel de societate comercială contemporană:

Cîndva – ne aducem aminte – totul era organizat. Fiecare lucru la locul lui; alimentara numărul 1, alimentara numărul 2; iar serviciile erau centralizate cum se cuvine; la nivel de sector – cel puțin:

Încheiem. Ando a ridicat un pic ochii, pe Calea Victoriei – și a văzut reclama asta la ONT:

Mie mi-a trecut prin față fără s-o văd pînă acum…

4 comments to V V C X

  • Excelent! Sunt fan al acestor panouri (chiar si al celor de tipul ONT). Pe usa de la bucatarie am un “loc de munca periculos” iar la baie am “sef ferma” 🙂

  • Liftieră era şi la Rectoratul Politehnicii din Bucureşti… dar doar la liftul din faţă… evident, programul era 8 – 16, cu pauză la prânz (adică fix când mergeam noi la cantină) şi nu oprea la 1 şi 2 (,,până la 2 puteţi urca şi pe scări”). În 2013 a dispărut liftiera, odată cu înlocuirea ascensorului cu unul mai nou. Deşi şi cel vechi era destul de modern, dar nu avea comandă din exterior… practic, tu când chemai liftul, i se aprindea becul liftierei care decidea dacă are sau nu rost să plimbe liftul până la tine.

    La Spitalul Municipal (mă rog, cică Universitar), cel puţin în epoca oprescu, lifturile erau cu liftieri şi opreau din 2 în 2 etaje, inclusiv cele pentru transportul bolnavilor pe targă. Erau nişte doamne destul de voinice, nici măcar la liftul vizitatorilor nu aveai voie să stai în mijlocul cabinei ,,că nu mai pleacă liftu'”, nici măcar dacă erai într-un cărucior cu rotile după o operaţie (te puneai într-un colţ sau, dacă nu era loc, aşteptai următorul lift).

  • Ce înseamnă EHS? La noi există funcţia ,,expert PM – PSI”, persoana respectivă ocupându-se de prelucrarea normelor de protecţie a muncii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.

    A… şi secretara la noi se cheamă exact… secretară (sau stă câte un consilier/expert/consilier juridic/referent/referent de specialitate la secretariat, cu rândul, acolo unde nu e secretară).

  • Decretul Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania nr. 400/1981 pentru instituirea unor reguli privind exploatarea si intretinerea instalatiilor, utilajelor si masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare, republicat a fost în vigoare până în 2006, fiind abrogat prin Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>