despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

… venea Paștele!

pregătit de C. D. Mocanu și HM

Vine Paștele! Cu bucurie ar trebui să vină – dar el vine cu promoții, cu reduceri, cu liste întregi de două produse la preț de unu’… Parcă-ți vine să te duci înapoi, în vremi, ca să vezi dacă odinioară nu cumva oamenii așteptau Paștele mai cuminți, mai cu gîndul la bucuria învierii – și bucuria învierii nu era un text predefinit de sms… Dacă nu cumva masa de Paște era un eveniment – și nu un prilej doar de a umple, umple, umple farfuriile cu haleală?

În 1897 – nici chiar la pașopt, nici la plebicist, dar hăt-demult oricum, Adevărul din 10 Aprilie ne înfățișa cîteva reclame de Paște. Le citim cu atenție și cu drag, nu numai pentru vorba de-atunci – ci și pentru atmosfera ce iese din paginile vechi.

Ouăle de Paște – deosebite – din chocolată, porcelan ori mătasă; bere de Luther și Bragadiru; dar și distracție – iar prețurile, moderate.

Un an mai departe – în 1898 – Adevărul și Epoca reveneau cu bunătățile aduse de cofetăriile mari de-atunci; e, azi, vreo cofetărie care să producă ceva cu adevărat deosebit de Paște?

… iar cofetăriile se numeau: Ionescu, Capșa, Riegler, Fialcolwsky… Iar iubitorii berei o apreciau, nu o scurgeau – mă scuzați! – din pet, ca-n zilele noastre; iar fabrica Luther se lăuda cu un milion de litri de bere în depozit…

Din 1889, România liberă din 1/13 ale lui Aprilie ne recomanda ouăle de pasce „Stella”:

Cîțiva ani mai încolo, în 1905, din perioada 16-20 Aprilie, spicuim din Adevărul” și Foaia populară:

Chermeză, era!  … și după chermeză se lăsa și pe-atunci cu păreri de rău. Bietul Ghiță Căpitănescu, din Calea Rahovei, ca „bun creștin și romîn ce era” s-a aghezmuit așa de bine, c-a ajuns în împărăția drepților; zgîtiile de copiii s-au rătăcit de ai lor; un chiriaș și-a-njunghiat proprietarul… Tiribombele – distracții pentru toate gusturile – făceau și ele victime: le găsim la rubrica „Accident la dulap” (dulap, adică scrînciob). Oamenii căutau să se distreze, cum bine se vede din privirea aruncată la mahala…

… și-ajungem la 1907. Tot din „Adevărul” – dar din perioada 13-22 Aprilie. Reclamele sunt, parcă, tot aceleași; distracțiile cuprindeau și cinematograful; aflam programa sărbătorilor la care urmau să participe înaltele fețe ale Statului; dar cel mai interesant articol este cel cu Paștile în Capitală1907 n-a fost un an vesel, citim din cartea de istorie – și asta se simțea în humorul cătrănit ce răzbate dintre rînduri…

La un secol-mai bine distanță, totul pare așa de actual! Oamenii nu vedeau biserica decît de Sărbători – și atuncea alegeau, pe cît se poate, pe cele pe care azi le numim de fițe”; înainte de Paște, străzile și magazinele deveneau ticsite; iar după ce Duminica începea în mare liniște, pe la prînz oamenii ieșeau să petreacă – și să petreacă bine”. Asta era pentru mulțime; ceilalți, care nu se amestecau cu ea, se plictiseau – asta dacă nu pleacau în vacanță la Brașov ori la Viena.

Cel mai amărît era și-atunci funcționarul – străbunicul, pare-se, al corporatistului de azi; el nu știa a se distra…

Dacă v-a plăcut ce-am ales, nu-i meritul meu; iar dacă felul în care-am potrivit vorbele putea fi mai inspirat, păcatul ăsta-l iau asupră-mi în întregime.

8 comments to … venea Paștele!

 • Anastasiu

  Inspirat ales, inspirat comentat – stiam noi ca “trebuie” sa vina un episod de acest gen, inaintea Pastelui!

 • Ando

  Minunat material !
  Sărbători liniştite tuturor prietenilor acestui blog!

 • “Dacă v-a plăcut ce-am ales, nu-i meritul meu;” … Pai ca sa stai sa urmaresti, sa selectezi, sa decupezi toate astea necesita multa, mult rabdare. Deci e cu merit!

 • hm

  Da, dar nu e al meu 🙂

 • Covrigărescu

  Unde-s doi puterea creşte. Aşa cum îi ştiu eu, nişte gentlemeni, vor împărţi deopotrivă succesul dar şi eşecul.
  Paşte fericit tuturor!

 • hm

  La bine și la rău, împreună!
  Să fie Paștele cu bine!

 • Nicholas Jordan

  Montajul acesta atât de inspirat despre Paștele sfârșitului de secol la București este o revelație, și nu cred că numai pentru mine. Atmosfera creată radiază comfort și bonomie.
  Dacă, cum spune autorul, “La un secol-mai bine distanță, totul pare așa de actual!”, România, cum ar și trebui și cum merită să fie, rămâne totuși o țară binecuvântată. Paște fericit unui grup de gentlemeni pe cinste!

 • Cristian Ioan

  Excelent!
  multumim pentru surpriza de Pasce.
  iar daca articole din ziarele din anii 70, 80 sau 90 au mai fost multe, cele din Adevarul de la 1897 chiar sunt o raritate, si au o valoare deosebita!
  Doar ca e trist faptul ca eu inteleg prin “sfarsit de veac in Bucuresti” ceva de genul anilor 1890, pe cand pentru cei tineri,veacul trecut este secolul XX, deci acel sfarsit de vea ar fi nu epoca lui IL Caragiale, ci perioada Revolutiei …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>