scris de Ando
Probabil că mulţi dintre cei care zăbovesc sau sunt în trecere prin parcul din faţa primăriei sectorului 2, nu acordă o atenţie specială crucii de piatră amplasată la întretăierea celor două alei principale.
Nu-i mai puţin adevărat că, şi pentru cel interesat, este o performanţă să poată citi textul de pe placa explicativă montată pe soclul crucii. Cu greu am reuşit să prind un unghi din care să fac o poză mai de Doamne-ajută, cu scrisul lizibil, cât de cât!
Aşadar, aflăm că „Pe aceste locuri” (unde) regele Carol I şi ţarul Rusiei Alexandru II şi-au adăpat caii înainte de a pleca împreună la război”, în 1877- prin „bunăvoinţa şi cheltuiala lui Marin Ştefan Bursan” – este ridicată această cruce pentru a pomeni sacrificiul suprem al celor care au pierit în războiul pentru Independenţa patriei.
Foarte important este însă de precizat că – de fapt – amplasamentul original al crucii se află la cca. 200 de metri distanţă, acolo unde strada Chiristigii „înţeapă” Piaţa Obor.
Şi, după cum arată şi începutul textului săpat în piatra crucii, exista iniţial, în acel loc şi un puţ sau o fântână.
Respectiva zonă din Piaţa Obor a devenit însă de-lungul timplui, în mod evident, total neadecvată păstrării şi, mai ales, a protejării monumentului.
Aşa că primăria a decis în 2009 mutarea crucii pe actualul amplasament, în parcul menţionat. Desigur, în intervalul de timp mort cât a durat relocarea monumentului, au apărut destule reacţii emoţionale, dar, până la urmă cred că şi cei mai conservatori au acceptat că soluţia mutării a fost una civilizată, care ajută la creşterea expunerii către public a unui monument mai puţin cunoscut.
comentarii