despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Veniți de luați slănină!

Că cică-i Paștele; să fim mai buni, mai blînzi, mai iubitori. Dar mie tare nu-mi place să-ntorc obrazul cel’lalt doar ca să iau încă un șut și-n el…

Anii trecuți mă secau ideile Bisericii; fel de fel de instalații de sunet, de lumini ușchite, de lasere care să-i facă pe creștini să caște gura. Lumînări scumpe, vîndute la monopol. Dar Biserica, săraca, e a oamenilor – și eu am uitat asta.

Oameni! Despre ei e vorba: despre oameni – adică despre acele animale evoluate, care se deosebesc de cel’lalte dobitoace prin faptul că au CNP.

Oameni. An de an, merg la-nviere la biserica noastră, cea din cartier.

Acum zece ani, de Înviere, aveai încă loc să intri în curtea bisericii. Acum vreo șapte, deja strada din față era plină de credincioși; acum vreo cinci, mașinile nu prea mai aveau cum să intre pe stradă; acum vreo trei, mașinile nu mai aveau voie să intre pe stradă; iar acum vine atît de multă lume, încît trebuie să ocolești întregul cvartal.

E bine, ai zice – oamenii vin spre Biserică, spre credință.

Vax. Am văzut anu’ ăsta. La ora doișpe și un minut s-a dat startul. Vreo cinci sute de oameni au făcut stînga-mprejur, de-odată, și au luat-o spre casă. Repede, ca și cum s-ar duce la tigăi, cînd se deschide vreun hipermarket.  Repede, de parcă ieșeau de la meci și dădeau să prindă ultimul tramvai. Cinci sute de oameni cu lumînările aprinse strînse în pumn. Oameni care erau rugați să se-oprească o secundă să dea lumină – și care se făceau că plouă; unii scrîșneau cîte un „ne grăbim!” printre dinți.

La doișpe și cinci minute era pustiu pe strada din fața bisericii. Rămăseseră babe, oameni cuminți și – p-onoarea mea! – surprinzător de mulți cocalari din cartier care aveau suficient de mult bun-simț să tacă din gură și să nu-și frece telefoanele (pentru că fusese mai multă lumină afară, în noaptea asta, de la ecranele telefoanelor decît de la lumînări…)

Restul: oameni normali – cetățenii din jurul nostru, vecinii noștri; căci ei și nu alții sînt – erau deja sus, în casă, și dădeau cioc, tăiau drobul, înfulecau cu ochii bulbucați deasupra strachinilor.

Popa nici nu apucase să strige „Hristos a-nviat!” pentru prima dată și ei – creștinii – erau de mult cu sufletul în rai, dar mai ales, cu burta plină. Veniți de luați slănină!

8 comments to Veniți de luați slănină!

 • Si mai e si migratia cu masini catre alte biserici, considerate “mainstream”. Se umplu trotuarele de mele, q7, x5 si alte sifoniere 4×4. Nu era ideea de a merge pe jos cu familia catre biserica de cartier? Era, acu nu mai e.

 • hm

  In plus, asa cum se livreaza pizza la usa, poate o sa ajungem peste vreun an-doi sa comandam lumanarea aprinsa direct acasa.
  Cu lumina dintr-aia „originala”, adusa direct de la Ierusalim, desigur, nu luata de la popa din cartier…

 • PaulIP

  Paste fericit tuturor acestor “gentlemen”-i!
  Hristos a Inviat!

  Poate telefoanele aveau “lumanari” pe ecran. Acele iCandle, sau cum se numesc…
  Nesatuii care infuleca “bulbucand deasupra strachinilor” la 12:01 AM vor umple UPU de la spitale in zilele urmatoare! 🙂
  Slujba de Inviere este un fel de “triere” a “credinciosilor”; la inceput nu ai loc sa arunci un ac in curtea bisericii, iar apoi incep sa plece fara sa se gandeasca si la sufletul altora. Chiar, sunt curios cati oameni au incojurat biserica, si cati au ramas pana la 5 AM, cand s-a terminat…(nu atac pe nimeni prin aceste randuri)

 • Freesys

  Mulţi dintre cei care au umplut bisericile sunt ăia care tot anul militează pentru interzicerea orelor de religie şi pentru fiscalizarea “organizaţiei mafiote BOR”.

 • Prin Drumul Taberei a fost linişte… acum vreo 10 ani se blocau străzile, inclusiv strada Braşov… tramvaiele de pe 41 care circulau de Înviere stăteau acolo câte 30 – 60 minute până se elibera. Şi dacă scăpau de pe Braşov, ajungeau la Caşin, de unde nu scăpau mai devreme de 2 – 3.

  Acum… s-au construit atâtea biserici încât încap toţi în curţile acestora sau pe trotuarele adiacente, nu se mai pune problema de blocat străzi. Cam pe toate peticele de verdeaţă dintre blocuri au răsărit biserici mai mici sau mai mari.

 • hm

  Uite, la biserica de la Lira nu am fost, anii trecuți bloca Vanghelie tot Sebastianul de Sâmbăta de la prânz cu câteva sute de scaune pentru slujbă . Cum o fi fost anul ăsta?

 • Ando

  @hm:anul ăsta are…o jenă 🙂

 • Freesys

  Anul asta a fost el blocat, pe George Georgescu .

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>