despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Din nou despre mărci

Am vorbit despre mărcile proprii sub care magazinele noastre îşi vînd unele produse.

Iată că avem o schimbare: Carrefour introduce marca proprie ‘Carrefour’; dacă renunţă astfel la produsele vîndute sub numele No.1, nu ştiu – probabil că da.

Hai să fim sinceri: mai toate produsele vîndute sub marcă proprie sînt ieftine. Dar şi proaste. Aro, Winny, No.1 – chiar sînt.

Rămînem la mărci. Exagerăm. Toate mezelurile trebuie să fie din Ardeal (apropo, pateul Ardealul se face în Bucureşti); toată brînza trebuie să fie de la Sibiu (de parcă argeşenii şi braşovenii habar n-au să facă brînză); pepenii trebuie să fie de Dăbuleni (pepeni buni se cultivă în tot sudul ţării, şi unul dintre cei mai buni pepeni de anul ăsta l-am luat la juma’ de preţ din Kaufland – era din Ungaria) – şi tot aşa.

Acum cîţiva ani, am fost la un focus-grup; se căuta o identitate nouă pentru o firmă de vopsele. Participau mici meşteri şi amatori de bricolaj, momiţi cu o mică sumă de bani. Ce am aflat acolo? Că toată lumea avea încredere oarbă în materialele de construcţii cu nume german. Şi că cele turceşti erau cele mai proaste.

Ironic – şi încă rău! – era că din cinci firme care-şi vindeau atunci produsele sub un nume german, trei erau turceşti; celelalte două erau româneşti.

(pe lîngă subiect, în Hornbach am dat peste cea mai ieftină vopsea lavabilă albă, de interior. Nu are nici un nume-anume, dar e fabricată în Germania. Şi e bună.)

8 comments to Din nou despre mărci

 • Asta îmi aduce aminte de o vopsea cu nume german fabricată la… Piatra Neamț.
  Da, acolo de unde a plecat cu trenul M.R. Și unde s-a întors cu renumita mașină germană.
  Ca să închidem cercul.

 • sica

  “adela:
  August 22nd, 2009 at 12:55 am
  De unde stim noi ca pepenii sunt de la Dabuleni, ca palinca e din Ardeal si brinza de la Sibiu, cind se folosesc din plin reclama si apelul la nume consacrate?”
  Domnu’ hm, ai cam copiat-o pe adela (cea mica, dupa cum a numit-o un alt domn de-al tau)in postul asta. In ghilimele este inceputul comment-ului adelei, dupa care v-ati pus pe ea, ce de, nu v-a laudat pina in slavi si un pic mai sus.
  PS – Era nevoie sa scrie Radu Oltean despre forma corecta “Bucurestilor” ca voi, aleluia. Ma mira diacritica, ea musai sa fie doldora de gramatica limbii romane, cum de nu a stiut???????
  Rau, foarte rau!!!!!

 • Câinele moare de drum și locurile comune sunt un bun public.

 • Harvey

  @sica
  Adela, tu esti?????

 • hm

  @Adela/Sica:
  Avem o veste bună, iată: sînteţi citată!
  Avem şi o veste proastă: una dintre personalităţile dumeavoastră multiple o citează pe alta.

 • sica

  @domnu’Harvey, io’s barbatu’ lu’ Adela.
  @domnu’hm, intr-o casnicie’s doi, dom’le, d’aia ne sustinem.

 • Harvey

  Ma scuzati. In cazul in care chiar sunteti sotul doamnei Adela, si nu o plasmuire a imaginatiei dumneaei, prinsa de hm cu ip-u-n traista, si in cazul in care vreti sa ma calcati cu masina, sa stiti ca sunt inalt, port ochelari, am o geaca verde si circul mult prin zona Eroilor. Si ca sa fiu sincer pana la capat, sa stiti ca pe mine ma lasa hm sa comentez la el pe site si nu se ia niciodata de mine pentru ca eu i-am compus o manea. 🙂
  In incheiere imi manifest nedumerirea paroxistica fata de oamenii obsedati de lucrurile care ii enerveaza. Tre’ sa existe o denumire stiintifica pe undeva…

 • hm

  @sica:
  Înţeleg perfect.
  Sîntem – aici – într-o situaţie asemănătoare. Căţelul nostru are parola de admin şi obişnuieşte să mai scrie cîte un articol, pe care apoi trebuie să-l revizuim (uite, articolul despre cartofii de la Claus a fost inţial despre treptele din faţa cofetăriei Claus, pe care nu poţi face pipi deoarece e parcată o dubiţă).
  Am putea, fireşte, să schimbăm parola, dar n-o facem, deoarece căţelul ne ajută, totuşi, răspunzînd la comentarii în weekend.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>