despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Șapte seri: ieftin, deși gratis

Mi-aduc aminte cu nostalgie de prima dată cînd am văzut un șapteseri” – era prin toamna lui ’98; o viață, de-atunci. Micuța revistă gratuită, pe multă lume a ajutat. Și ce nu găseai în ea? Filme, spectacole, restaurante, reclamele evenimentelor bucureștene. Mai apoi, a fost copiată și concurată de „B-24-FUN și „Zile și nopți”.

De la o vreme-ncoace, șapteseri” s-a schimbat – e mare, cît o revistă normală. Și nu mai are nimic util în ea.

… cît spațiu gol, cîtă hîrtie nefolosită! Cîte pagini inutile, umplute pe jumătate cu informații pe care nu le citește nimeni! Revistă de policlinică, de avion – asta a ajuns șapteseri”.

… din materialul de cover story”, care se întinde pe șase pagini, un paginator cinstit ar umple, elegant, vreo trei…

E boala presei de acum. Plină de consultanți în alegerea literelor cele mai elegante, care se poartă și care  – cică – îl fac fericit pe cititor și-i ușurează lectura. Plină de specialiști care aleg o poză banală care să ocupe jumătate de pagină, un titlu care să se lăbărțeze pe-un sfert – dar fără nimeni care să se mai ocupe de nenorocitul ăla de conținut, chestie pentru care omul pune mîna și deschide ziarul și revista.

Presa – pentru a cîta oară s-o zic – e despre conținut. Și cînd se întîmplă atîtea lucruri în jurul nostru, n-ar trebui să ne chinuim să umplem niște pagini, ci să judecăm ce lăsăm pe dinafară, pentru că n-avem loc pe hărtia tipărită.

Ce păcat – noul „șapteseri” nu mai are nimic util înăuntru. Probabil, în epoca în care orice informație ne este accesibilă de pe telefoane și tablete, se consideră că nu mai are rost s-o publici într-o foaie.

Dar în aceeași epocă electronică, e stupid de asemenea să publici doar trei vorbe pe o hîrtie și să te plîngi, apoi, că hîrtia aceea ajunge la maculatură.

1 comment to Șapte seri: ieftin, deși gratis

  • Ando

    Sau, cum s-ar mai zice:gratis dar…degeaba !
    Plus că formatul vechi, prin dimensiunile sale, era comod de manevrat, de ţinut, de exemplu, în buzunarul unei haine etc.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>