despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Inima ITB-ului inca bate…

scris de Mini-Economicus

Incep prin a spune ca imi este dor de o calatorie cu mijloacele de transport in comun din Bucuresti(!). Adevarat, sunt sado-maso…

Intrucat am rezolvat deja restul problemelor existentei: masa, casa, in casa, peste casa, etc; nu-mi ramane decat nostalgia dulce-mucegaita a unor aminitiri si dorinte refulate…

Departe fiind de tara, citesc si (NU ma crucesc)… ca un calator a luat o mardeala decenta… spre buna, de la “EL” celebrul controlor ITB/RATB? Episodul cu “madama” pseudo-tabagica e deja istorie… unde dau nefumatorii acolo creste?!

Revin deci concentrat (atat cat ma ajuta neuronii) asupra celebrilor “controlori” ITB… care noaptea (probabil) se viseaza luptatori K1… Fiind oarecum relativ vechi pe planeta, imi aduc aminte despre cateva date istorice:

 • specia in sine poate fi obiect de studiu… exista chiar unele teorii care sustin ca ar fi “veriga lipsa”… pe care o cauta de atat timp antropologii!
 • daca pe YouTube circula filmulete de educatie si prezentare a specimenelor respective, realizate undeva catre sfarsitul anilor ’70, asta nu inseamna ca realitatea nu bate filmul!
 • pot intelege ca in anii de glorie ai “mersului pe scara” si pe “tampoane” (dar nu pe Tampax si Libresse (!) nu prea aveau (pe) unde sa se urce, sa controleze biletele, asa ca se multumeau sa agate indeobste pe ultimul de pe scara… ala sigur n-avea bilet asa ca, era busculat bine si… jumulit pana la ultimul craitar…
 • calitatea morala si etica acestor personaje a constiuit intotdeauna fala institutiei; absolventi straluciti ai academiei de “tzuica di sfeacla”, razesi adevarati, adusi cu lopata pe tren, in combinatie cu eroii lui Ioan Budai-Deleanu, au constituit intotdeauna un “cocktail atomic”… aducator de mari servicii si incasari intreprinderii…(!)
 • inclinam catre un sentiment de mila/compasiune atunci cand (prin 1983) la Cinema Cosmos, capatul tramvaiului 14, s-au urcat “talentatii”… dar au avut ghinion… tocmai se terminase balul bobocilor organizat de un liceu “rau”… iar cei de a-douasprezecea (vreo treizeci)… enervati de insistenta “stancutelor”, s-au pus pe ei bine de tot; pana la Cimitirul Marcuta (vreo doua statii) – i-au dezbracat in “cucu gol” si-au alintat cu cateva suturi in dos… pana i-au dat jos din tramvai… A fost mare circ!!

Nu sustin in niciun fel (furtul/evaziunea) neplata biletelor cuvenite… insa cred ca s-ar putea gasi o cale de mijloc! Un exemplu concludent (zic eu) ar fi, ca fiecare controlor sa aiba in grija un calator; sa-i perforeze/scaneze biletul/cartela, sa-i recite din Eminescu, sa-l dojeneasca cu citate din Hegel si sa-i explice diferenta dintre Maieutica si Hermeneutica… eventual in limba engleza…

Pentru a incheia intr-o nota optimista, nu pot decat sa-mi doresc a ma intoarce cu gandul la anii’ 79-81, imediat dupa introducerea autotaxarii(!) cand toate fostele incasatoare (si la propriu si la figurat) devenisera pe stil nou… controloare… Pentru neavizati, incasatoarele, devenite controloare, erau cam leatul ’33-37… scoase la “pensie” prin 1952… odata cu desfiintarea zonei Vitan-Dudesti… Am perforat la bilete… de le visez si acum!
In rest, dragi cititori, nu trageti in p.la statul si incasarile; puteti incerca eventual cu controloarele, daca mai exista?!

(am ilustrat articolul cu un articol „din presa vremii”, apărut în „România” din Ianuarie ’67 și o fotografie făcută de Robert Janak pe 1 Mai, în același an; pe site-ul lui mai sînt cîteva imagini cu orașul nostru în sărbătoarea oamenilor muncii)

7 comments to Inima ITB-ului inca bate…

 • Alex

  Superbe si relevante pozele !

 • hm

  Pe măsura articolului!
  Uitasem de doamnili de la Crucea de Piatra devenite oameni ai muncii!

 • dragos b

  Mihai îmi zice că poți să iei și un cap în gură. El a luat. Pe linia lui 21. Unul, mai demult, chiar a fost înjunghiat. Nu te numești controlor adevărat dacă n-ai luat măcar un pumn în figură, un picior în fund, un scuipat în față, dacă n-ai fost aruncat măcar o dată din autobuz. Se întâmplă din astea mereu.

  http://www.viorelilisoi.ro/biletul-la-control/

 • Ando

  @dragos b: şi noi am abordat,din celălalt punct de vedere, tot pe acest blog, tema controlorilor RATB:

  https://www.simplybucharest.ro/?p=22363

 • hm

  nu doar inima bate…

 • Ando

  Să vedem şi prin alte părţi cum e (sper, Alex, că nu te superi
  pt.că am preluat răspunsul tău la întrebarea mea )
  *********************
  In UK e simplu:
  – camerele din mijloacele de transport sunt conectate la …Politie
  – şoferul are la îndemână un “buton de panică”
  – prin lege, echipajul de Politie este obligat sa intervina….in cel mult trei minute !
  – amenda este de 1000 GBP..aprox. 62 mil.vechi 6200 Lei !
  – nu prea te poti strecura, toata lumea urca prin usa din fata de la sofer si plateste biletul !
  – daca esti recalcitrant…risti intre 3-6 luni de puscarie in….Her Majesty’s Pleasure…scapi de hemoroizi toata viata (!)..in plus te rup…
  – sincer vorbind, n-am vazut sa incerce nimeni sa urce fara bilet !
  – controlori am vazut de multe ori, insotiti de Politie ..in haine civile !
  O precizare: ofensa, injuratul, asaltul asupra unui functionar public (fie el si controlor) ori, de-a dreptul tragic,…asupra unui politist…aduce dupa sine o condamnare de până la şapte ani !!!!!! Mai bine spargi o banca…poate iei vreo trei….
  Legea se tine cu respect !

 • Alex

  No problem…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>