despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

victoria socialismului asupra civilizației

Cînd Ceaușescu a-nceput să viseze la Centrul Civic, s-a dus naibii Bucureștiul. Nu doar că a demolat – dar a distrus, ceea ce e altceva, mai grav. N-a distrus doar case, ci și oameni, așezările și socotelile lor. A distrus căi de comunicație organice ale orașului. Și a distrus spiritul cetățenesc tradițional.

Distrugerile astea nu s-au vindecat nici acum. La un sfert de veac de după Ceaușescu, orașul e încă parcă lăsat în degradarea lăsată de nebun.

Sînt zone centrale – atît de centrale! – care sînt oribile de mai bine de 35 de ani. În 35 de ani poți construi un oraș; dar dacă în 35 de ani nu construiești nimic, anii ăștia se adună și se răzbună.

Alexandru Bodea a făcut de curînd o plimbare amară prin spatele blocurilor de pe Victoria Socialismului – bulevardul Unirii de azi. Acolo sînt hălci întregi de teren viran acoperite cu gunoaie, acolo sînt încă ruine, acolo – în spatele blocurilor scumpe – orașul plînge și azi.

Vă las cu pozele. Așa e aici, la cinci minute de Piața Unirii, la cinci minute de Calea Victoriei, la cinci minute de Casa Republicii – de Parlament! -, la cinci minute de ministere.

Trecem pe-aici și-nchidem ochii (dar nu ca să visăm) și ne ținem nasul…

3 comments to victoria socialismului asupra civilizației

 • Ando

  Da,aşa este. Este zona pe unde am copilărit.Discutam, mai demult, cu un amic care a locuit chiar pe strada Vânători(apropo:e un adevărat mister cum a supravieţuit blocul din imaginilr 8 şi 10).
  A,şi mai e blocul de pe colţul cu Sfinţii Apostoli…în copilăria mea, la parter era o tutungerie
  http://www.instantstreetview.com/@44.429209,26.094238,-81.56h,14.94p,0z
  Amicul în cauză îmi spunea că strada asta a fost efectiv sacrificată aiurea, numai pentru…organizarea de şantier 🙁
  După revoluţie,respectivul şi-a dobândit terenul pe care se aflase casa sa, dar nu poate să-l valorifice deoarece nu se eliberează autorizaţie de construcţie ( nu ştiu ce conducte trec prin subteran).
  Aşa că stă în paragină!
  Pe de altă parte, nu pot să înţeleg de ce nu rad nenorocita aia de clădire a fostului punctului termic (poza 4)care, permanent, este populată de indivizi dubioşi…

 • hm

  din cînd în cînd se mai “igienizează” locurile… dar atît.

 • Ando

  In ultima imagine este clădirea vecină Bisericii Sfinţii Apostoli(dacă nu greşesc, ar fi vorba chiar de casa parohială).De ce arată în halul asta,nu ştiu.

  http://www.instantstreetview.com/@44.429198,26.094201,45.78h,4.61p,0.67z

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>