despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Micile descoperiri de pe strada Grigore Alexandrescu

scris de Ando

Aproape paralelă cu bulevardul Iancu de Hunedoara, strada Grigore Alexandrescu leagă două importante artere: bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Dorobanţilor.

După cum se vede, e o stradă destul de lungă dar pe care, din diverse motive, abia în iarna şi primăvara acestui an, m-am învrednicit s-o parcurg mai temeinic, „cap-coadă”.

Trecusem, înainte, destul de des pe tronsonul cuprins între Căderea Bastiliei şi Dorobanţi şi remarcasem atât frumoasa clădire de la nr. 86, aflată, cam vizavi, de fostul local „Livada cu vişini” (actualmente „La Finca by Alioli”, ceva cu specific spaniol. Alioli și-a bătut joc de minunata grădină deschisă, construind o coșmelie-terasă; această constatare e a lui HM)

… cât şi clădirea masivă de pe colţul cu Căderea Bastiliei.

Deci, mult mai târziu, dar e bine şi aşa, am parcurs şi restul străzii.

Tocmai se dăduse startul la serialul nostru despre case căzute şi mi-am amintit că pe colţul dintre străzile Grigore Alexandrescu şi Vasile Alecsandri se află această „căzătură”:

Ei bine, vă informez că, între timp, casa a fost demolată şi se lucrează de zor la o nouă construcţie ce pare (măcar cum arată schiţa de pe panou) că se va încadra destul de bine cu aspectul general al străzii.

Cum vă spuneam, dacă tot eram aici şi prinsesem câteva raze de soare, am luat-o, teleap-teleap, spre Lascăr Catargiu privind cu bucurie la diversitatea clădirilor…

… dar şi multele lor detalii, cele atât de plăcute ochiului, detalii pe care m-am gândit să le prezint în continuare, fără prea multe cuvinte.

In primul rând, găsim pe ziduri o gramadă de ornamente:

Sunt şi ceva feronerii interesante:

In mod deosebit, mi-a plăcut însă multitudinea de ancadramente de ferestre şi lucrătura acestora:

Iar dacă ridici privirea, ai parte de alte lucruri meşteşugite:

Şi dacă asta nu e îndeajuns, adăpostită în firida casei de la numărul 28 se află… o statuie!

Am lăsat, la finalul preumblării, această inedită placă comemorativă de pe casa de la numarul 43, faţă de care orice cuvânt al meu este de prisos.

3 comments to Micile descoperiri de pe strada Grigore Alexandrescu

  • PaulIP

    Foarte, foarte frumos!
    Felicitari pentru documentare si poze! Casele sunt adevarate capodopere!
    Cea din poza 25 mi s-a parut cea mai “cea”!

  • hm

    e o strada tare frumoasa, sa stii. Merita sa o savurezi, ca sa zic asa.

  • Cristian Ioan

    Multumesc!
    Superba relatarea, inedite aspectele …
    Intr-o vreme (1989-91)mergeam pe acolo, dar nu remarcasem toate astea

    acum nu mai am de ce, cunostintele ce locuiau in apropiere s-au mutat. unii au placate in 1994 in Canada, altii si mai departe …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>