despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la plimbare cu Alexandru Bodea

cu fotografiile lui Alexandru Bodea

Strada Mitropolit Nifon leagă două ronduri aglomerate; cel de la Parcul Carol, cu fîntîna Zodiac, și Rondul Coșbuc.

Mașinile gonesc pe ea, scurtînd drumuri și ocolind gîtuirile de trafic dinspre Unirii – dar dacă-ți iei o clipă de răgaz, să admiri locul, vei vedea că nu ieși în pierdere.

Nifon e o stradă bucureșteană foarte frumoasă. Și… ar putea fi și mai frumoasă, cu puțin noroc și grijă.

Pe Alexandru Bodea il puteti citi si pe blogul sau.

2 comments to la plimbare cu Alexandru Bodea

 • Ando

  Aici e una din marile probleme ale oraşului.Strada Mitropolit Nifon nu a fost afectată de demolarile ante’89 dar arată foarte rău şi, de fapt,aproape toată zona este destul de părăginită (vezi 11 Iunie, Gramont etc.)
  Păcat, pentru că împreună: dealul Patriarhei, Piaţa Libertăţii şi fîntîna Zodiac,parcul Carol şi dealul Filaretului ar constitui un nucleu turistic atractiv.
  Schimbarea la faţă ar necesita însă un program bine structurat şi, bineînţeles finanţare ( mă gândesc, de exemplu, că mulţi proprietari nu au resursele minime pt. reabilitarea faţadelor caselor).
  Dar asta înseamnă implicarea coerentă a autorităţilor ( primăria de sector, primăria generală )…Vise,taică, vise 🙁

 • Marius

  Am devenit recent proprietarul uneia din casele de pe Strada Mitropolit Nifon (care apare si in pozele de mai sus), si intentionez sa o restaurez conform aspectului original. Sunt de acord cu Ando ca zona are un potential turistic enorm, insa acesta nu este fructificat (inca?). Din experienta personala, pot spune ca problemele sunt pe mai planuri:

  1. Cea mai grava problema in aceasta zona este regimul proprietatii. Multe imobile sunt inca disputate in justitie intre cei care le revendica (in baza legii retrocedarilor) si chiriasi sau proprietari care le-au cumparat de la stat dupa nationalizare. Uneori, drepturile litigioase sunt vandute catre firme de avocatura sau fonduri de investitii, ceea ce complica si mai mult situatia juridica. De multe ori, imobilele sunt locuite ilegal sau abuziv (uneori cu acordul tacit al autoritatilor sau al proprietarilor).

  2. Zona este protejata prin lege (Parcelarea Gramont), ceea ce inseamna ca arhitectura originala a imobilelor nu trebuie modificata si trebuie respectati anumiti coeficienti de urbanism si constructie (se gasesc detalii pe site-ul Primariei Generale). In practica, aceste reglementari nu se respecta, pentru ca:
  – procesul de obtinere a tuturor avizelor este foarte birocratic, confuz, anevoios si de multe ori presarat cu incompetenta si coruptie. Diversele institutii care trebuie sa avizeze o renovare sau o extindere cer de multe ori avize care nu au nicio utilitate, doar pentru a se absolvi de orice responsabilitate. Termenele legale de acordarea a avizelor sunt de multe ori depasite (uneori, intentionat, pentru a permite functionarilor sa solicite mici “atentii” pentru solutionarea dosarelor). Realist vorbind, dureaza intre 9 luni si 2 ani pana te poti apuca legal de lucru.
  – proprietarii care detin legal un imobil si au si resursele financiare sa-l renoveze, nu au educatia necesara pentru a face o restaurare sau macar pentru a angaja niste profesionisti (arhitect, inginer structurist, restaurator, etc.)
  – proprietarii care nu au resurse financiare nu pot obtine aceste resurse de la banci. Din experienta proprie, pot spune ca bancile nu primesc in garantie astfel de imobile, din cauza starii precare, a vechimii sau a trecutului legal dubios. Bancile crediteaza foarte usor achizitia de apartamente “comuniste” sau vile noi in suburbii, insa fug ca dracul de tamaie de imobile “istorice”.

  Nu cred ca primariile sunt cele mai in masura sa rezolve aceste probleme. Problema juridica poate fi rezolvata doar in Justitie (am fost recent amendati de CEDO pentru ca nu urgentam rezolvarea cazurilor de retrocedare in timp util). O data rezolvata problema juridica, initiativa privata va pune presiune pe restul (a se vedea Centrul Vechi, unde, in ciuda criticilor, exista cateva exemple “de manual” de imobile restaurate). Primaria poate ajuta doar prin reformarea propriilor proceduri, pentru a face lucrurile mai usoare pentru proprietarii care vor sa faca lucrurile legal. Momentan, daca vrei sa restaurezi un imobil fara sa incalci legea, esti penalizat (in timp si bani), in timp ce proprietarii care renoveaza fara nicio autorizatie (sau chiar demoleaza si construiesc altceva), nu patesc nimic.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>