despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

USB

Începutul verii a adus și vestea că Asociația Salvați Bucureștiul dă să intre în politica locală, prin Uniunea cu-același nume. Trebuia să se-ntîmple; nu zic nimica rău de faptul că s-a-ntîmplat.

Va fi, U.S.B., un partid care trebuie votat? Nu știu să vă spun. În sine, desigur că nu. Pus în oglinda celorlalte partide, se schimbă calimera – sigur că poate deveni atractiv și frecventabil.

U.S.B. nu se definește deloc prost – se vrea un liman pentru oamenii onești, cei dezamăgiți…

S-o recunoaștem: toți ne vedem onești, nu? Și foarte mulți dintre noi sîntem dezamăgiți.

Rămîne să vedem dacă noi – oamenii onești – vrem să experimentăm U.S.B. sau rămînem la ceea ce numim, justificat sau nu, politica serioasă.

Rămîne să vedem dacă vom putea începe să vedem U.S.B. ca pe o entitate constructivă. Ne-am sastisit de mereul nu cu care Asociația Salvați Bucureștiul s-a remarcat: aia nu e bine, chestia ailaltă nu trebuie făcută: poate se-nțelege că nouă, oamenilor onești – și deci serioși – ne plac lucrurile care se pot face: și pe alea vrem să le vedem.

Rămîne să vedem dacă și abordarea aleasă – cum că n-ar fi oameni în Administrație să facă treabă – dă roade; mie nu-mi place, pentru că știu că treaba se poate face și cu oameni actuali, fiindcă nu-s cu toții putrezi!

Rămîne să vedem și cu cine se va-nsoți U.S.B.; oamenii onești tind să aibă bun-simț și nici nu prea le place să fie luați de fraieri…

Așteptăm; USB trebuie să lovească la alegerile astea. Acum patru ani Nicușor Dan și-a făcut intrarea, cum se zice. Așa cum văd eu treaba, la alegerile din 2016 e cam nevoit să facă o ispravă. Nu știu – sincer și… onest – dacă noi, el, și-n general Bucureștiul, ne mai permitem să pierdem încă patru ani.

Rămîne, desigur, să vedem și cine – din politica serioasă – mai e afară sau înăuntru la anu’, de alegeri.

16 comments to USB

 • hm

  Bun-bun, dar – concret – CE facem? Ce propunem, CE construim?
  Că știm cu toții că “nu e bine”!
  Deci, CE să facem, ca să fie bine?

 • Ando

  Atenţie:In campanie nu se construieşte!De regulă, se “demolează” tot ce a făcut predecesorul.
  Mie, unuia, mi-ar surâde o schimbare cu USB-ul, dacă aş fi sigur că nu are legături ”subterane”…

  Pe de altă parte, deocamdată, singura figură pe care o cunosc -cât de cât- este Nicuşor Dan. Ce ne facem cu sectoarele care sunt mai mari decât orice oraş din România?
  Mă mai gândesc…

 • hm

  Păi, da!
  Ai zis bine: “de regulă”.

  Dar nu se vrea USB o construcție nouă, cu o altfel de abordare șamd?
  Păi lucrăm la fel?

 • Cristian Ioan

  Sigur, daca mereu dam vina pe “greaua mostenire”, nu vom ajunge prea departe!
  Insa faza de demolare este necesara, e vorba de a opri ceea ce s-a facut si se face illegal, defirsarile din parcuri, contructii cu 6 nivele cand avizul initial era pentru P+2, etc. Si de a opri, in general, irosirea fara sens a banilor publici!
  Ando are dreptate: nu, nu ma tem de lagturile subterane, dar pe CINE, ce personalitati va promova?!
  Nicusor este cunoscut, dar ce facem cu ” sectoarele care sunt mai mari decât orice oraş din România?” Si ca populatie, si ca PIB, iar uneori si ca probleme!
  De und eluma primary de sector care se fie altfel decat Marean sau Piedone?!

 • Amiral Snagov

  Interesant!
  Nicușor Dan nu e mai pregătit acum, față de alegerile precedente, să fie primar!
  Dar, în schimb, Bucureștiul este!

  Asta s-a schimbat…. și el o știe!

 • la noi în 5 va candida Raeţchi. am ceva dubii în privinţa lui,cauzate de trecerea pe la conservatori, dar îl voi vota în faţa oricărei propuneri PSD etc. Să vedem totuşi USB-ul pe cine va propune…

 • Din păcate, până în prezent, cu excepţia unor primării de comune, niciunde nu a fost ales vreun primar cu adevărat independent ori dintr-o construcţie politică care (scuzaţi cacofonia) să nu fie, cumva, legată de fostul PCR (fie continuatorul direct – PSD+PC, fie diversele partide aşa-zis istorice, formate tot din foşti membrii ai PCR, singura excepţie fiind UDMR-ul, care e partid înfiinţat pe criterii etnice).
  La ora actuală avem PSD, avem PNL/PDL şi cele două ,,femei uşoare” UDMR şi UNPR. Ăştia doi din urmă (mai ales UDMR) fac tot, votează cu cine îi plăteşte mai bine. Practic, noi în fiecare an votăm cu cine va guverna UDMR-ul.

  Revenind la Bucureşti, Nicuşor Dan e un candidat destul de cunoscut în rândurile tineretului. Din păcate, marea masă de electori e formată din pensionari, din asistaţi social şi din muncitori pe salariul minim. Primii sunt, într-o majoritate covârşitoare, prea spălaţi pe creier de comunişti, iar ceilalţi votează cu cine le dă o sută de lei la pensie. E suficient să apară Ponta şi să zică ,,Eu îl susţin pe Oprescu” şi automat ăsta prinde al 3lea mandat. Populaţia României începe să îmbătrânească, iar tinerii nu prea mai ies la vot… de aia şi am avut sau avem în funcţii oameni ca Oprescu, Mazăre, Vanghelie, Scripcaru, Nichita.
  Nici legea nu e favorabilă candidaţilor independenţi ori din partide mici. Primarul se alege într-un singur tur… e logic că cel în funcţie o să aibă cele mai multe voturi. De aia partidele mari au marionete în lista de candidaţi, tocmai ca voturile să se împartă şi primarul în funcţie să câştige şi cu 20%.
  Pe Nicuşor Dan l-am votat şi în 2012, o să îl votez şi la alegerile viitoare. Dar credeţi că dacă eu şi grupurile din care fac eu parte (de ex. cele de biciclişti, deşi şi acolo sunt câţiva spălaţi pe creier care-l laudă pe Oprescu) votăm cu Nicuşor Dan, o să iasă primar? O să fim poate o mie de oameni, hai două-trei mii (că o să îl voteze şi cei cu Uniţi Salvăm). Din vreo un milion de persoane cu drept de vot. Păi numai pensionarii din Drumul Taberei sunt de vreo 20 de ori mai mulţi decât ăia 2 – 3 mii de activişti din diverse grupuri şi grupuleţe.

 • hm

  Nu știu! Fiindcă voi știți că nu m-am situat de partea lui Nicușor Dan, aș vrea să mă credeți cînd zic, și eu, că începe să aibă mai multe șanse.

  Să vedem, fiindcă e al naibii de important, dacă Oprescu va fi “afară” la anul! Dacă nu… o să fie interesant!

  Noi îl cunoaștem pe ND, dar lumea – așa e! – nu-l știe, el n-a apărut nici la RomaniaTV, nici pe Antena3!

  Da, ND vorbește pentru grupurile care au o aplecare spre interesul și civilizația orașului, dar nu vorbește pentru pensionari și pentru oamenii care n-au timp decît pentru privit seara la televizor!

  Or, treaba nasoală e că oamenilor ăștia nu le place cînd vine cineva cu NU în brațe, ei vor să audă de CE trebuie făcut ca să fie bine, vor să audă despre lucruri constructive; lor, ND trebuie să le vorbească altfel.
  Nu să-i mintă, nu să-i aburească, dar să-i convingă cu un proiect – dar unde e proiectul?

 • hm

  Aștept și eu echipa USB.
  În 5, PSD vine cu Rizea. Dați pe Google după “Rizea Ferrari”…

 • Eu am avut o problema: http://www.a-craciunescu.blogspot.ro/2015/01/despre-adevaruri-neadevarate.html
  Banuiesc ca n-ati citit ce-am scris ca altfel ati fi comentat, probabil.

 • Credeam ca la PSD 5 vine Daniel Florea …

 • hm

  Ba! Eu am cetit, și nu numai eu; dar de comentat, m-am abținut, că încă mai am așa – o brumă de speranță – că Nicușor Dan nu-i totuși chiar atît de „politic”.

  Referitor la 5, și eu credeam. Da’ tare se pare că-i Rizea.

  Sau, Vanghelie? Poate-i nevinovat.

 • Ando

  Un amic cu talente de epigramist, mi-a transmis
  rapid acest catren “electoral”

  Cu promisiuni de bine,
  Te-or atrage mulţi profeţi;
  Tu alege pe oricine
  Că,oricum, ai să…regreţi !

  🙁

 • Eu nu cred in mai multe chestii, asta mi-a venit cu varsta.
  1)Candidati independenti – eu il consider pe ND un candidat al dreptei(adica in trecut era PDL, astazi este PNL) și aceasta concluzie eu am facut-o nu din cauza faptului ca el a fost contra proiectului lui Oprescu (Buzesti) ci din cauza faptului ca el a aparut pe mass-media (care se stiu in cercurile mai informate) care sustin dreapta, ultimul interviu l-am auzit pe RFI cu ND. Oamenii fara background politic nu sunt nici bagati in seama de acele mass-media.
  2)oameni providentiali – chiar daca si eu as prezuma faptul ca ND totusi nu este un proiect al dreptei(adica este acea persoana providentiala care doreste cu toate fibrele corpului sau sa faca din Bucuresti un oras omenesc), chiar daca el ar ajunge Primar, el fara consiliu nu ar putea face NIMIC, caci proiectele se voteaza de consiliu si primarul nu este un magraon care face ce vrea el cu orasul. La fel ma amuzau unii care credeau ca daca Iohannis ajunge la Cotroceni = gata tara se schimba(la fel fara Guvern si Parlament el nu are ce face).
  Deci dupa mine trebuie totusi sa votam pentru unul dintre acele 2 partide de baza(PSD sau PNL) si dupa sa ne folosim de mijloacele de influentare ale deciziilor lor, pe care le avem(internet, proteste).
  Cel putin asa s-a intamplat cam peste tot unde democratia este mai veche ca la noi, acolo sunt 2 partide de baza(stanga, dreapta), iar restu care apar sau sunt partide temporare (creeate de acele 2 partide de baza) sau sunt niste populisti care cersesc voturile marginalilor(cum a fost PPDD) si care traiesc ceva timp si dupa dispar in tomberonul politicii.
  Asta e viata, politica fara bani nu se face….

 • hm

  Acuma dă-ți seama ce nasol mi-a fost în 2012, cînd nu era niciun contracandidat politic serios contra lui Oprescu?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>