despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

bine pentru toți.

Puține lucruri noi din București îmi plac așa de tare precum Calea Victoriei. Bătrîna stradă e nouă – și frumoasă. Dintotdeauna mi-a plăcut să străbat cele patru căi ale Victoriei; pentru că patru sînt, complet diferite.

Una, cînd pleci din Splai spre Piața Victoriei – pe mîna dreaptă, și alta, cînd mergi pe mîna stîngă; alta, cînd te-ntorci spre Națiunile Unite pe dreapta… și cu totul alta, cînd o faci pe stînga. Verificați și voi – și veți vedea că cine-a zis asta, cu mult timp în urmă, a avut mare dreptate. Și la fel de mare dreptate a avut cînd a asemuit Calea asta cu… o carte. O carte, dac-o străbați de la cap la coadă; o nuvelă, dacă mergi pe ea doar dintr-un cap pîn-pe la mijloc; și o povestioară, dacă intri pe ea cale de două-trei intersecții…

Ei, așa-i Calea Victoriei – mereu frumoasă; dar frumoasă ca azi, parcă n-a fost niciodată. Ce aer, ce liniște, ce desfătare pentru toți care au și mai ales… n-au treabă pe ea!

În sfîrșit, pietonul nu se mai furișează pe lîngă ziduri, agasat de mașini; biciclistul are fîșia lui, liberă, și poate saluta din mers șoferul rămas între mașinile din față și spate…

Dar și șoferul e mai fericit azi pe Calea Victoriei. Nu mai are nevoie să croșeteze benzile; o ține liniștit pe-a lui și merge mai relaxat și mai cuminte, avînd și vreme să se bucure de frumusețea locului. Da! mie îmi place, azi, să conduc pe Calea Victoriei.

Calea Victoriei are pomișori tineri pe margine, care deja încearcă deja să dea umbră; și flori, flori, flori nenumărate… Nu prea stă-n poză la mine, nu știu cum să zic – dar la mirese se pare că e potrivită, ca fundal…

9 comments to bine pentru toți.

  • Da, Cal. Victoriei arată frumos acum. Dar cu o floare nu se face primăvară. Aş vrea să văd Drumul Taberei aşa. Sau Iuliu Maniu, Pantelimon şi alte artere cu trafic intens.
    Nu ar arăta rău Drumul Taberei cu pistă de biciclete, bandă pentru RATB şi 2 benzi de lăţime minimă pentru restul traficului. Măcar bucata Răzoare – Piaţa Sergiu Celibidache ar trebui făcută aşa.

  • hm

    Da, și eu aș vrea să se extindă. Pe Calea Victoriei a fost simplu, practic nu e transport public.

  • Lăţimea unui sens din Dr. Taberei e de 10,82m.
    Facem 2 benzi rutiere de 3 m (că nu e drum de TIRuri), rămân 4,82 m. Pe ăştia facem banda I autobuz + bicicletă. Şi se rezolvă problema ieftin şi eficient. O bordură ,,în pantă” ca să poată autobuzul să devanseze un autobuz defect şi gata.

    Observaţi aceste borduri din Szeged: http://www.instantstreetview.com/@46.251983,20.144974,-21.71h,-14.67p,0.67z Sunt făcute în aşa fel încât autobuzul să poată ieşi uşor de pe linia de tramvai, dar să nu poată intra nimeni.

  • Apropo de Szeged, iată şi un troleibuz pe linia de tramvai: http://www.instantstreetview.com/@46.252956,20.145455,-22.93h,-10.8p,0.67z

    Ca fapt divers, troleibuzul e o vechitură de Skoda 15 Tr. E fabricat în 1990, e adus în 2006 la mâna a doua (!) din Češké Budéjovice, nu are podea joasă… dar îşi face perfect treaba şi nimeni nu se plânge. Deci se poate face transport şi fără fiţe, fără 1000 de Citaro-uri pe motorină şi fără expresia celebră la RATB ,,e articulat, încurcă traficul”.

  • Inteleg ca la HM e o strategie de marketing, ex. cum Smiley sa atraga atentia daca el nu are talent nu face nici muzica buna, dar are nevoie de atentie? Simplu da o stire in presa qualiti gen Cancan, precum ca Smiley mananca pui de gaina vii la pranz, sau alte chestiuni ce irita … Asa face si HM, daca ii scad audientele la blog, baga posturi anti biciclistice si pro hautomobilistice….. Si vin o droaie de ciclisti si ii viziteaza bogul…. Simplu nu?
    @Dr2005
    Nu intelegi tu asta cu transportul mioritic, aici nu conteaza eficienta unui transport ci conteaza pretul. Niste oameni normali ca in loc de sirul de pasaje de pe DN1 si mai nou la PPL, ar fi facut o linie de tramvai pana in Otopeni(aeroport), asa cum fac azi aia din Rio de Janeiro (vor avea si mega tramvaie Alstom de 44m si cu clima)… insa la noi s-a facut pasajili pentru jmecherii din Snagov…..+ afacerea Skoda din sec.21 linia de metrou Gara de Nord – Otopeni M6.
    In loc sa facem un bulevard median la nord(caci de conexiuni rutiere noi avem nevoie) cu benzi RATB(LRT) pe mijloc + 2 benzi auto(3m) + 1 banda biciclete (3m) + (1m) verdeata + (5m) trotuar, noi vrem sa facem hautostrada jospendata, incompetenta crasa avem la PMB.
    Iar de DT, pai cum sa faca acolo benzi de 3m? Nu vor mai putea bate acolo ”recoardele” de viteza docentii in fizica cuantica pe Volvo cu placute de Suedia :))))

  • hm

    Și ce mama dracului vrei să zic? Că nu e bine? E bine!

  • Ma rog, eu am inteles, ceea ce am inteles :)))
    Eu te citesc de foarte mult timp, si nu am vazut sa scrii atat de des postrui despre cat de naspa sunt ciclistii si cat de bine este cu masinili prin oras.
    PS Vreau sa precizez, ca in analogia cu Smiley (care nu are talent si face un produs de 2 lei) nu te-am avut in vedere pe tine(adica faptul ca tu nu scrii posturi interesante si faci un blog de proasta calitate), nu, ceea ce faci o faci bine, altfel eu nu te-as citi atati ani. Doar ca incearca sa nu mai apelezi la strategii de tipul japitei alea de Stelian Negrea.
    Zic si eu… nu dau cu batul.

  • hm

    Zic că merg de-ajuns cu bicla, încît să-mi pot da și cu părerea despre bicicliști. Și mai mult decît cu bicla, merg pe jos – asta-mi place cel mai mult. Merg și cu tramvaiu’.
    Și recunosc că merg – da – și cu mașina. Și de-asta zic încă o dată că nu vreau eu, șoferul, tratament preferențial, dar nici umilire de dragul de-a fi umilit. Aceeași umilire o simt, însă, și ca pieton ori – mai ales! – călător!

    Așa că, slavă Domului! – nu-s eu ăla care n-ar vrea să “dau o bandă de la mine” pentru Transport sau pentru bicicletă. O dau bucuros. Dacă-mi lași – mie – două benzi din patru, ca să merg cu mașina mea, e foarte bine! Dacă-mi poți și oferi, pe astea două benzi, o semaforizare care să nu mă facă să stau la fiecare roșu, degeaba, câte un minut, ar fi grozav și civilizat și nu văd din asta o favorizare a șoferului.

    Cît despre strategii… of! treaba e complexă. Uneori găsesc lucruri care-mi plac. Alteori simt că sînt unghiuri din care alții nu vorbesc – și o fac eu.
    Cîte despre audiență… of, din nou! E vară, deci lumea e cu gîndul la alte lucruri. Dar și – vară fiind – sînt mai mulți bicicliști, deci și subiectele care-i implică sînt mai multe. Și cred c-ar fi vremea ca și bicicliștii să nu se mai ofuscheze așa ușor, că-s oameni în toată firea.

    Și iacă belea, de Smiley știu, da’ de Stelian Negrea n-auzisem.

    Și revenind la Calea Victoriei. Da, dom’le! Îmi place să mă plimb, la pas, în fiecare zi pe ea. Iar ca șofer, de un an-încoace, mi se pare mult mai prietenoasă și sigură.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>