Iti trebuie:
– Faina, cam juma’ de kil
– Lapte, un pahar
– Un pic de sare
– Un cub de drojdie
– Putin ulei
Faci un aluat, din toate astea, asa cum trebuie; intai maiaua, lasata la loc cald, si apoi restul.
Cat stai sa creasca, spargi 3-4 oua si amesteci cu niste branza sarata. Cea mai buna e telemeaua de oaie.
Cand a crescut aluatul, il intinzi. Faci bucati cam cat o farfurie lata, pe care pui umplutura-branza cu ou. Impaturesti cu grija si pui in tigaia cu ulei incins. Se prajesc imediat. Merg fierbinti sau reci.
Aluatul e la fel de bun la gogosi si la pizza.
Am mincat placinte dintr-astea in Baia Mare.
Doamna care le-a facut a folosit doua feluri de umplutura: cu brnza sarata si cu cartofi. Delicioase amindoua si satioase. 10 ore cit a durat drumul pina la Bucuresti am uitat de foame.
Aici, in sud nu se prajesc in tigaie, se coc la cuptor iar ca umplutura poate fi spanac amestecat cu ceapa si brinza de oaie, praz amestecat cu brinza de oaie si si sunca (nu slanina) afumata ori vinete, rosii si brinza de oaie.
Plăcintele astea – cele cu tigaia – se pot umple la fel de bine şi cu varză călită. Se fac şi fără umplutură şi se manîncă cu dulceaţă.