despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii: Dallas

… așa a-nceput o modă și-o obsesie: discret, într-o seară din vara lui ’79.

Era sfîrșit de August, sfîrșit de săptămînă de sărbătoare – tocmai fusese Ziua Națională – și la 8 și 5 minute, seara… urma să-nceapă… Dallasul.

Primul episod.

18 comments to din presa vremii: Dallas

 • Alex

  OMG !!! Ce amintiri…
  Si acum caut pe net filmele “deocheate” ale Victoriei Principal (Pamela) ?! Se pare ca au fot bine sterse !
  Linda Gray (Grey)- Sue Ellen este romanca dupa mama (Nadia Gray/Grey/Cantacuzino) !!!
  In rest…a facut “epoca” ! Prima telenovela/manea..obtinuta mai mult pe gratis..cf. amintirilor lui T. Vornicu !
  E drept ca dezmatul capitalist…era decadent si cu un picior in groapa, dar a mai durat ceva ani pana sa plezneaca !!
  Interesant ca la vremea aceea…pana si intelectualii comentau episoadele ?!

 • Alex

  Mai mult ca sigur ca..aprobarea a venit de sus (N.C)..probabil ca “taranul sarac si plecat la oras” – se vedea aievea in pozitia lui J.R…cre ca si suspina ?!!!

 • Ando

  @Alex: ce să zic…totuşi, erau deja 14 ani de seriale TV-socotesc de la primul serial”Sfîntul” cu celebrul sir Roger Moore.
  Baronul, Răzbunatorii, Mannix, Incoruptibilii, Kojak, Lunga vară fierbinte,Invadatorii, Forsyte Saga, Columbo…
  Chiar în 1979, cu foarte puţin timp înainte de Dallas, fusese difuzat un serial deosebit “In spatele uşilor închise” cu Jason Robards şi Cliff Robertson, serial bazat pe evenimente din perioada administraţiei Nixon la Casa Alba.

 • Alex

  @Ando
  Desigur, perfect adevarat ! A nu se uita insa ca toate aceste seriale erau “luate la pachet” in principiu o data cu vizitele lui N.C in tarile repective ! Thames TV si ITV UK (Linia maritima Onedin,Poldark), au fost luate dupa celebra plimbare cu trasura, a lui N.C in UK…Cu acea ocazie s-a cumparat si un nou “car de reportaj TV”..Sa nu uit: eu am prins inca, pe programul doi al TVR (inainte de a se desfinta)undeva in anii’ 78’79…celebrul curs de limba enleza “Follow me”..prezentat de Mark Harris..un actor ce mai tarziu a fost omni-prezent langa..Benny Hill ! E drept ca celebrul program “Teleschoala”..a avut si el “starurile” lui…

 • Alex

  O propunere (!): poate ca ar trebui sa discutam si despre Programul 2, TELECOALA, unde au facut “furori” celebrii: Christian Duval (francez sadea), lector la Universitate..cu pronuntia sa delicioasa, D.na Mandita, la Limba Engleza (o splenodoare de doamna) precum si celebra Florentina, la Limba Italiana….

 • Ando

  @Alex: “caleaşca” lui nea’Nicu a mai adus, în special, licenţele şi tehnologiile pentru industria aeronautica (BAC1-11, motoarele Roll-Royce Spey…)
  Asta era situaţia: singurul post TV din ţară la vremea aceea, a adunat tot ce era bun şi rău în materie.

 • Alex

  …Telescoala era plicticoasa…dar interesanta..pana si “celebrul” Dr. Andrei Bacalu prezenta niste noutati ce nu puteau intra in grila P1…Imi aduc aminte de un serial prezentat e respectivul despre…cum se produc diverse obiecte (desigur inspirat dupa, serialul omonime: “How do they do it”…inca prezentat in UK ! Cea ai tare “faza” a fot cand a aratat cum se fac geamurile antilont..si cum se testeaza ?! Atunci am vazut pentru prima oara tragandu-se ca la nunta, intr-un geam de Cadillac..Aceste emisiuni se gasesc in arhiva TVR..

 • Alex

  @Ando
  Se intampla sa cunosc situatia “celebrului” BAC 1-11, cu reactoare Rolls-Royce; ideea pe care s-a plecat era “aranjarea” si folosirea lor in scop militar..pe IAR 99-Soim (o utopie desigur), oricum insa…nu strica sa ai niste motoare RR in tara…gaseam noi ce sa facem cu ele !!?? BAC-1-11 a fost doar o consecinta/testare nefericita a unor reactoare chiar bune….

 • A

  DE atunci dateaza colaborarea intre British Aerospace (actual BAE) si Romania…Mai tarziu au venit fregatele…

 • Alex

  DE altfel Peter Gilmore (actorul principal din Linia maritima Onedin) a fot invitat in Romania…in 1981 (!)..s-a strans lumea ca “la urs” sa-l vada in Piata Universitatii…

 • Ando

  Andrei Bacalu şi memorabila transmisie a aselenizării Apollo 11, din iulie 1969.Ce noapte fără somn…La radio România evenimentul a fost comentat de Ion Ghiţulescu şi Catinca Ralea…
  Revenind la TV, deşi talpa cenzurii apăsa tot mai greu,iar programele de propagandă erau din ce în ce mai dese şi mai stridente, totuşi e de remarcat cât de echilibrat era structurat programul zilei de sâmbătă 25 august 1979.

 • Alex

  Stiu ca a fost invitat, la un moment dat si Peter Falk (Columbo)…dar n-a venit pentru ca noi luam serialul…”pe de-a moaca” fara a plati “royalties” – drepturi de autor/difuzare…Imediat insa a aparut Puiu Calinescu (RIP)..intr-o parodie de rol in..”Nea’Marin milardar”…

 • Alex

  Total de accord ! Andrei Bacalu a fost o voce si o prezenta culta si inconfundabila…pana a plecat in Israel ! Cinste lui..
  Catincea Ralea avea o voce foarte…sexy..:)

 • Alex

  …IOn Ghitulescu va ramane in memoria colectiva a ascultatorilor prin celebra propozitie, rostita prin 1977 la un meci intre Tg. Jiu si Dinamo…: ce tragedie, ne-au dat gol oltenii (!)…

 • Alex

  …la Limba Italiana, cred ca numele lectoritei era…Florentina Miroiu – superba !

 • Alex

  …incerc sa-mi aduc aminte, cine prezenta matematica..?!

 • Cristian Ioan

  Spre deosebire de alte seriale, “Dallas” a fost un fenomen social!
  Alt fenomen social, greu de crezut pentru cei ce au apucat doar anii ’80 ai comunismului, este ca prin 1970 Televiziunea ne-a intrebat ce serial preferam, si ne-a lasat sa alegem dintre trei.
  Am ales “Razbunatorii”, ce a castigat detasat – telenovele nu existau pe atunci, iar unul din concurenti era ceva de genul “vecina care se uita curioasa ce mai fac noii vecini”, total neinteresant …
  BAC one-eleven (am facut o vizita cu scoala, iar un pilot a insidtiat sa ne explice ca sa se spune, nu este nicidecum “111”) era deja depasit pe plan mondial (zgomot excesiv, consum ridicat) dar pentru noi a reprezentat un binevenit salt tehnologic: cand eram mic, mergeam la aeroportul Baneasa sa vad cum decoleza rarele curse extrene cu IL-18 si cursele interne, cu Li-2! Acesta era varianta sovietica a celebrului Dakota, DC-3, ce data din .. 1933!

 • Vio

  Apropo de programul 2, era un banc despre China. Cică pe programul 1 vorbea Mao, iar pe programul 2 vorbea un soldat înarmat: “dă înapoi pe 1!”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>