despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Mâncărică bună, de vară… a la Cluj

de C. D. Mocanu

În anul 1920, Grădina botanică din Cluj, fondată în 1872 odată cu Universitatea Franz Josef, intră într-un program de reorganizare şi reamenajare coordonat de biologul Alexandru Borza. Împreună cu Kornél Gütler, acesta întocmeşte planurile necesare şi în acelaşi an încep lucrările conduse de dr. Onisifor Ghibu.

După cinci ani, grădina poate fi deschisă pentru public şi la data de 25 iunie 1925 directorul invită reprezentanţii ziarelor locale şi naţionale pentru a marca evenimentul.

Cu această ocazie „s’a dat în onoarea ziariştilor o gustare, la care menuul a fost scris în latineşte. Iată-l, în originalitatea lui:”

HORTUS BOTANICUS UNIVERSITATIS CLUSIENSIS

Ordo gustationis

In honorem scriptorum ephemeridarum clusiensum die 25-a mensis Iunii anni 1925 oblatae.

Aqua vitae e prunis et malis horti extracta

Olivae olivarum

Caro suina

Pulpa suina

Salamium cibiniense

Radices Raphari sativi

Cucumis sativus cum acete

Allium caepa

Caseum ovinum transilvanicum

Panicia tortuosa

Cerasa

Vinum vitis viniferae

Cerevisia e Hordeo et Humulo praeparata

Încercaţi această gustare!

Pe lângă un exerciţiu intelectual inedit veţi avea parte şi de un regal gustativ.

Meniul oferit „in honorem scriptorum ephemeridarum clusiensium” a fost publicat în Almanahul presei române pe 1926, editat de Sindicatul Presei Române din Ardeal şi Banat, tipografia Viaţa, Cluj, 1926 aflat în tezaurul adăpostit de Biblioteca Digitală a Bucureştilor

Poftă bună!

3 comments to Mâncărică bună, de vară… a la Cluj

Leave a Reply to Ando Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>