despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

… și cîteva gînduri despre de ce Oprescu nu ar mai trebui să fie primar

Trebuie să fim drepți. Primar mai prost ca Oprescu n-am avut. Ce păcat însă că, pe calapodul lui, îi sînt și contracandidații!

De ce Oprescu este un primar prost? Mă repet, pentru că am zis-o bine mai demult:

… care sînt adevăratele motive pentru care trebuie să îl urîm? Pentru interese, pentru nepăsare, pentru delăsare, pentru intenţiile rele, pentru că a împins lenea, dispreţul, ilegalitatea şi întîrzierea mult prea departe.

… ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani nu mai e reversibil. Înainte de Oprescu, aveam un soi de limită; aveam un soi de minim respect faţă de om, aveam un soi de frică de a strica lucrurile. S-au creat nişte precedente – şi întotdeauna, precedentele astea sînt periculoase. Întîrzieri prea mari. Lucrări suspendate prea mult. Murdărie lăsată prea mult. Fireşte – înghiţim. Azi – o dată; mîine – iar; şi poimîine nici nu ne mai dăm seama că înghiţim.

Scurt pe doi: de-asta trebuie să scăpăm de Oprescu.

23 comments to … și cîteva gînduri despre de ce Oprescu nu ar mai trebui să fie primar

 • Ando

  ”Primar mai prost ca Oprescu n-am avut”.

  Să înţeleg, deci,că îl plasezi sub categoria celebră ”Lis, Halaicu”?

  Oricum, dacă discutam de Bucureşti,nu putem omite primarii de sector!
  Asta şi numai prin faptul că orice sector e compăarabil cu sau mai mare decât orice oraş din ţară…
  Dar, strict dpdv buget şi-deloc neglijabil-ca imagine şi trend, bătălia pentru primăria generală se anunţă a fi dură!
  Dacă nu ”limpezeşte”, până atunci, situaţia DNA-ul

 • hm

  Halaicu> pe vremea cînd puteai face lucruri departe de ochii lumii. Totuși, multe investiții lansate pe vremea lui, cu care se împăuna, de exemplu, Ciorbea.
  Lis> primul primar cu adevărat incompetent, fie vorba între noi, dar a stat doar vreo trei ani (cu tot cu interimat)

 • Până nu se schimbă legea actuală cu primarii din primul tur, nu avem şanse să scăpăm de Oprescu decât în mod natural (adică dacă domn’ primar se întâlneşte cu doamna cu coasa, că nu cred că va renunţa şi nici nu cred că vreun medic va îndrăzni să-l declare inapt mental – deşi e clar că este, aduceţi-vă aminte cum susţinea sus şi tare că se lucrează deja la autostrada suspendată, că a făcut centura verde în jurul oraşului, 150 km de benzi pentru RATB şi tot pe atâţia de piste de biciclete). O să îşi pună PSDul câţiva căţei ca să împartă electoratul… cu 10 candidaţi (deşi cred că vor fi mai mulţi) poţi să câştigi lejer primăria şi cu 25 – 30%. O să vină toţi pensionarii la vot şi o să îl voteze cu ambele mâini pe Oprescu, că le-a dat termoficare (deşi aia e la fel pentru toată lumea, da’ când ai creierul spălat de Antena 3 şi RTV crezi tot ce ţi se bagă pe gât cu ,,eforturile supraomeneşti” pe care le face Oprescu).

 • voi nu mai tineti minte mormanele de gunoi de pe strazi de pe vremea lui Halaicu, serios…

 • Ando

  @Dr2005:ţin să te informez că participarea la vot este liberă, deci…

 • hm

  Mereu a fost bine în săracul București! Te suiai pe munții de gunoi și puteai vedea Carpații!!

 • Degeaba mă duc la vot, legislaţia actuală e făcută în aşa fel încât să se uşureze pe votul meu şi să câştige tot cei aflaţi deja în funcţie, în majoritatea lor foşti lideri de vază prin PCR… de la primărie pleci în 2 moduri: ori te ia aia cu coasa, ori te ia DNA-ul (Mazăre, Vanghelie, Nichita ş.a.).

 • Ando

  @Dr2005: de fapt,am vrut să spun că dacă marii majorităţi i-ar păsa, efectiv,de oraş, alta ar fi participarea la vot şi poate altul rezultatul.

 • hm

  Păi prezența la vot chiar nu e proastă.

 • Spunet-mi retrograd insa mie mi se pare ca era mai rezonabil sistemul antebelic in care vota doar cine merita. Azi n-as mai face vot censitar dar as restrictiona fara nicio jena dreptul la vot pentru cei fara scoala minima prevazuta de lege … Nu-i o garantie, ca sunt destui idioti si cu diplome dar macar sa avem un filtru sa stim ca aia care voteaza si inteleg despre ce este vorba in campaniile respective. Treaba aia cu votul care duce la alegerea din primul tur A UNEI PERSOANE mi se pare crima democratica calificata. Pentru ca atunci cand nu vorbim despre o reprezentare proportionala – o lista de consilieri – ci despre functii unice – primar, presedinte – atunci votul ar trebui sa respecte minimum de standard democratic – majoritatea absoluta sa decida. Ceea ce inseamna 50% + 1. Altfel, daca 9 oameni merg la vot si din aia 4 voteaza pe unul, 3 pe altul si 2 pe al treilea, rezulta ca poti sa ai un primar ales si cu 4 voturi, daca asta inseamna majoritate relativa. Ceea ce e este inacceptabil, din punctul meu de vedere.

 • hm

  Sau să tragem la sorți pe cineva…
  Nu fac calcule dintr-astea. Lucrurile au felul lor de a se așeza. Chiar așa cred.

 • Ma stii, eu am mereu pretentia ca lucrurile sa se aseze bine, nu in felul lor 🙂 Eu cred sincer ca baza democratiei este procesul electoral. Iar alegerea unui om, pentru o functie unica care mai este si executiva, care se face altfel decat pe principiul majoritatii absolute nu se inscrie in definirea mea a democratiei.

 • am uitat sa accentues “unica_care” … :))

 • hm

  La vremuri noi, procese noi!
  In loc să se vaite „opozanții dezavantajați” de noua lege mai bine s-ar trezi mai devreme dimineața și să-și facă temele!

 • Nu e vorba numai despre prezenta ci despre proportionalitate. Daca proportionalitatea aia ar fi conditionata de intrunirea unui cvorum atunci poate ca as mai cugeta. Vezi procesul e demitere – referendumul de demitere este conditionat de un cvorum, alegerea initiala a celui ce se cere demis, nu. Democratic?

 • hm

  nu știu, nu mă bag, eu cred în autodeterminare și mobilizare, astea fac minunile.

 • Pai ce vrei mai multa mobilizare ca la referendum? Deci esti ales cu 5 mil. de voturi dar nu poti fi demis cu 7,4 … despre asta vorbesc. Nu este normal ca un primar sa nu fie ales in asa fel incat sa fie legitim, cu majoritate absoluta.

 • hm

  nu știu, nu mă bag!
  Zic atît: mereu o să iasă cum vor oamenii, mereu a ieșit.

 • PaulIP

  @hm: “mereu cred in autodeterminare si mobilizare”
  Suntem romani… Ne complacem in situatia asta! Nu uitati acest lucru!
  Daca intr-adevar eram revoltati pe oprescu (sa fim si multi), puteam gasi solutii: miting in fata primariei, proteste la Universitate etc… Asa, noi suntem printre singurii care isi pun problema in mod corect!

 • hungry mole

  Miting? Protest? De ce? Ajută? Îi pasa cuiva de un miting? E ca o petiție online.
  Fiecare e dator să își facă treaba continuu, discret, eficient, dând exemplu celor din jur că e un bun cetățean și că merită luat in seamă.

  Ce-are a face cu faptul ca suntem români? Să te plângi de asta peste 60 de ani. Acuma e vremea ta să muți munții, nu să le dai ocol, privindu-i cât sunt de înălți.

 • hm

  nu protestul a urnit acolo lucrurile, ci coalizarea unor cetățeni.

 • PaulIP

  Pai are legatura cu faptul ca suntem romani! Pentru ca nimeni nu se coalizeaza (atentie la nuanta! coalizeaza, nu protesteaza!) cand vine vorba de conditiile de tot rasul din tramvaie si autobuze! Nimeni nu a reactionat la scoaterea “la cererea publicului” (chipurile!) a cartelei de metrou de 62 de calatorii. Acum se incearca mai multe “coalizari”:
  – o “anemica” tentativa de oprire a constructiei magaoaiei aleia de sticla in coasta Stirbey-ului (da! raman la parerea mea: este o porcarie cladirea aia! Nu tine la mine faza cu “cladiri istorice neprofitabile”, pentru ca, nu trebuie sa fii economist sa iti dai seama, ca o cladire istorica nu are cum sa nu fie profitabila, bineinteles daca e si promovata ca atare!), dar nu va avea niciun succes, ca de anul trecut erau “zarurile aruncate”, spagile date etc etc…
  – campania pentru nationalizarea averilor BOR (alta mafie si acolo…)
  – campania anti-complexul universitar musulman (sau ce se vrea sa se includa “la pachet” pe langa moschee)
  Sunt 80% sigur ca oprica ia din nou mandat la anul. Ganditi-va ca cele doua importante lucrari din capitala de la ora actuala (pasajul de la Sudului, Bd. Rebreanu), si cu putin noroc si a treia (calvarul de pe Iancului-Pantelimon) se vor termina anul viitor. Si ce moment mai bun pentru finalizare decat FIX inainte de alegeri? Jocurile sunt demult facute si aici, ca lucrarile alea erau in mod normal gata pana la 31.12.15.
  ___
  “Fiecare e dator să își facă treaba continuu, discret, eficient, dând exemplu celor din jur că e un bun cetățean și că merită luat in seamă.”
  Ar fi bine sa si fie asa! Din pacate, sunt doua motive pentru care asta nu prinde efectiv la noi:
  1.) prea putini stau in “patratica” lor si isi vad de treaba, fara sa “scoata” ochii cu “cat de buni cetateni suntem blabla”
  2.) fix cei care trebuie sa fie inspirati de aceste actiuni individuale sa procedeze la fel nu sunt!
  Daca se va aplica acest principiu in care -foarte important!- fiecare dintre noi va fi independent, si intangibil de catre acele “reclame” care ne indeamna sa fim civilizati, eu voi fi (ca si pana acum) un exemplu de “asa da!”
  __
  Explicatia necesara: Reclamele acelea sunt de fapt o incercare disperata de a atrage atentia la nivelul de nesimtire al unora dintre noi. Nu am cunostinta de astfel de spoturi publicitare (de exemplu acela redat cu incetinitorul, in care o fetita se arunca in fata unei masini, fugind dupa minge) in alte tari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>