despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Jurnalul realităţii (X) Întrebarea lui Jussi

scris de C. D. Mocanu

Precizare: Crâmpeiele de viaţă surprinse în jurnal NU sunt rodul fanteziei autorului.

Vineri 31 iulie 2015

Abia ajuns la ţară, cu puţin înainte de apusul soarelui, mă trezeşte din toropeală telefonul mobil care sună fără osteneală. Nu este asupra mea şi nici nu mă grăbesc spre el. Aici distanţele sunt mari şi până să ajungi uiţi de ce ai plecat! Dar cel care mă caută insistă şi sună în disperare. Curios să aflu cine este „răbdătorul” accelerez puţin şi constat că apelul vine din ţara celor o mie de lacuri, de la prietenul meu Jussi H.

Ne cunoaştem din vara lui 1990. Pentru chestiunile profesionale sau pentru cele personale folosim poşta electronică. Apelăm rar la telefon doar pentru probleme urgente care necesită o rezolvare imediată. Trebuia să fie ceva neobişnuit.

În sfârşit răspund. Schimbăm cuvenitele politeţuri, îl informez că sunt la ţară şi că îmi fac curaj să mă apuc de udat grădina. Aflu că încălzeşte sauna tradiţională, cu lemne, de la cabana lui situată pe o insuliţă în Golful Finlandei şi că supraveghind focul a găsit răgazul de a elucida, cu ajutorul meu, o controversă pe care o avusese în cursul săptămânii cu câţiva dintre colegii lui.

Trece abrupt la subiect şi mă întreabă:

– Care este forma de guvernământ a României?

Bine conectat la realităţile româneşti, cunoaşte ţara şi pe români. Nu-l pot bănui de ignoranţă şi nici de tentativa de a glumi pe seama unui subiect serios. Devin foarte atent şi îi răspund aproape ca în Constituţie:

– Forma de guvernământ a statului român (eu am folosit „a României”) este republica.

– Asta ştiu şi eu dar nişte colegi mi-au arătat o grămadă de ştiri şi informaţii despre „alteţe regale”, „principese/principi ale/ai României”, „regele Mihai”, „Casa Regală a României”…, ei fiind convinşi că Romania este monarhie. Şi continuă:

–  Le-am dat constituţia primită de la tine, au citit singuri şi au concluzionat că voi, românii sunteţi „deranjaţi la cutiuţă” (mentally disordered). Enlighten me! (lămureşte-mă, luminează-mă).

M-a aruncat în beznă şi mai întâi trebuia să mă luminez pe mine! Neavând un răspuns potrivit, i-am explicat că în ţara în care găseşti un „rege internaţional al rromilor (Dorin Cioabă)”, un „rege internaţional al tuturor rromilor creştini de pretutindeni (Ilie Badea Stănescu)”, un „împărat al rromilor (Iulian Rădulescu)”, toţi autoproclamaţi, este posibil să existe şi  o „casă regală a României”, „principese/principi ale/ai României”, „alteţe regale”, un „rege al României” la fel de autoproclamaţi şi mai ales toleraţi.

N-am fost convingător! A râs dar răspunsul, cu siguranţă, nu a fost suficient. Subiectul va reveni în conversaţiile noastre şi mă „apasă” găsirea unei explicaţii inteligente şi mai ales realiste. Aştept sugestii!

Post Scriptum

Tuturor străinilor cu care am legături profesionale şi nu numai, le dăruiesc fără abatere, pe lângă alte lucruri care să le faciliteze cunoaşterea şi înţelegerea noastră, Constituţia României şi volumul Vinurile României, ambele în limba engleză.

De-a lungul timpului, Jussi a mai pus şi alte întrebări cu tâlc! Pe măsură ce le voi gasi în însemnările mele le voi face publice.

4 comments to Jurnalul realităţii (X) Întrebarea lui Jussi

 • Ando

  @C.D. Mocanu:Umila mea părere este ca, pe viitor, să dăruieşti numai cartea cu ”Vinurile României”.Plăcerea primitorului va fi aceeaşi, dar astfel o să scapi de eventualele întrebări incomode,la care după cum vezi, nici noi nu prea avem răspunsuri clare.
  Cel mult o să-ţi solicite…mostre 🙂

 • Alex

  “Vinurile Romaniei” au ramas chiar ale romaniei..Nu am vazut sa se vanda pe nicaieri in UK, desi am cautat cu disperare ??!

 • Ando

  @Alex: Nu dăm vin la ăia cu volanul pe dreapta 🙂

 • Alex

  Hi,hi,hi 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>