despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii – artiști străini în România (IX)

Articol actualizat!

A venit toamna (!?) şi revenim, aşa cum am promis, cu un episod mai aparte, dedicat special formaţiilor de muzică uşoară care ne-au vizitat ţara.

Dacă la solişti – după cum aţi văzut în episoadele anterioare – lucrurile au stat relativ bine, la capitolul formaţii străine (în special din Vest) autorităţile vremii au pus un filtru mult mai… fin.

Lucru lesne de înţeles: formaţiile erau cele care veneau cu moda occidentală (blugi, plete etc), cu stiluri interpretative şi, de multe ori, cu texte neconvenţionale, care atenţie prindeau în special la publicul tânăr. Entuziasmul şi fervoarea cu care erau receptate spectacolele diverselor grupuri (pop, rock, funky, disco etc) – inclusiv cele venite din unele ţări socialiste – ţineau în alertă permanentă “organele”.

Chiar trupe “mici” precum The Federals sau The Playboys erau repede puse “la colţ” de presă, de fapt, nu atât pentru calitatea intrinsecă a muzicii lor, cât mai ales pentru… deranjul stârnit de spectacolele lor non conformiste pentru “normele” societăţii socialiste.

A existat tot timpul teama de grupurile mari (mai ales de studenţi şi de tineri) ale căror exprimări prea expansive puteau degenera în manifestări necontrolate şi din aceste motive e bine de spus, fără să intrăm în detalii, că “frâna de mână” a cenzurii a acţionat în permanenţă şi – sau mai ales – pentru formaţiile autohtone. Să amintim numai de fuga din ţară a celei mai mari trupe de atunci – Phoenix– după numeroasele incidente şi tamponări avute cu autorităţile.

Ăsta e şi motivul pentru care la capitolul formaţii stăm slab, plus dificultatea noastră de găsi în presa vremii anunţuri, relatări, fotografii etc. lucru explicabil în contextul celor spuse mai sus.

Iata, aşadar, o succintă enumerare:

În februarie 1967 – vin la noi “madascarezii” Les Surfs, împreună cu cântăreaţa franceză Jennifer.

În 1968, formaţia italiana Dik-Dik vine, dar numai pentru televiziune şi înregistare de disc la Electrecord.

În 1972, avem Tropical Fiesta:

An bun, 1976 aduce la noi formaţia italiană I POOH

… şi, în special, o trupă de renume mondial: PROCOL HARUM

ELLA CRAIG o formaţie din Austria dă şi ea câteva concerte în 1978

… iar în 1979, avem oaspete pe ERUPTION cu hit-ul “One Wy Ticket”,  pentru cine şi-l mai aminteşte…

În 1980, găsim un nume mai de Doamne-ajută: Brotherhood of Man. Nu că era englezească, dar era şi o formaţie bună.

Mergem mai departe. In 1982, vine la noi formaţia germană Goombay Dance Band, croită parcă după  Boney M.

În 1983 vine, prima oară la noi, SMOKIE – cu inconfundabilul Chris Norman solist.

Şi, am mai găsit  în 1984, strecurat un anunţ despre concertul grupurilor olandeze: BABE (o formaţie pop, de fete) şi VULCANO.

Apoi… nimic. Erau anii în care România se cufunda, treptat, într-o tot mai apăsătoare izolare.

———————–

Actualizare:

„Boomtown Rats” al lui Bob Geldof, în 1982.

partea întîi | partea a doua | partea a treia | partea a patra | partea a cincea | partea a șasea | partea a șapteapartea a opta

va urma

29 comments to din presa vremii – artiști străini în România (IX)

 • Ana

  Cred ca ati uitat Boomtown Rats la Polivalenta, cind Bob Geldof s-a oprit din cintat si a inceput sa urle in microfon ca politia nu ii lasa pe tineri sa danseze.

 • Ando

  @Ana: Multumim.N-am uitat.Pur si simplu n-am gasit relatari.In ce an se petrecea “chestia” ?

 • Ana

  Eu am terminat in ’83, deci ’81-’82.
  Mai tin minte si un turneu Commedia del’arte cu un teatru italienesc, doua spectacole. Am gasit pentru unul in primele rinduri; mi-a placut atit de mult, ca m-am dus sa-mi iau si pentru al doilea spectacol. Mi-au dat cam in spate si am intrebat frumos daca nu au mai in fata. Raspunsul: “Eee, ce sa-ti spun, ca numai in primele rinduri poti sa stai!”

 • Baciu

  A mai fost si The Shorts prin anii 80

 • Ando

  @Ana:Mulţumim în mod deosebit pentru contribuţia cu Bob Geldof. Nefiind mari “specialişti” pe domeniu am lucrat mult pe baza de amintiri şi pe ce am găsit în presa vremurilor.
  In contextul atmosferei creionată la începutul articolului, era de aşteptat să nu găsim nimic referitor la episodul relatat de tine.
  Nu e exclus să fie şi alte scăpări…de exemplu, eu habar nu aveam că Eddy Mitchell a concertat şi la noi!

  https://www.simplybucharest.ro/?p=29452

  In episoadele acestui serial ne-am axat, într-adevăr, mai mult pe numele spectaculoase din showbiz, cinema …aşa se face că lipsesc nume grele precum Jean Louis Barrault, Rene Claire, Henri Colpi cu al său film ”Codin” sau trupe teatrale de mare calibru precum Royal Shakespeare Company şi mulţi alţii.

  @Baciu:Mulţumim pentru completare.Formaţia olandeză The Shorts a dat spectacol în 1986.

 • Anonymous

  Si Blood, Sweat & Tears in 1970.

  http://www.europopmusic.eu/Newsletters/Features/Protest_68/1968_in_Romania.html

  “The month following Woodstock they began working on their next album. Before it was released, they had to make a goodwill tour to East Europe, because Clayton-Thomas, who was a Canadian citizen, didn’t have a green card. The members didn’t like the idea of making a goodwill tour for the Nixon-administration, but they had no choice if they wanted to keep Clayton-Thomas in the band. The tour was a major disaster. On the fist night, in Bucharest, the young Romanian audience jumped to its feet and shouted “USA.” The Police responded by loosing attack German shepherds on the audience. The communist government gave orders to BS&T, “More Jazz. Less rhythm.”

  http://www.rollingstone.com/music/features/bst-turns-back-on-communism-19700903?page=2

  • Firan Florin

   Coincidentally and with a lot of luck, I went to their first show in the “23 August” Skating Rink and the article exaggerates. There were not so many militiamen and the first 3-4 front rows were occupied by communist party activists. After the first musical chords, they were horrified. An American film operator, who was filming the concert, brought out some excellent shots with the Communist Party activists versus the singing rock band. The activists did not resist more than 3 songs, they got up and left … Indeed, at the end of the concert, newspapers were turned on and then the militia vanes were released … in the meantime I had left the hall so I don’t know the result. .

 • Veverita Catalin

  Eruption au fost la Polivalenta pe 2 iunie 1979, pe 8 ianuarie 1980 la Sala Palatului a concertat Suzi Quatro si bandul sau, Goombay Dance Band au fost la Polivalenta pe 16 mai 1982, iar Smokie, inca avandu-l in “line-up” pe Chris Norman, au concertat la Polivalenta pe 8 iunie 1983…

 • Emil Răducanu

  Dar de Blood, Sweat & Tears, No To Co (Polonia) și Czeslaw Niemen ați uitat ?

 • hm

  Serialul nostru a fost strict legat de referințele găsite din presă la artiștii care ne-au vizitat; ce n-am găsit… n-am pomenit!

 • Anonymous

  Deși am fost la concert, nu îmi aduc aminte anul când au cantat și Locomotiv GT din Ungaria! Tot la Polivalenta.

 • dd

  Pt mine au fost interesante doar doua concerte: BS&T si Procol Harum. Restul trupelor nu m-au interesat niciodata. In respectiva perioada au aparut si LP-uri din India, care se vindeau in comert, de cele mai multe ori la preturi de specula. A fost si The Wall, Pink Floyd, dar taranoii de vinzatori cereau, pt LP-uri indiene, 500 de lei, un pret aberant. Asa am luat, din pura intimplare, la pret oficial, de la un magazin de pe Sos Pantelimon, Rolling Stones – It’s Only R&R si Procol Harum – Procol’s Ninth, cu 46 de lei fiecare. Super albume, pe care le am in colectie si acum, dar pe cd. Procol Harum tocmai cumparase toata aparatura si instrumentele de concert de la Pink Floyd. Au fost niste timpuri exceptionale! Muzica, filme, carti, teatre, oameni…Acum n-a mai ramas nimic!

 • George

  Goombay Dance Band era prezenta mereu la radio, am fost la concert la Polivalenta in 1982.

 • Daniel

  Dintre formatiile enumerate am vazut live Eela Craig (asa se scrie, nu Ella), Boomtown Rats, Smokie, Babe si Vulcano. Eela Craig a cantat la teatrul de vara din Herastrau, nu la Sala Polivalenta, cum apare pe afis. Probabil a fost o schimbare de ultim moment. Tin minte sigur, pentru ca dupa spectacol am fost in culise si am primit un poster cu autografe. Am mai vazut la Bucuresti pe galezii de la Sassafras, ungurii de la Omega si pe compatrioata lor Judith Szucs, care nu au fost mentionati. Szucs a cantat la Arenele Romane.

  Si eu am cumparat discuri indiene din comert (cu 43 lei, cred), dar de la magazinul Unirea: Queen – A Night At The Opera, Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon, Rare Earth, Olivia Newton John.

  Am uitat ceva nostim legat de Smokie. Eram in plina sesiune, iar concertul lor era programat chiar in seara dinaintea unui examen foarte greu. Cum nu puteam rata concertul, am decis sa aman examentul pentru toamna. In consecinta nu am mai plecat la mare in august, ca de obicei, ci in septembrie,dupa ce am luat restanta. Ei bine, acolo am cunoscut-o pe cea care avea sa-mi devina sotie. Suntem si azi impreuna. De cate ori imi amintesc de treaba asta, nu pot sa nu ma gandesc ca daca nu era Smokie, noi nici macar nu ne-am fi cunoscut.

 • Nicolau Janina-Marilena

  Mai am pliantele de la I Pooh! Văzut: Omega, Mississippi Delta Bluea Band, Goombay Dance Band, Nazareth, Phoenix, Led Zeppelin, mai am afișul pe ușa de la dormitor!

 • Andrei

  Ați uitat de Melanie – What Have They Done to My Song Ma – concert la Sala Radio. Nu mai țin minte anul, 72 sau 73. Gloria Gaynor a cantat la Sala Palatului la începutul anilor 80. Am pierdut Locomotiv GT în 80, eram în armata.

  • hm

   Mulțumesc! În seria asta de articole am adus în atenție numai mențiunile publicate ici-colo în presa de atunci, fără a putea intra, din păcate, în profunzime.

 • Radu

  Apropo de Smokie; am stat la coada la bilete cu un coleg aprox 18-20 de ore. Noaptea am jucat table, sah, am dormit pe trotuar, dar a meritat fiecare secunda. A doua zi cand am avut biletele in mana, parca tineam lingouri de aur. De concertul de la Polivalenta ce sa mai zic, VIS! Nu am avut ghinionul lui Daniel sa am examen, dar as fi procedat la fel, examene in Re, Re-Re, merita si repetare de an.

 • Nick

  Să nu uităm spectacolul cu Moulin Rouge din Paris, care a venit la Sala Palatului, cu dansatoarele de can-can, dar nu mai știu dacă erau topless și nici în ce an. 1979-80?

 • Gabriel Chisulescu

  Nu sunt amintite concertele Demis Roussos la Polivalentă (73 sau 74) și Suzi Quatro la Sala Palatului (80).

 • hm

  Doar pentru că nu au fost accesibile articolele din presă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>