despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

spețe alese

Instituțiile Statului își fac treaba – cad primari, oameni de afaceri și miniștri ca muștele în capcanele-ntinse de lucrătorii antifraudă și anticorupție.

Slavă Cerului că se-ntîmplă; dar de ce oamenii nu-s bucuroși că cei care-au furat căpătă ce merită?

Nu pentru c-ar fi spălați pe creier – e ușor să zici asta – ci pentru că oamenii nu înțeleg un lucru.

De ce cineva care-a avut o carieră întreagă de minciună, corupție și hoție „cade” pe cîte-un mizilic de cîteva mii de euro?

De ce nu întreaga activitate infracțională nu este dată în vileag și probată?

Desigur, este înfiorător de greu să o faci – dar oamenii nu-nțeleg de ce nu se-ncearcă, totuși.

Știți ce nu-nțeleg oamenii? De ce trece atîta vreme; de ce de-abia azi cad” șnapani pentru porcării făcute acum trei, patru, cinci ani.

De ce durează atîta să probezi, și mai ales de ce, dintr-o perioadă infracțională susținută, se alege doar o speță?

Oamenii nu înțeleg faptul că șnapanii sînt lăsați – controlat – să facă porcării peste număr, doar pentru ca autoritățile să poată urmări întinderea caracatiței și a adîncimii la care-a pătruns putregaiul.

Mă tem că oamenii vor să vadă repede – pe loc! – coruptul căzînd; luat cu duba. La prima faptă de corupție, nu la a o mia!

Pentru că în tot acest timp în care autoritățile – cu migală, sudoare și înțelepciune – trudesc la instrumentarea unui caz solid cu care să poată merge la sigur în instanță, oamenii văd cum coruptul este aparent liber, că bunăstarea sa crește, că relațiile sale sînt tot mai puternice; și mai ales că în juru-i corupția crește, molipsind alți și alți oameni!

… vina nu-i a oamenilor și nici a celor care, chipurile, le picură miere și fiere în urechi la televizor.

E vina autorităților că nu-și explică bine modul de operare.

2 comments to spețe alese

  • Ando

    “Oamenii nu înțeleg faptul că șnapanii sînt lăsați – controlat – să facă porcării peste număr, doar pentru ca autoritățile să poată urmări întinderea caracatiței și a adîncimii la care-a pătruns putregaiul.”

    Pentru că, aproape totul, e de “paradă”, de vrăjeală ca să ia faţa la fraieri. Se plătesc, în primul rând, poliţe politice, nu se face justiţie.Cum (şi unde) sunt recuperate prejudiciile de sute de milioane de euro de care trâmbiţează DNA?

  • Şi Al Capone a făcut puşcărie doar pentru evaziune fiscală, deşi avea mai multe păcate.
    Dacă aceşti corupţi ar dispărea complet, nişte omuleţi bine-plătiţi ar rămâne fără obiectu’ muncii. La ce ar mai trebui atâta personal la DNA şi la secţiile penale din tribunale, dacă toţi ar fi judecaţi şi condamnaţi (sau achitaţi, după caz) în 2 luni?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>