despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Covrigi sau Fornetti?

Care-i treaba cu Fornetti? Cu toţii am mîncat, măcar o dată, de la Fornetti. Ba chiar, îndrăznesc să zic, ne-a şi plăcut.

Fornetti e o afacere care merge încă. Ca orice afacere, merge mai bine dacă te ţii de ea. Aţi văzut, de-a lungul anilor, multe locuri deschise în franciza Fornetti care n-au mers grozav. Motivele sînt multe, dar de obicei un Fornetti începe să meargă prost în momentul în care nu mai ai încredere în el. Cînd nu mai eşti sigur dacă mai găseşti pateuri acolo cînd ai nevoie de ele. Ştiţi care-i treaba? La Fornetti nu te duci să iei o mie de feluri de pateuri – de obicei vrei cu brînză sărată sau cu brînză dulce. Degeaba faci pateuri cu vişine, caise, mere, ciuperci, nucă şi mai ştiu eu ce – dacă nu ai tot timpul cu brînză, n-ai făcut nimic!

Lăsînd asta la o parte, aţi văzut cîte Fornetti s-au închis în ultima vreme? Cel puţin alea de la metrou s-au transformat toate în covrigării! Ia vedeţi, sînt două la Unirii, la Victoriei pe peron încă una…

Covrigăriile sînt mai simple: faci un singur produs, nu-l cîntăreşti, vinzi mult şi repede. Şi văd că merg, merg ceva de speriat! Oamenii care stau la coadă, pentru a-şi lua seara covrigi în drum spre casă, mă pun pe gînduri: cîtă pîine poţi băga-n tine?

Şi dacă tot vorbim de covrigi, hai să mai zicem una: la covrigărie se fac covrigi cu sare, cu mac, cu mac şi sare şi fără nimic pe ei. Dacă nu ai grijă să ceri în mod expres covrigii aşa cum îi vrei tu, poţi primi, de-a valma, ba cu mac, ba fără mac, ba cu sare, ba fără sare, ba…

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

11 comments to Covrigi sau Fornetti?

 • De la fornetti iau pateu cu ficatei ( parca-i zice altfel dar nu conteaza ). E destul de condimentat si mi s-a facut o pofta …

 • Hero.

  Mi-ai trezit amintiri cand luam una-doua sute de grame din alea cu visine si caise cel mai des, cand erau proaspat scoase din cuptor. Vremuri… acum le gasesti cam reci deoarece nu se mai cumpara ca inainte. Pontino ala mi se parea bun ca tinea de foame la nevoie, dar azi n-as mai baga unu in mine dupa ce am vazut fel de fel de reportaje in ce hal le tin.
  Apropos de covrigarii – cred ca ideea articolului ti-a venit dupa aparitia covrigariei de la metrou Victoriei unde coada nu scade sub 10 m nici macar seara pe la 8.
  Raspunsul la titlul tau este clar: covrigi – macar stii in proportie de 90-95% ce bagi in tine 😀

  OFFTOPIC: Si ca sar de la una la alta, ca tot am mentionat cuvantul “metrou” – cred ca ne asteapta o greva pe cinste dupa 1, ca cea din 2005 (parca exact in aceeasi perioada a fost).

 • hm

  Păi asta a fost cu Fornetti – mîncai aşa, de poftă! Chiar şi-acum…
  Ideea a venit într-adevăr la Victoriei, dar cozile de seară la covrigi sînt peste tot.
  Noua cofetărie care s-a deschis la mine-n cartier vinde seara covrigi în disperare.

 • hm

  Grevă la metrou, da, de ce nu?
  Le-am prins pe toate… şi-n 90, şi-n 93, şi cea a RATB din 99 – astea au fost cele mai importante. Frumos e, că-n toată brambureala de la METROREX cu nu sînt fonduri şamd, au fost în stare să-mpînzească metrourile cu afişe în care se laudă singuri ce buni sînt:
  6 minute cu metroul între Unirii şi Victoriei, faţă de 45 de minute pe jos şi ? cu transportul de suprafaţă. DECIZIA VĂ APARŢINE!
  pe bune, chiar aşa scrie. pierdere de timp şi bani: dacă tot sînt în metrou, înseamnă că ŞTIU că-ntre Unirii şi Victorie faci mai puţin cu metroul! Iar chestia aia, cu DECIZIA VĂ APARŢINE! nu prea se mai foloseşte în publicitate cam de vreo sută de ani.
  În fine – hai la grevă!

 • Hero(dot)com

  Da stiu de mesajul cu 6 minute – desteapta miscare din partea lor… Poate chair atat face, dar daca punem si timpul de asteptare si aglomeratia ce te asteapta in tren mai bine o iau pe jos intre cele 2 statii.
  Ieri am asteptat pe la ora 8.30 dimineata 12-13 minute (!!!) la Crangasi sa fac drumul de 10 minute pana la Victoriei. Si nu e o exceptie. In fiecare dimineata astept cel putin 6-7 minute la o ora de varf. Pana acum ceva timp trenurile se succedau la un interval mai mic de 5 min dimineata. Cred ca deja ne fac antrenamentul pentru greva..sa nu ne ia asa…brusc.
  Ca sa nu fiu complet offtopic si sa ma intorc la covrigi: in afara de sare, susan si opiu voi ati mai vazut si alte adaugiri la covrigi? de exemplu, la mine acasa se fac un pic diferiti – nu sunt fierti si au pe ei o coca sarata, deci nu pun sare direct pe ei. Idei prin ce i-am mai putea tavali?

 • Fiindcă tot suntem la gura sobei şi depănăm amintiri… mi-aduc aminte de vremurile în care mâncam pâine cu muştar de Tecuci sau cu maioneză de la borcan (conservată adică). Cred că ar merge tăvăliţi şi covrigii în aşa dip sauce 😛
  Iar despre Fornetti, numai de bine. Nu recomand nimănui, nici măcar consumate cu moderaţie.

 • Jos Fornetti! Ca sa vezi ce se intampla cand te extinzi prosteste.

 • hm

  Ia uite cîte poţi face cu-n covrig! pentru mine contează doar sarea…

  Multe Fornetti care s-au închis erau francize luate de oameni care şi-au zis că, dacă au un pic de vad undeva, banii o să vină de la sine. Fireşte că nu-i aşa, dar asta ţine de felul în care conduci o afacere.
  Convertirea Fornetti-lor de la metrou e, cred, altceva, pentru că mergeau bine ca şi Fornetti. Faptul că merg şi mai bine ca şi covrigării ţine şi de schimbarea gusturilor şi bugetelor cumpărătorilor.
  (cu ocazia asta, cred că s-au scumpit niţel şi covrigii, fireşte)
  M-am uitat în Ziarul Financiar, dar nu scrie nimic despre chestia asta 😀

 • mo

  Tocmai am mancat aseara 2 covrigi de la Unirii. Foarte buni, pretul ok, 1leu/buc (pare mai putin catitativ de cat luai de la Fornetti :(…. asta din ce luam eu acum 1 an :D). Eu cred ca oamenii au ajuns si la o saturatie cu Fornetti tocmai din motivul ca sunt la orice colt de strada, pentru ca altfel cum se explica ca patiseria de la Victoriei se mentine de foarte multi ani si sunt cozi la orice ora sau alte cofetarii sau patiserii care sunt ok si nu inchid. Oricum din ce am vazut prin Bucuresti si prin tara merg destul de bine pe locatiile stradale, plus ca la metrou au trecut si prin faza aia cu sobolanul care se plimba neprihanit printre produse, iar cei care treceau pe acolo si cumparau zilnic n-au mai luat.

 • hm

  orice unitate de alimentaţie publică trebuie s-aibă măcar un şoricel! Şi-o pisică să prindă şoareci şi un cîine s-alunge pisicile.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>