despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

altul la rînd-

Bucureștiul trăiește timpuri îngrozitoare. Descăpățînat, orașul nu știe încotro s-o ieie.

N-aveți idee ce binecuvîntare a fost administrația Oprescu pentru toată lumea. Da – ați simțit-o și ați și văzut-o – toată lumea l-a vrut așa cum a fost, pe acest Oprescu.

Iar căderea lui – și a unei mari părți din sistemul în care el a trăit atîta de bine – ne arată acum șobolanii fugind disperați, cu burțile grase frecînd caldarîmul, căutînd să se acuieze prin alte lăzi de gunoi, prin alte cămări nepăzite și prin alte haznale. Așa-s șobolanii.

Putregaiul care a mușcat din București e adînc. Și acest putregai încă e viu.

O vedem – cum? – la frica tuturor de a se gîndi la succesorul Primarului Oprescu.

Iată-l pe Robert – Robert Negoiță, primarul Sectorului 3. Vrea mult – foarte mult! – să fie Primar General. Dar i-i frică. Și frica i s-a lăsat, jalnică, în izmene. Cum se mai fofilează îndărătul vorbelor mari, sforăitoare!

Mai ales el, care știe să vorbească, care nu se dă-n lături să intre-n polemici cu cetățenii, și care chiar are și momente în care îi ascultă și face ce vor ei! Cum mai behăie însă acum, fals, despre lucrurile începute „pentru locuitorii sectorului” – lucruri pe care trebuie (c-a promis!) să le termine.

Asta, cu lucrurile pentru locuitorii sectorului, e mereu un pretext. Mai ales pentru Robert, care s-a dovedit a fi primarul care-a îndrăznit să vină cu idei bune, care să dea sectorului o altă față: o față chiar mai frumoasă. Cu atît mai mult și mai tare, un astfel de primar și-ar dori ca ideile sale bune să fie aplicate în tot orașul! … dar vedeți, v-am spus, frica i s-a lăsat în izmene.

Frica i s-a lăsat, și de data asta, în budigăii primarului de la 4. Piedone e și el cu gîndul de mult la Primăria cea mare. Dar e ceva care-i face să-i tremure burțile mai ceva ca plimbarea cu titicarul de golf duminica prin Orășelul Copiilor – anume frica. Și lui i-i frică – și nu vrea să-și lase nici el, așadar, locuitorii din sector de izbeliște. Mai are multe de făcut pentru ei! De ce n-a mai făcut nimic pentru locuitorii din 4 de doi ani încoace? – asta e, desigur, o întrebare răutăcioasă.

Piedone simte că lumea nu-l iubește. Oamenii-l privesc cu dispreț cînd îl văd cum se plimbă, cu aer de jupîn, prin piețe și parcuri. Oamenii-l simt; îl simt neam-prost, agramat, cu mintea la mărunțișuri.  Și-și dă seama că aici e locul lui – în cetatea de mucava pe care și-a construit-o singur.

Am uitat pe cineva? Mai scoate cineva capul?

Elevul Nicușor Dan e prezent? Și-a făcut tema?

E prezent, dar tema tot nu și-a făcut-o.  Nicușor Dan nu e și n-o să fie în vecii vecilor Primarul care ne trebuie. N-are material.

Vedeți voi, Primarului celui mai mare Oraș al Țării îi trebuie ceva-n plus. Nu bun-simț, ci Măreție; gîndire la lucruri mari, la Progres, la Viitor! Nicușor Dan e – poate – un bun administrator de bloc; dar nu simte, nu vede orașul și ceea ce-i trebuie.

Am accepta un Primar mărginit, dacă am crede despre el că-i omul procedurilor, al regulamentelor – dar Nicușor Dan nu-i nici asta. Da – s-o pricepe să urmeze și să respecte reguli. Dar Bucureștiul are nevoie, întîi de toate, de Reguli noi – de oameni care să scrie reguli noi și să le scrie în așa fel încît aceste reguli noi să poată fi respectate…

Trebuie să închei. O repet și voi o știți și mai bine ca mine – orașul e în mare rahat. Orașul s-a chircit sub el ca un cîine plouat, care așteaptă un șut în burtă. Așteaptă.

Și omul providențial n-o să vină – ascultați-mă pe mine. Nu există și n-o să vină. Dacă exista, omul ăsta ar fi spus deja pîn-acum că Bucureștiul trebuie s-o termine odată pentru totdeauna cu puterile excepționale ale Sectoarelor, că Primarii acestor entități artificiale trebuie să se subordoneze Primarului General, și că atîta vreme cît nu se va petrece asta va fi rău – tot mai rău.

21 comments to altul la rînd-

 • Freesys

  Intrucat capitala este vazuta , azi mai mult ca niciodata, ca fiind a treia functie in stat, dupa presedinte si prim-ministrul o sa avem nume foarte grele (istorice as zice) pe buletinul de vot ca la un veritabil scrutin prezidential. Eu ii vad candidati pe urmatorii (in ordinea sondajelor partidelor):
  PSD – Rovana Plumb
  PNL – Petre Roman
  PMP – Traian Basescu
  ALDE – Calin Popescu Tariceanu
  UNPR – Gabriel Oprea

 • hm

  ‘ai de capu’ nostru.

 • Ando

  @Freesys:Corect.In afară de asta, e vorba şi de mult, foarte mult “mălai”. Deocamdată şi Bucureşti-ul rămane, concret, la mâna DNA&SRI pt. că, cel puţin două nume din lista ta, sunt vizate deja…

 • Dan

  Daca e s-o dam in conspiratie, strategia lui Osama (uh, Obama) difera radical de a lu’ Tufish; pe fondul problemelor economice interne SUA s-a cam dezangajat din cam toate problemele globale. In locul unei implicari active s-a preferat tranzitionarea catre asa numite “capete de pod”, unul dintre ele fiind Romania – cam ca fostul RFG din razboiul rece (restul statelor din zona au cam fost lasate sa se descurce, numai noi facem “curatenie generala” de vreo 3 ani). Din cauza asta, indiferent de ce votam noi – inclusiv la primarie – linia decizionala e trasata de catre serviciile secrete. ( http://www.anticarton.ro/de-ce-romania-trebuie-condusa-de-serviciile-secrete/ )

 • hm

  — aici au fost o serie de comentarii off-topic lăsate de niște postaci. Le-am șters —

 • Freesys

  Hm eu zic sa stergi toate comentariile offtopic. Pe subiect avem mult de discutat.

 • hm

  Păi, să discutăm-

  Cine o să fie Primar?

 • Ando

  Revenind la subiectul articolului, din lista lui Freesys cred că cele mai mari şanse le are (din păcate -dar asta e strict, părerea mea)Traian Băsescu.
  In primul rând, are evident, voinţa de a reveni cu orice preţ pe scena politică.In plus, are un electorat rezidual, permanent şi foarte activ.

  Rovana Plumb nu are “carisma” necesară.De fapt, PSD nu prea are pe cine să propună… Oprea vizează alte obiective.Tăriceanu cred că este prea plictist “să mai pună osul”.Petre Roman are încă o imagine bună, dar nu cred că are forţa şi violenţa de a contracara, măcar mârlăniile verbale de care e în stare Băsescu.

 • hm

  trebuie unu’ care și să vrea… și să poată.
  Da-i trist dacă nu mai avem la cin’ să ne gîndim, în afar’ de Băse.

 • Petru

  Și totuși Nicușor Dan. Într-o societate normală primarul nu trebuie să se priceapă la toate: pentru asta sunt specialiștii, șefii de direcții, etc.. într-o lume normală primarul trebuie să exprime voința politică a populației, direcția, principiul. La noi modelul ăsta cu șefu’ care le știe pe toate – ctitorul/cârmaciul/etc. – a fost susținut tocmai pentru ca șeful să aibă garanția celor 10% din toate lucrurile care mișcă – un primar mai decuplat care are grijă doar ca specialiștii (fără ghilimele) să-și facă treaba poate e tocmai ce-i trebuie Bucureștiului. Unul suficient de “decuplat” încât să aibă libertatea de a schimba oamenii și lucrurile de la bază. Lumea s-a cam săturat de “măreți” care-și construiesc măreția din banii ălor mici și cam atât – sau cel puțin lumea pe care o cunosc eu 🙂

 • hm

  Lumea o să fie și mai dezamăgită când o să vadă că s-a ales cu un personaj fără nicio însușire.
  Cazul practic – cea mai înaltă funcție a țării.

 • Ando

  ”Ceaţa” devine din ce în ce mai groasă…în primul rând, din cauza situaţiei politice interne atât de bulversată.
  Dovada: modul în care s-a ajuns la desemnarea lui Ştefănel ca primar gen.interimar !

  E foarte clar că viitorul primar general va trebui să aibe un sprijin politic puternic în campanie.

  Ori, la ora actuală, jocurile nu sunt încă facute. Şi aici, repet: tandemul DNA & SRI nu şi-a spus încă ultimul cuvant 🙁
  Aşa că toţi încearcă să iasă cât mai ”curaţi şi uscaţi” până la alegerile locale.

 • Dan

  Sigur ca avem nevoie de un primar care sa “calareasca” sistemul, altfel va ajunge doar sa numere agrafele de prin birouri. Iar SRI si DNA nu ne pot pune in fata oameni providentiali; pot doar sa demonstreze ca oamenii pe care alegatorii i-au crezut providentiali au excelat, in serviciul cetateanului, doar la capitolul imagine.

 • Amiral Snagov

  Se întoarce Băselu’… Hai c-o să fie bine 🙂

 • Primarii actuali de sectoare în mod sigur nu vor risca să îşi piardă fotoliile călduţe de la sector… să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard. Chiar şi Vanghelie dacă iese de la mititca, imediat se înscrie la alegeri. Şi oamenii tot o să-l voteze cu 2 mâini, la fel ca şi pe Chiliman şi Piedone.

  Dintre ,,numele grele” ale lui freesys, Rovana nu prea are nicio treabă cu primăria, Roman nu le mai are pe fetele de la APACA, iar Moliceanu… nici el nu cred că are prea multe şanse.
  Rămânem cu Băsescu şi Oprea (era să zic că se vor întâlni în turul 2, dar am uitat că Partidul a desfiinţat turul 2). Primul are ceva dosare pe la DNA şi prin alte părţi, dar probabil sunt de durată lungă. Celălalt are toate serviciile secrete în spate şi mai şi ştie că primăria generală e o rampă de lansare pentru Cotroceni, pe care chiar şi Oprescu ar fi folosit-o dacă îl mai ducea bibilica. Grea decizie, doi securişti, din care unul activ şi acum… probabil mai bine emigrăm în Congo (că Europa civilizată nu ne mai primeşte, acum e la modă primirea ,,refugiaţilor” din Afganistan şi Eritreea).

  Candidaţii ceva ,,mai independenţi” nu au nicio şansă… şi sistemul e făcut de aşa natură să îi oprească (alegeri într-un singur tur, la 20 de candidaţi poţi să câştigi teoretic şi cu 6% din voturi!), presa e clar împotriva lor, ba până şi aşa-zisele bloguri independente sunt împotriva lor (inclusiv ăsta). Degeaba punem noi ştampila pe Nicuşor Dan, că oricum nu iese.

  Bonus: parcă văd că după alegeri ne trezim iar cu Dedu director la transporturi, ca să fie tacâmul complet.

 • Băsescu – deşi a făcut treabă mai bunicică decât oprică – a rămas în istorie doar cu câteva acţiuni (că nu sunt toate realizări):
  – tramvaiul 41 (probabil cea mai bună investiţie în transportul local din Bucureşti după metrou)
  – omorârea câinilor (ilegală, dar legiferată abia în 2014, când cineva prieten cu altcineva de la Protan a ajuns prin parlament şi a speculat cazul unui copil atacat pe un teren privat)
  – demolarea chioşcurilor (pe care Oprescu le-a pus la loc pe unde nu a vrut Kaufland/Lidl sau altcineva să dea şpagă să scape de ele)

  Şi cam atât. A, da, a încercat şi el să radă juma’ de Bucureşti, dar nu i-a mers. A făcut-o Oprescu mai târziu. Nu ştiu ce să cred că va fi dacă vine Băse înapoi.

 • Ando

  @Dr.2005: Deci, şanse mici să avem şi noi un primar general căruia chiar să-i pese şi care chiar să se ocupe de oraş ?

 • hm

  hmmm, chiar credeai în Moș Crăciun? 🙂 🙂

 • Dan

  Eu zic ca sansele sunt chiar nule atat timp cat nu s-a atins masa critica de “oameni de pe strada” carora sa le pese de propriul oras. Vedeti microclimatul de la bloc: daca la cate o scara exista o gradinita cu flori, pomisori si iarba e numai fiindca vreun vecin a investit bani si munca pentru asta, avand puterea sa se certe cu restul pentru apa “de la ghena” consumata pentru a mentine verdele ierbii in miezul verii.

 • hm

  masa care critică încă nu e critică.

 • Ando

  Apropo de subiectul in discutie, merita citita si analiza de aici:

  http://politicscan.ro/analize/batalia-pentru-bucuresti/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>