despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii: o lună dintr-un an – Septembrie 1945

Mai întâi, foarte pe scurt, principalele repere istorice ale anului, derulate până în luna septembrie, de care  discutăm:

  • 6 martie 1945 – la presiunea Moscovei, se instalează guvernul Petru Groza
  • 8/9 martie 1945- Ardealul de nord trece sub administraţie românească
  • 9 mai 1945- capitularea Germaniei hitleriste şi terminarea războiului din Europa
  • 6 si 9 august 1945 – atacurile nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

Totodată este absolut necesar să precizăm că trecuseră numai câteva zile peste un an, de la actul de la 23 august 1944, eveniment care a marcat fundamental mersul istoriei pentru România.

Acestea fiind spuse, fără nicio intenţie sau pretenţie că aducem ceva nou din punct de vedere documentar şi istoric, doar ca să înţelegem mai bine care era atmosfera din ţară acum 70 de ani, vom parcurge împreună materiale extrase din presa vremii.

Intr-o Europă zdruncinată şi buimacă, ieşită dintr-un un război devastator, dar unde pentru majoritatea ţărilor apăreau, totuşi, semnele speranţei şi a normalizării, România care-şi trăise din plin partea ei de crâncenă suferinţă şi nefericire, intrase fără drept de apel, în zona de influență sovietică.

Aşa se face că, de jumatate de an, la conducerea ţării se afla guvernul procomunist condus de Petru Groza.

Abia se terminase războiul, iar problemele traiului de zi cu zi (mai ales lipsa alimentelor) căpătau, de multe, ori aspecte dramatice cărora autorităţile le făceau cu greu faţă.

Pe de altă parte, maşina propagandei funcţiona din plin, fără rateuri: tot omul trebuia să afle şi să fie convins că guvernul Groza face numai bine şi că el este singurul salvator al ţării

Iar când acesta nu mai are soluţii, are la cine apela: la U.R.S.S.- marele vecin şi aliat din răsărit.

Deocamdată, pentru imagine, nu era uitat nici regele

În acelaşi timp, bine-rău, ţara trebuia administrată. Aşa că, permanent, se publicau o grămadă de decizii, hotărâri sau ordonanţe.

Evident că poliţia avea şi ea mult de lucru în această perioadă tulbure (tocmai de aceea, nu cu mult timp înainte, se şi înfiinţase brigada  “Fulger” condusă de vestitul Eugen Alimănescu, echipă specializată pe prinderea şi anihilarea bandelor de tâlhari înarmaţi )

La o primă vedere, zona de divertisment stătea încă bine. Multe filme americane şi franţuzeşti, spectacole de teatru, de revistă etc. Nu putem uita însă că septembrie’45 începea, îndoliată, fără marele Tănase, alfa şi omega teatrului nostru de revistă.

Şi aşa, am ajuns la lumea pestriţă a faptului divers, aşa cum era reflectată de ştiri, caricaturi şi, mai ales de rubrica de “mica publicitate”

Cam aşa stăteau lucrurile în septembrie 1945… deci acum 70 de ani!

sursa materialelor: ziarele Scânteia si România Liberă din septembrie 1945.

5 comments to din presa vremii: o lună dintr-un an – Septembrie 1945

  • Alex

    Felicitari !!!

  • Amiral Snagov

    La fel!

  • iza

    Ando, esti grozav!
    Cu multumiri,
    Y.

  • Ando

    @iza: Mulţumesc.Imi pare bine că ţi-a plăcut.Am socotit că asta e modalitatea cea mai bună ca să aducem la lumină o picatură din viaţa zbuciumată a acelor ani…fără prejudecăţi, fără multe comentarii.
    Durerea mare a fost a celor care au trăit efectiv acele vremuri, fiind fără voia lor, luaţi de vârtejul istoriei !

  • Alex

    @All
    Vremurile nu difera prea mult – injurati-ma 🙂
    1. Nu avem bande inarmate, dar avem “clanuri”, ce domina “volens-nolens” viata capitalei…intr-o forma la fel de violenta, dar mult mai bine mascata, doar cu rafuieli sporadice, pentru teritoriu si bani cu acordul “Agiei” !
    2.Nu avem un “echivalent” al Comisarului Alimanescu (trecand peste propria lui biografie dubioasa), pentru simplu motiv ca astazi, in 2022, folosirea armamentului din dotarea “Politiei” trebuie justificat…cu multa hartzogarie si rabdare ! Cred sincer ca s-ar gasi cel putin ZECE ADEVARATI PROFESIONISTI – DACA LEGEA FOLOSIRII ARMEI DIN DOTARE – AR FI ASEMANATOARE CELEI DIN SUA, “fratii nostri”..de ocazie, ca deh..noi am schimbat intotdeauna macazul 🙂
    3.In alta ordine de idei, in loc de banii obtinuti cu greu la CEDO…as fi preferat sincer sa fiu patronul unui cinema “Venus”, aflat pe Calea Dudesti, al unui magazin de mezeluri si…a trei vile P+3..aflate pe strazile adiacente Caii Dudesti !!
    4. Lumea ..si cu nefericire o spun – ii astepta pe americani, cumplita propaganda si dezinformare, la care din pacate “au pus botul” foarte multi”; abia acum au venit, dar, bietii de ei n-au stiut “talimania” la…motorina 🙂
    5. La presiunea Washinghtonului (daca tot vorbiti despre presiunea Moscovei)…au fost instalate cam multe “guverne” ale RO…ori poate nu-i asa !?
    6. Ardealul nu mai trece nicaieri, este de-a dreptul cumparat si condus de “fratii maghiari”…!?
    7.Am sa citez din “marele ganditor” (Sic !?)..Silviu Curticeanu, fost sef al Cancelariei Prezidentiale..pe vremea cand era mai rau..dar ce bine o duceam, (ptiu..Doamne iarta-ma)..care a spus ceva ce deja stiam, dar ne era frica sa acceptam:”comunismul iti inchide gazele, lumina si caldura..capitalismul te lasa sa ti le inchizi singur” !? Ehhh..cum este..seamana !?
    5. Gluama,gluma, dar…evenimentele de la Hiroshima, Nagasaki precum si bombardarea Dressdei de catre britanici…au fost..dar istoria asa cum ne invata cartea…se scrie de catre invingatori !?
    In concluzie, vreau sa fiu copil, vreau sa imi povesteasca bunul bunic despre calatoriile lui, ca si capitan de vapor, in lumea intreaga…si de ce nu, as vrea sa am 16 ani, OK !?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>