despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

7 mașini vechi LXIII

iată-ne la episodul 63. Ce bine că-l putem începe cu o raritate bine păstrată – anume, o Toyota Corona din seria a treia – mai de pe la sfîrșitul ei, ceea ce-nseamnă că bate binișor zece ani… pe-o roată… inclusiv pe cea de rezervă!

Ando a găsit-o. Pe cea de mai jos a adus-o Boemul:

Nu vedem așa ceva-n fiecare zi. E un Fiat Spider, un 2000 – în fapt, indicativul sub care s-a continuat la sfîrșitul anilor ’70 fabricarea modelului 124 Spider. Fain, nu?

Mai jos, Ando ne-a adus un Citroen Visa:

S-a lansat la sfîrșitul anilor ’70. Din acest model, s-a desprins – cumva – și cel ce urma să fie Oltcitul nostru.

Mai jos, să vedem – odată-n plus – cam de unde a plecat Citroenul ca s-ajungă la Visa. De la 2CV:

… un exemplar drăguț, găsit de Cristian Malide sus, în Dealul Mitropoliei.

Păstrăm forma și mai vedem înc-o mașină legendară – o Broască, așa cum îi zicem noi. Una, așa cum este -mai amărîtă și mai ruginită…

… și alta, așa cum poate fi – dacă vrei s-o mai schimbi și s-o faci mai interesantă.

Pe cea de-a doua Broască a găsit-o Ando.

Pe cele de jos – doar eu. Iată, din nou, niște Lăzi 1200Fiaturi 124, la bază. Pe măsură ce trec anii, iubesc din ce în ce mai tare linia lor simplă și elegantă. Nu-mi dau seama cum de italienii au reușit să creeze o așa mașină, atît de aproape de esența nevoii de mașină.

Încheiem. Vedem un Nissan X-Terra. E, îmi pare, varianta americană a modelelelor cu care sîntem obișnuiți pe-aici, pe la noi.

(lista completă a episoadelor şi a maşinilor publicate – aici)

Dacă aveţi întrebări despre unele dintre maşinile publicate, vă stăm la dispoziţie.

15 comments to 7 mașini vechi LXIII

 • PaulIP

  Toyota este surpriza episodului! Nu stiam sa fi existat asa ceva in tara…
  Fiatul acela este undeva in vecinatatea strazii Eminescu, vizavi (relativ) de statia de ambulante? Am vazut o masina similara acolo, si foarte probabil sa fie aceeasi.
  Broasca tunata are sasiu, bord si motor de Porsche 911.
  Un alt pont pentru unul din episoadele viitoare: la intersectia strazilor Romulus, Cauzasi si Matei Basarab, intr-un soi de parcare improvizata, se afla un Ford Mustang GT 5.0, alb, din generatia 1987-1993. La cum arata, nu pare sa plece de acolo prea curand.

 • hm

  Toyote dintr-astea chiar au fost… cîteva (doar cîteva).
  Mulțam de Ford 😉

 • cata

  O Toyota asemanatoare sau model mai vechi , de culoare bleu era parcata in anii 70 – 80 in fata la Electromagnetica . A disparut undeva spre sfarsitul anilor 80.

 • Mai sunt cateva Toyote similare – una neagra in Brasov, si una alba in conservare, cu numere 3-B xxxx, in Ilfov. Pana acum cativa ani era si una bleo in Buzau, in stare ff buna. Iar in Pitesti e un Toyota Crown din 1964, in stare perfecta, care a fost importata de noua in Romania.

 • @ PaulIP

  Da, e aceeaşi – strada Monumentului colţ cu Eminescu.

 • Lada 1200, Fiatul 124, am găsit-o și eu aproape de Universitate 😀

 • Ando

  @volganeagra: Noi am primit o Toyota Crown pozată chiar… într-un cimitir 🙂

  https://www.simplybucharest.ro/?p=16585

 • PaulIP

  Tot din categoria “ponturilor”: am gasit aceasta Simca 1100 pe Street View (culmea, cautand o alta “rabla”)

  https://www.google.ro/maps/@44.4210819,26.0382744,3a,48.1y,198.97h,79.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJ5uIxiGj2RbojJveHKUK4A!2e0!7i13312!8i6656

  Imaginile sunt din 2011, dar poate masina inca se afla acolo.

 • Ando

  @PaulIP: Păi bine măi Paulică, ne pui pe drumuri, pe noi oameni bătrâni ? 🙂
  Nu cred că nu ai tu telefon de ăla “deşteptu” ca să faci poze…

  La ultimul tău link apare harta unei zone destul de mari;m-am tot holbat şi n-am găsit decât asta -cred că e din familia FORD-urilor (Granada ???)
  https://www.google.ro/maps/@44.4196806,26.0364387,3a,15y,136.88h,77.63t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8QQmHWLnK4_62qiEkuuhzg!2e0!7i13312!8i6656

  Aşa că precizează, te rog, numele străzii…sau dă link-ul cu imagine

 • Ando

  @PaukIP: Scuze!Cred că e o problemă tehnică…nu mă pricep.Văd că nici la link-ul meu nu apare imaginea…e un FORD verzui-metalizat, 4 uşi, cu acoperişul negru. Arată bine.

 • hm

  Păi cînd s-ajungă Paul din Vitan tocma-n Drumul Taberei?

  Partea proastă e alta. Eu am trecut pe-acolo cam de două ori din 2011-încoace. Și n-am văzut Simca aia.

 • Ando

  @hm: eu ma gândeam la primul pont, cel cu Mustangul 🙂

  Ai trecut tu pe acolo, dar din 2011 nu e exclus ca, între timp, Simca să fi ajuns…la REMAT 🙁

  P.S. Fordul de care vorbeam mai sus e pe str. Bozieni, pe colţul din spatele lui Billa …după conteinerele colorate pt deşeuri.

 • PaulIP

  Sa lamurim!
  Din motive pe care numai wordpress-ul le stie, linkurile de pe Google Maps nu se iau complet in comentarii. Asta se rezolva simplu:nu dati click pe ele, asa cum apar in comentarii, ci luati-le cu copy-paste link in bara de adrese din partea de sus a browserului, dati Enter si voila!
  Referitor la acea Simca:
  Cum bine zice “hm”, prin Dr. Taberei ajung foarte rar. Am fost de doua ori anul asta: odata in mai, si apoi ieri, cu ocazia desfasurarii unui targ de haine de iarna (care se cam impun, ca cele deja avute au ramas mici, si pe drum spre Favorit am inghetat). Azi am cautat pe G. Maps anumite rable ochite din goana masinii, caci acest cartier nu duce deloc lipsa de ele. 😉
  Simca, repet, am gasit-o din intamplare pe net, cautand de fapt altceva. Pe aceeasi alee se afla si o Dacie 1310 abandonata. Am vazut-o si ieri “in viu”, si pe harta (cu imagini din 2011) azi. Ma gandesc ca daca Dacia inca exista, Simca ar trebui si ea sa existe… Nu am ajuns sa o vad “pe viu”, iar daca as avea timp asa cum vreau as cutreiera tot orasul sa fotografiez rable. Pe cand acum sunt foarte aglomerat, iar starea mea de sanatate are si ea ceva de spus. 🙁
  Drumul Taberei, ca si sectorul 4 de altfel, nu prea se ating de rable, ca dovada ca si la intervale mari de timp, acestea raman “pe pozitii”. Nu e ca in S3, unde intr-un an s-a “maturat” totul in materie de masini abandonate.
  De acel Ford Granada de pe Bozieni habar n-aveam! E prima data cand il vad, din satelit… Si in cazul asta, imaginile sunt din 2011, deci in cel mai bun scenariu masina s-a mutat.
  Mustangul de care spuneam eu (de pe Romulus x Cauzasi x M. Basarab) parea abandonat, deci nu cred ca pleaca de acolo prea curand. Sper sa nu ma insel.

 • Ando

  @PaulIP :Multumesc.Gata, m-am prins unde este. Astept sa se fac vreme mai buna.

 • […] sa ratez episodul … (function(g){g.__ATA.initAd({sectionId:26942, width:300, height:250});})(window); […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>