despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

SENZAŢIONAL MUNICIPAL – spre Mogoşoaia!

Tocmai am vorbit despre hotelul Sofitel. A fost construit prin 93-94 şi acum îi zice Pullmann. Înaintea lui se afla acolo un colţ al complexului expoziţonal ROMEXPO (Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale), construit la-nceputul anilor 60 pe locul vechiului Hipodrom.

Aşa că… mă uitam eu pe o hartă veche, scoasă în 1947, deci înainte chiar de construirea Casei Scînteii (Casa Scînteii însăşi e ridicată pe o parte a locului unde era Hipodromul).

Priviţi harta: am suprapus străzile şi clădirile de azi.

Vedeţi, sub perimetrul actual al Casei Scînteii, o stradă numită Şoseaua Mogoşoaia? Ei, bine, pe-atunci nu era tăiat actualul bulevard Poligrafiei, cel care ajunge la pasajul Jiului; nici n-avea cum, căci ar fi trecut prin Hipodrom. Vechiul drum spre Mogoşoaia mergea drept înspre calea ferată Bucureşti-Constanţa, traversînd-o şi continuîndu-se cu actuala şosea Străuleşti!

Habar n-aveam! Şoseaua Mogoşoaia e una din străzile dispărute astăzi.

14 comments to SENZAŢIONAL MUNICIPAL – spre Mogoşoaia!

 • Noroc cu investigatiile tale, ca nici eu nu stiam despre fosta Sosea Mogosoaia. Cum ar fi fost sa mai avem Hipodrom la Bucuresti?

 • hm

  Cum să fi fost…
  Hipodrom fusese şi-n Floreasca, cred că mai vechi decît cel de la Băneasa. S-a desfiinţat înainte de Război.
  O mai fi un hipodrom în ţară, afară de cel de la Ploieşti?

 • Hero.

  Intr-adevar ar fi fost greu sa iti dai seama ca actuala sosea Straulesti se continua pana in Bdul Kiseleff, dat fiind faptul ca apare ca incepe de la calea ferata. De asemenea se explica intr-un oarecare fel si denumirea de Soseaua Straulesti, pentru ca arata directia nu si zona, cartierul aflandu-se dincolo de lacul Grivita, la centura, la aproape 4 km distanta.

 • De hipodromul de la Ploiesti s-a ales praful ( citeam de curand intr-un articol ) 🙁 . O sa ma duc prin spatele casei Scanteii sa vad daca a mai ramas ceva pe undeva din vechea sosea 😉 .

 • hm

  Prin spatele Casei Scînteii – din cîte ţin minte din drumurile mele – nu e nimic care să lase să se vadă vechea şosea. Mie mi s-a părut ciudat unghiul în care pleca şoseaua pe hartă, pentru că iniţial credeam că e pe traseul actualului bulevard Poligrafiei.

  Şoseaua Străuleşti cred că are un ciot de cîţiva metri care dă în calea ferată.

  Despre Hipodromul din Ploieşti am citit şi eu azi că e închis. Cele 20 de hectare erau prea ademenitoare, probabil, pentru afacerile imobiliare!
  Hipodrom mai e şi la herghelia de la Mangalia (mulţam, Harvey!)

  Poate o să scrie Lucian Vasile pe Republica Ploieşti mai multe despre Hipodrom!

 • Hipodromul din Bucureşti (cel de la Băneasa, despre care vorbeşti) şi-a datorat existenţa în exclusivitate activităţilor Jockey-Clubului – un club elitist, care imita cluburile similare din Europa. Având o funcţie socială deosebit de importantă, Jockey-Club a avut sediul pe Calea Victoriei – vizavi de Palatul Regal – şi a avut pe rege ca preşedinte de onoare. Citeam undeva mai demult că unele anexe ale hipodromului de la Băneasa au fost convertite în pavilioane ale EREN/Romexpo.

 • hm

  … se prea poate! Este o clădire veche şi mare (şcoală, acum?) la intersecţia Poligrafiei cu Parcului. Nu ştiu dacă ţinea de Hipodrom dar nici care a fost scopul ei inţial.
  Rămînînd în zonă, vă mai aduceţi aminte de arcul acela de triumf din mucava ridicat la intraera la Romexpo în anii 80? A rezistat cîţiva ani pînă cînd a luat foc (parcă), înainte de Revoluţie.
  Iar prin spate la Hotelurile Parc/Turist/şi celălalt se construise şi un teatru de vară în aer liber. Am fost odată la film acolo prin 80-şi ceva

 • Salut. Am o rugaminte: imi poti da si mie harta din ’47? Merci anticipat

 • hm

  @axelanti: Salut! Harta a fost trimisă pe adresa de contact furnizată!

 • florin

  salve!am si eu aceeasi rugaminte cu alexanti si din cate am citit exista una si de prin anii 1960-63,poate o ai si pe aceea,multe multumiri.

 • hm

  salve, florin!
  harta ti-a fost trimisa. Din pacate nu o am si pe aceea din anii 60!

 • rotaru vasile

  Salut! Am o mare rugaminte, fac o anializa a spatiilor verzi de la atestarea primului parc in bucuresti pana in prezent si caut cat ma mult material cartografic, ma poti ajuta in acest sens? Imi poti trimite aceasta harta completa si ce mai ai pe bucuresti! Multumesc si sper sa ma poti ajuta!

 • hm

  este raspuns pe mail 🙂

 • rotaru vasile

  Multumesc mult!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>