despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Ce era înainte acolo? – Sofitel, Expoziţie, capu’ lu 41…

Am un proiect nou: îi zice ce era înainte acolo. Mă gîndeam la marile clădiri construite în Bucureşti în primii ani de după 90. Nu sînt prea multe, dar nu-i neinteresant de ştiut pe locul a ce s-au construit. Iată, bunăoară, hotelul Sofitel (azi, Pullmann) – s-a construit prin 93-94, pe locul unei părţi din complexul expoziţional Romexpo. Complexul Romexpo, la rîndu-i, s-a construit pe locul Hipodromului, dar asta deja e istorie.

Cînd s-a construit Sofitel, s-au demolat cîteva magazine aflate pe bulevardul Mărăşti şi cîteva clădiri de pe bulevardul Expoziţiei, toate aparţinînd de ROMEXPO. S-au lărgit ambele bulevarde de asemenea.

Iată cum arată locul în ziua de azi, văzut de pe Bing Maps:

Locul a fost dintotdeauna cap de linie; iniţial pentru tramvaiele ce veneau de pe bulevardul Mărăşti. Cînd s-a plănuit construirea Expoziţiei s-a făcut şi un terminal adecvat pentru toate liniile de transport de-acolo: la Piaţa Scînteii întorceau tramvaiele 3 şi 4 (41 nu exista pe-atunci), autobuzele 105 (care-aveau în mare acelaşi traseu ca şi azi), 131 – care veneau din centru, 148 – care mergeau la Pădurea Băneasa, 161 – care mergeau înspre Străuleşti, 149 – care mergeau înspre Otopeni, 304 – care mergeau înspre Centură – şi altele. Faţă de terminalul de azi, modernizat odată cu transformarea liniei 41 în metrou uşor erau multe diferenţe – iată-le marcate cu roşu (linii de tramvai) şi galben (linii de autobuz). Să notăm faptul că, odată cu construirea Sofitelului, terminalul de autobuze a mai fost re-desenat puţin faţă planurile originale din anii 60, deoarece – cum spuneam – bulevardele adiacente s-au lărgit.

Observaţi şi o buclă de întoarcere a tramvaiului pe bulevardul Expoziţiei, pe locul World Trade Centre de azi; se folosea destul de rar.

La terminalul de autobuze au întors, o vreme, şi troleibuze – mergeau apoi pe bulevardul Expoziţiei înspre Calea Griviţei.

La-nceputul anilor 90 zona bulevardului Expoziţiei a fost un nod comercial tipic vremii: buticuri, depozite engros, case de schimb – deschise mai toate în curtea Agronomiei.

Tot în zonă am descoperit ceva senzaţional – asta însă, data viitoare.

15 comments to Ce era înainte acolo? – Sofitel, Expoziţie, capu’ lu 41…

 • Hero.

  Foarte misto ideea! Sunt ceva spatii pe care s-a construit dupa ’90 deci cred ca seria va fi destul de lunga. Numai cand ma gandesc numai la vechi fabrici inlocuite azi de mall-uri sau ansambluri de blocuri imi vin in minte vreo 10 locuri.

 • ubu.roi

  O tema pe care o asteptam de mult! Pe cand episodul 2?

 • hm

  Spre mijlocul săptămînii apare partea a doua!
  Mulţumesc pentru răbdare!

 • Cezar

  Da, imi aduc aminte ca mai sus inspre Piata Presei mai era si un “restaurant”. Ii spunea “Perdelutza”. Asta era o denumire data de navetisti deoarece restaurantul era unul lunguiet si avea inspre Romexpo un rand intreg de draperii (perdelute). Nu stiu prea multe despre acest mit, eram un pusti pe vremea aia, dar “batranii” spuneau din cate imi aduc aminte ca dupa perdele mai erau niste sali si intrari catre Romexpo. Da, si mai imi aduc aminte de tramvaiul 3 barat, cu taxatoare. Tramvaiului astuia, vara, ii scoteau geamul din fata, din dreapta… Si nu erau verile care sunt acum.
  In plus, pe soseaua Kisellef circulau troleibuze care intorceau si ele in terminalul de la “Piata Scinteii”, actual Piata Presei.

 • hm

  Troleibuzele care mergeau pe Kiseleff întorceau la Piaţa Scînteii? Pe asta n-am prins-o. Am prins troleibuzele care-ntorceau la Aeroportul Băneasa şi, fireşte, troleibuzele care întorceau la Piaţa Scînteii venind de pe bulevardul Expoziţiei.

 • Rugaminte! Sunt interesat sa aflu ce este scris pe harta originala din anii 40, in zona hipodromului, sub marcajul realizat de tine cu, Casa Scanteii.

  Multumesc

 • hm

  @sebastian: veţi primi toată harta pe adresa de e-mail furnizată!

 • gogu

  Pe sos. Kisselef circula troleibuzul 81, care intorcea la Fantana Miorita si ulterior la Aero Baneasa, capat comun cu troleibuzul 82.
  Da, exista “Perdeluta” unde veneau multi angajati de la Combinatul poligrafic “Casa Scanteii”, de la care, in vremurile triste, cumparai cate o carte “mai buna”.
  Tot acolo, dar in incinta Expozitiei Realizarilor Economiei Nationale mai exista un local numit “Hanul Prahova”, plin de fauna interlopa. Local nerecomandat minorilor si nu numai.
  Statia terminala a tramvaielor 3, 20, 24 era plina de chioscuri si de vanzatori ambulanti de gogosi si de covrigi, de automate de suc, dar nu in acceptiunea de astazi, iar pe aleeile dinspre Soseaua Kisselef, ale acestui spatiu, catre anul 86 au aparut cateva pravalioare care vindeau bere. Acestea s-au dezvoltat rapid, ca de, acest comert este infloritor in Romanica, dar fara sa amenajeze si toalete, astfel ca spatiul verde, cel catre sosea era usor de recunoscut dupa mirosuri.
  Oricum, a fost o zona pitoreasca, cu oarecare farmec si un trafic intens de calatori, mai ales cei care se deplasau catre intreprinderile din preajma Bucurestiului, din zona Otopeni – Balotesti – Saftica.

 • Multumesc pentru ajutor. Viata a facut sa locuiesc pentru trei ani in cladirea ramasa langa Casa Scanteii, fosta anexa a hipodromului. De aici si interesul meu pentru zona.

  Felicitari pentru acest proiect!

 • hm

  @gogu: de capătul de la Scînteia îmi aduc aminte destul de bine, deşi eram mic pe-atunci. Ţin minte chioşcurile de dulciuri şi covrigi din anii 80. După 90 se construiseră-n părculeţ vreo 3-4 terase-restaurante, iar la una dintre ele micii erau foarte buni, tot timpul era coadă…
  @sebastian: sper c-aţi primit harta. vă mulţumesc pentru apreciere – şi succes cu http://incainromania.wordpress.com/!

 • Ştefan

  Capătul de la P-ţa Scânteii/Presei Libere cred că a fost prima dată amenajat în 1964. Atunci întorceau acolo tramvaiele 3 şi 4 şi autobuzul 31, precum şi alte linii de autobuze (urbane sau interurbane).

  Ce se întâmpla dacă nu erai interlop şi te duceai la “Hanul Prahova”?

 • hm

  nu ştiu, că nu m-am dus!

 • im

  Salut!

  Am o intrebare/curiozitate: ce mai stii despre Hanul Prahova? Ceva poze?

  Multumesc!

 • hm

  absolut nimic! Imi pare rau…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>