despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Am trecut pe lîngă o problemă și mi-am întors privirea?

Mereu, mereu în viața voastră, înainte de a deschide gura și de a țipa, gîndiți-vă bine. „Am făcut tot ce trebuia, eu – ca om, ca angajat, ca cetățean?” Răspundeți-vă sincer. Orice minciună se va-ntoarce împotriva voastră.

Știți – e, pe undeva, o groapă pentru fiecare.

Marțea trecută, într-o seară ploioasă și pocită de Octombrie, un polițist călare pe motocicletă a căzut într-o groapă și-a murit pe strada Știrbei Vodă din Capitală.

Era, groapa, nesemnalizată?

există o singură instituție pe acest pămînt în care omul își poate pune nădejdea că va rezolva problema unei gropi care nu e semnalizată – Poliția.

Dar nimeni nu mai are încredere în Poliție. Mă rog – pe termen scurt o să privim polițiștii cu mai multă simpatie, dar simpatia nu-nlocuiește nicăieri încrederea…

Urmăresc destule locuri de discuții în care se vorbește despre ce poate, ce trebuie și mai ales ce face Poliția. Și mereu văd aceleași răspunsuri – „nu-i treaba mea, ci a colegului; nu e treaba noastră să reclamăm; nu e treaba mea să sesizez mai departe”. Pe dracu, nu e – e!

Era, groapa, nesemnalizată? Păi atunci de ce nu însăși Poliția, care bate această stradă de o sută de ori pe zi, și-și parchează mașina la 50 de metri de locul gropii, nu a văzut asta – și nu a făcut ceva ca să nu moară cineva în groapă?

… ghinion! Cînd colo, n-a murit un civil – ci unul de-al lor: un polițist omorît de nepăsarea celorlalți.

12 comments to Am trecut pe lîngă o problemă și mi-am întors privirea?

 • Dan

  Problema cu politia – si cu reactia inconsistenta a sindicatelor – este dependenta organica de buget si de legislatie, ambele decise politic intr-un mod mai mult sau mai putin transparent. Mai apoi, la nivel individual, traseul profesional e legat doar de aceasta institutie (meseria de politist nu e “transferabila” direct si imediat pe piata muncii spre zona privata) iar maririle semnficiative de salariu sunt legate de promovari, care promovari sunt decise dupa recomandari, referate, etc, birocratie – lucruri care pot sa nu se intample daca “deschizi gura” cand nu trebuie. De asemenea pensia e legata de ultima functie avuta (ultimul grad daca vreti), la fel si indemnizatia pentru sotul supravietuitor sau copii, in cazul celor morti in misiune (da, de-aia se fac tot felul de promovari post mortem).

  In cartea “Why Nations Fail” (link amazon: http://goo.gl/BvpT2H ) spune ca diferenta dintre “societatile asezate” si restul e ca in primul caz toti cei care ajung la un moment dat la putere au grija “sa nu strice jocul”. Adica respecta regulile, echilibrul puterilor in stat, etc. In Romania de-abia acum incepem, timid, sa incercam sa facem asta.

 • hm

  începem? tind să cred că da – și n-o facem decît în urma unor astfel de “lecții”

 • Cristian Ioan

  Corenel, ca de obicei, estei excesiv de optimist!

  1. Dupa scandalul cu politistul mort, Distrigaz a astupa groapa in timp record – peste noapte – si a iesit cu o declaratie ca era semnalziata perfect, din punct de vedere legal.

  2. Ar fi foarte, foarte bine, ca macar DUPA ce agentul pe motocicleta a murit, sa se ia ceva masuri.
  Dar deocamdat masurile sunt ca … seful sindicatului politistilor zice de atacuri politice, si sustine ca cei ce comnteaze pe FB sunt platiti de Soros!
  Ce ne facem insa daca traditionalul OPTIMISM al romanilor prevaleaza>
  – a murit un tanar politist.
  Pacat de el, dar mie nu mi se intampla!
  Nu ma priveste, eu nu o sa daun niciodata in gropi!
  Asa ca nu am intereseaza ..

 • Cristian Ioan

  @Dan,
  Lui hm ii reprosez unori ca este prea optimist, dar analiza ta sper ca nu e corecta – daca da, ar fi sisnistru!
  Insemna ca NU ne putem astepta niciodata ca politistii sa reactioneze bine, sa nu mai zica “nu e treba mea” – da, este ceva ce poate ii afecteza si pe ei sau pe copii lor, dar nu este absolut sigur ca o sa o pateasca, in schimb daca fac valuri, atunci exista CERTITUDINEA ca pensia sau promovarea le vor fi afectate, ba choar pot sa “zboare” din Politie, si atunci unde se mai anjgajeza?!

 • hm

  Groapa trebuia astupată, probabil ca se astupa oricum, Distrigaz se mișcă repede.
  Deși circul zilnic prin acest loc, nu pot depune mărturie ca groapa era bine semnalizata, sau nu! O știam bine și o ocoleam oricum.

  Poate, cine știe, poliția nu o să se mai facă că plouă când vede „mărunțișuri“ care sâcâie cetățeanul.

 • C.D.Mocanu

  Toţi aveţi dreptate! Sursa răului este însă în curtea celor care au executat lucrarea din carosabil. Mă confrunt aproape zilnic cu probleme similare, legate de protecţia şi semnalizarea săpăturilor din trotuare sau din carosabil. O experienţă de peste 35 de ani mă îndreptăţeşte să fac afirmaţia de mai sus. Regulile de respectat sunt precise şi foarte clare. Cei care au executat lucrarea nu aveau habar de ele şi nimeni nu i-a instruit în acest domeniu. Mai mult, sunt sigur că firma de care aparţineau nu are în dotare mijloacele necesare realizării unei protecţii şi a unei semnalizări corecte şi eficiente. Restul aspectelor, reale şi ele, derivă din iresponsabilitatea şi lipsa de profesionalism a celor care au săpat în carosabil. Dacă toate regulile ar fi fost respectate, probabilitatea de a se petrece un incident tragic ar fi fost infimă.

 • florin

  Asa cum un sofer ramas in pana are obligatia de a-si semnaliza corespunzator stationarea asa si firmele ce executa lucrari in carosabil sunt obligate sa-si semnalizeze lucrarile.Se pare insa ca in Romania sunt din ce in ce mai multi “meseriasi” care isi fac treaba dupa ureche si in conformitate cu meseria “furata” de la ai batrani.Ce ma ingretoseaza este politizarea tragediei politistului de catre o PROPAGANDA care pana mai ieri din Garcea si “cap de creta” nu-i scotea pe politisti si care azi plange cu lacrimi de crocodil si sughituri ipocrite de mila unuia dintre cei pe care,poate chiar cu cateva minute inainte sa moara,il injurase ca nu face nimic ca traficul sa fie mai fluid.

 • hm

  (fie vorba-ntre noi, FUSESE o dup-amiază îngrozitoare pe Buzești-Berzei, cu o serie de ambuteiaje cum nu mai văzusem din 2008-2009, iar o parte din polițiștii de pe traseu încercau să mai ajute și cealaltă parte ședeau cu mîinile sub fund și se uitau la oameni)

 • Freesys

  Firma care a executat lucrarea este si ce mai veche si cea mai mare firma de profil din tara, normativele tehnice prevad in mod expres cum se semnalizeaza o astfel de lucrare, plus ca distribuitorul de de gaze plateste lucrarile de genul asta in baza unui sistem de punctaj in care atarna greu securitatea si protectia, deci faza cu semnalizarea nu tine, aici e vorba de un teribilist care a incercat o manevra de ultim moment.

 • hm

  Repet și regret – nu pot spune cum fusese lucrarea semnalizată. O ocoleam de departe.
  Cu siguranță pot spune asta: nu știu care sunt cerințele legale de a semnaliza o lucrare; dar consider că aceasta groapă era semnalizată puțin peste standardul obișnuit în Capitală.

  Ghinion? Sigur – lucrarea în groapă se terminase deja, utilajele plecaseră, groapa trebuia astupată a doua zi.

 • Când mergi pe două roţi în condiţii de noapte sau vizibilitate redusă ai un câmp vizual ceva mai redus, pentru că un far central nu te ajută la fel de mult ca două faruri laterale, deci ce vezi e dictat mai mult de iluminarea ambientală decât de farul tău. Groapa era la culoarea asfaltului, chiar dacă vedeai pancarta aia, exista riscul ca între două gărduleţe să existe un spaţiu prin care să poată să încapă o motocicletă sau o bicicletă.
  În mod sigur, un profesionist ştie chestiile astea. Problema e că, asemeni multor instituţii, personalul de execuţie primeşte mereu sarcini aproape imposibile, pentru care clar trebuie să calce tot felul de reguli de siguranţă, pentru că altfel e penalizat la salariu. Lipsa de personal îşi spune şi ea cuvântul, nu m-aş mira ca poliţistul implicat să fi făcut ore suplimentare în acea zi. Că cine-şi permite să-l refuze pe Oprea când cere coloană oficială să vină de la Metro Băneasa?

 • Amiral Snagov

  Oprea e de vina, gazarii sunt de vina, politaii mereu nu au nicio vina. Fericiti cei saraci cu duhul…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>