În București se află două frecvențe goale, scoase zilele astea la mezat. E vorba de 94,8 – pe care „evoluase” în jos Guerrilla, înainte de a fi închis – și de 102,6 – pe care avusesem cîndva City FM și, mai apoi, o încercare numită Click FM.
Se bat felurite feluri de proiecte. Obișnuitele posturi religioase, de folclor, și – mai mult ca oricînd – cele de informație: cum ar veni, fieștecare post de televiziune de știri își caută un debușeu în eter.
Mi-i așa o greață, oameni buni, de unii din cei pe care-i văd zilele astea prezentînd proiectele de radio în fața comisiei C.N.A.
Nu-i unul care să nu se bată cu pumnul în piept, spunînd că el – și numai el! – o să aducă Radioul acolo unde se cuvine.
Dar cine a dus Radioul acolo unde e acuma, în groapa de gunoi a mass-media? Tot aceiași oameni: fix aceiași: școliți la posturi străine, doxă de teorie, știutori de ce vrea ascultătorul…
… și-n același timp, artizanii de chixuri de radio și mai ales – creierele din spatele rețetelor de succes a radiourilor comerciale.
Dar ei, azi, vor un Radio Nou; vor ca Radioul să se-ntoarcă la Oameni.
Nu v-ar fi rușine.
———————
V-o zic cinstit, nu văd Radioul ieșind din groapa sa de gunoi. Nu atîta vreme cît nu-ți dai seama – din vorbe și muzică – ajungînd din întîmplare pe o frecvență, dacă asculți Kiss, 21, ZU, Pro sau Europa FM.
Nu atîta vreme cît Romantic, Magic, Vibe, Music și Smart FM au același playlist.
Nu atîta vreme cît Rock FM nu-și mai schimbă cîntecele; nu atîta vreme cît Dance FM nu-și înnoiește seturile; nu atîta vreme cît la Sport Total FM n-o să scăpăm de vorba pe lîngă sport; nu atîta vreme cît RFI n-o să lase interviurile luate nimenilor; nu atîta vreme cît Gold și Tănanana n-au cum să fie deosebite.
Nu atîta vreme cît cuplul de prezentatori – ori, mai rău, echipa – nu dispare, lăsînd loc ancorei, omului cu idee, voce și stil care nu are nevoie de altcineva care să-i ridice replica și să-i telefoneze poanta.
———————
Dragi ascultători, noapte bună.
Televiziunile de ştiri au ceva audienţă, e clar că se gândesc să se extindă şi în domeniul radio. Avem Realitatea FM, RTV FM, DigiFM… mai rămâne să avem şi Antena 3 FM şi B1 FM, ca să fie tacâmul complet.
Guerrilla… nu ştiu dacă au bani să cumpere o frecvenţă, deşi pe cea veche au pierdut-o dintr-o prostie (s-a schimbat societatea care opera radioul). Am încercat să îi ascult de câteva ori (online), dar nu am rezistat mai mult de 2 – 3 melodii, nu ştiu de ce.
RTV FM? p-astia nu-i stiam.
Realitatea FM retransimte emisia TV, ceea ce nu prea e cușer.
Materialele de radio se redactează complet diferit, cu o rată mai mare a repetițiilor; la TV asta e înlocuită, firește, de imagini.
La fel și discuțiile, și interviurile…
Se vede diferența pe Digi FM, la materialele preluate brut de pe DigiTV și la cele pe care redactorii de radio au apucat să rescrie.
De curand a aparut H-FM.Pana acum este destul de atractiv;fara reclame,fara politica,fara tot felul emisiuni matinale,doar cu informatii culturale si stiintifice si cu un program muzical ce imbina muzica anilor 80-90 cu cea de ultima ora.Frecventa este 103,4.
deocamdată… Să vedem cum se va suna după ce va trece printr-un soi de „rebrănduire”. Așa-i planul.
Chiar, HFM prin câte rebranduiri a trecut? Că există de mult, s-ar putea să aibă peste 10 ani. Iniţial era Radio România de Mâine, unde făceau practică absolvenţii de la Spiru Haret (că au aceiaşi patroni).
Eu l-am prins prin 2013, când avea o combinaţie de muzică între ce e acum pe Sport Total FM şi muzică din anii ’80. După aia s-au apropiat de Magic FM vreo câteva săptămâni, apoi brusc au zis să concureze cu Zu/Kiss şi când l-am auzit pe Justin Bieber am schimbat brusc postul (că altfel zbura radioul pe geam… şi nu era radioul meu).
CNA: pînă la urmă revine radio Gorila. și un “proiect de news” al Antena 3.
Între timp, HFM sună tot mai bine, Mihai Dinu scormonește din greu prin lada cu vechituri și se simte… se simte.
Am auzit cîntece pe care nu le mai auzisem de un sfert de secol.