despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C XII: o, tempora…

… iată-ne din nou căscînd gura prin oraș și dibuind semne și însemne rămase de izbeliște. Cîndva, toate au avut vreun rost; azi – cînd nu-l mai înțelegem – ne căznim să-l explicăm.

… o reclamă scorojită, de pe vremea cînd calculatorul încă era o necunoscută; cînd pe el puteai ori să înveți, ori să te joci; pentru fiecare, mașinăria asta minunată-nsemna altceva:

… o firmă rămasă din vremurile cînd comerțul era de Stat; mai ales cel exterior:

Pe ziduri, pe obloane vechi, rămîn atîtea lucruri. Plăcuțe cu reclama producătorului:

… inscripții cu numele vechi al vreunei străzi; Galați nu mai e; se cheamă Vasile Lascăr, din nou…

… ori, pur și simplu, ciudățenii: de pildă, pe-un perete, ceea ce pare-a fi un număr de înmatriculare model vechi, bătut cîș în cuie. De ce?

Căscînd ochii-n sus, vezi lucruri rămase, uitate pur și simplu. Pe vechea albie a Căii Ferentari nu doar stîlpii-n sine au fost uitați; dar și tot coronamentul lor de fier…

… iar privind în părți, observi reminiscențe ale civilizației comuniste și ale-nceputului viețuirii la bloc. Iată un adăpost de pubele, în care acestea puteau sta fără să ne sară-n ochi prea tare. Cum arătau, pe-atunci, pubelele? Ne-aducem aminte și asta…

Și nu trecem cu vederea niște locuri de joacă vechi, rămase pradă ruginei. Sunt în marginea unui parc rămas în paragină – Parcul Copilului (sau Cireșarii).

… mi-aduc aminte de drăciile puse în curțile tuturor școlilor, pe la-nceputul anilor ’80 (bîrne de cocoțat, spaliere și altele-asemenea) fiindcă se cuvenea ca tot elevul trebuie să facă P.T.A.P. și, prin urmare, să fie-n formă.

P.T.A.P. venea de la Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei.

7 comments to V V C XII: o, tempora…

 • Nr de inmatriculare e ante 1960, posibil chiar antebelic. Deci foarte rar; poate sunt 20-30 examplare ramase. Ar merita salvat!

 • Acuma încerc să-mi aduc aminte pe ce zid l-am văzut 🙂
  Cred că pe un bloc vechi de pe strada Poiana Narciselor, vizavi de Conservator…

 • l’am gasit pe google street view 😉

 • Hei Hungry Mole, te-ai gândit vreodată la o treabă relativ simplă? Motivul pentru care tu găsești atâtea ciudățenii să ne arăți nouă este probabil faptul că ești unul dintre foarte puținii care, în sens literal, se mai uită și direct în sus sau, măcar, drept înainte? Cu atâtea probleme de rezolvat acasă, cu atâtea gropi și denivelări în asfalt și caldarâm, mai e de mirare că mulți își țin în permanență privirile ațintite în jos? Nici măcar nu e o problemă care să fie doar a României, ea proliferează la nivel mondial. Dar, nici măcar pentru asta, pentru comparație, tot nu își ridică nimeni ochii să se uite în jur.

 • Ando

  @volganeagra:Foarte corectă observaţia cu numărul de înmatriculare.Avem şi o confirmare:
  Pe panoul poliţiei române de la SAB 2013 -poza nr.2 de aici :
  https://www.simplybucharest.ro/?p=15972
  numerele cu structura asta (cifre-B)sunt atribuite perioadei interbelice

 • Nick, cu atât mai mult mă bucur că ne-am strâns mai mulți care căutăm oleacă mai cîș…

 • Amiral Snagov

  Putem sa fim cu toții mai atenți. Merita.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>