despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Ştiţi că n-avem primar, nu?

… pentru că e ocupat cu campania sa electorală. Asta în timp ce avem grevă la metrou. Putea face Primarul ceva, orice, ştiut fiind totuşi că Metroul ţine de Ministerul Transporturilor şi nu de Primărie?

Eu zic că da. Greva de la metrou e problema oraşului, întîi de toate. Aşa că şi Primarul poate face ceva. Să-şi puie pe el o vestă galbenă şi să-şi vîre un fluier în gură şi să dirijeze traficul. Să închirieze autobuze, să ceară autobuze de la Ministerul de Interne şi de la Armată, să aibă grijă ca semafoarele să meargă toate…

Să facă, odată pentru totdeauna, şi el ceva!!!!

Şi pentru că, ca de obicei, ţine tot de noi să ne descurcăm, iată cîteva sfaturi de bun simţ. Le găsiţi pe site-ul lui Marian Andrei, Metrou Uşor:

1. Evitati utilizarea masinilor personale pentru deplasarea in oras…
2. Utilizati eficient transportul in comun
Orientati-va catre mijloacele de transport cele mai disponibile in zona fara a mai face ocoliri fara rost, astfel vehiculele RATB vor fi utilizate eficient.
3. Nu fortati usile autobuzelor, tramvaielor, troleibuzelor
Vehiculele RATB nu pot circula sau pleca de pe loc daca usile nu sunt inchise, in cazul in care veti forta urcarea nu veti obtine altceva decat o stationare mai lunga in statie si in cazul mai nefericit o blocare datorita defectarii usilor.
4. Daca nu aveti de facut un drum obligatoriu stati acasa
Pe durata grevei daca nu aveti un drum obligatoriu (mers la scoala, servici, programare etc) stati acasa si lasati loc celor care chiar au nevoie de transport in comun pentru a ajunge undeva. Cumparaturile din piata sau mersul pe la vreo institutie pentru a pune o intrebare pot sa mai astepte pana la terminarea grevei.
5. Luati atitudine impotriva celor care va fac calatoria neplacuta
In acest caz sunt aurolacii si boschetarii care merg cu mijloacele de transport in comun ore in sir, acestia nu au ce cauta in vehicule nici in conditii de trafic normal, soferii/vatmanii nu au obligatia sa ii dea jos, dar calatorii au tot dreptul sa faca acest lucru. De asemenea cersetorii si vanzatorii ambulanti nu au ce cauta in vehicule.
6. Aveti grija de bunurile dumneavoastra…
7. Angajatii RATB nu sunt de vina pentru aceasta situatie
Cearta cu soferii/vatmanii nu va rezolva nimic, asa ca lasati-i sa isi faca treaba.
8. Respectati indicatiile si ordinea de urcare/coborare
In cazul in care toata lumea urca si coboara in acelasi timp nu se va intampla nimic inafara de cresterea timpului de stationare si certuri intre calatori.

6 comments to Ştiţi că n-avem primar, nu?

 • Harvey

  Nuuuuuuuuuuuuuu NU NU NU NU!!!!!!!!!!!!! Datul boschetarilor jos din tramvai NU este treaba mea, pentru ca eu NU am dreptul si nici obligatia sa ma ingrijesc de ordinea publica, este treaba organului, ca de aia platesc eu impozit, chestie care e mai greu de inteles cand vine vorba de obligatii, dar se intelege perfect cand vine vorba despre drepturi (adica, atunci cand organul cere sa i se mareasca leafa). Si NU NU NU!!!, metrorexu si reatebeu si mai stiu eu cine NU au dreptul sa ma bage pe mine in arest la domiciliu, daca am chef sa ma duc sa-mi iau praz de la piata am tot dreptul sa ma duc sa -mi iau praz de la piata si cand e greva (exista posibilitatea ca tanti care vinde praz la piata sa faca si ea greva, constatand ca au scazut vanzarile din cauza grevei la metrou, nu?). Iar chestia cu atitudinea in fata celor care imi fac calatoria neplacuta e o gluma proasta (era sa scriu altceva). Pe 75% dintre ei nu am cum sa-i conving sa se spele naibii, iar pe restul, daca ii supar, am toate sansele sa intru in medical. In rest,sunt de acord.

 • Nu am avut primar nici macar o zi incepand cu ultimele alegeri…

 • hm

  De, măi Harvey, cam ai dreptate!
  În ziua cînd o să văd un controlor, un gardian sau un poliţist dînd jos din tramvai aurolacii, beţivii, scandalagii… în ziua aia nu ştiu ce-o să fac, dar ştiu că o să mă simt mai bine!!!

 • Hero(dot)com

  Referitor la sfaturile lui Marian Andrei, foarte bune si utopice de altfel, acestea ar trebui impuse si cand nu e greva prin niste echipe de macar 2-3 oameni bine instruiti, ceva de genul agentilor de paza, care sa ii dirijeze pe calatori, ca 80-90% tot vite raman si nu inteleg ca nu pot intra in metrou/autobuz/troleu/tramvai pana nu coboara toata lumea.
  Alt loc unde ar trebui sa stea macar cate unu e si la scarile rulante sa le explice “pasii” la dobitoci ca pe partea stanga se circula, nu se sta – exista si mesaj de atentionare daca cu interpretarea pictogramelor e mai greu.
  Altfel nu vad cum ai impune civilizatia printre calatori si chiar printre simpli pietoni. Nu stiu la vest de Tisa cum au civilizat pwlimea, pt ca p-acolo nu am simtit niciodata buluceala de la noi. Nu am inteles graba eterna de la Victoriei, unde arata ca un antrenament de rugby, sau oriunde pe magistrala 2, pentru a ajunge in metrou, cand intervalul de succesiune este de maxim 2 minute in medie – pesemne e o meteahna ante ’89 cand nu venea autobuzul.
  O alta chestie am observat, chiar si printre colegii de lucru, ca nu au gandit niciodata o alternativa de suprafata cat de cat fiabila in absenta metroului si au facut niste alegeri stupide, facand drumuri de 2-3 ore in dimineata asta. Chiar si pe jos ar fi redus timpul la jumatate.

  PS: Surprinzator am reusit sa fac de la Podul Grant pana in zona statiei de metrou Pipera 40-45 de minute cu masina – un drum pe care ieri l-as fi facut in 20-25 de minute dar zic ca e foarte bine. Maine poate nu va fi la fel…
  PS2: Pare-mi-se dar in orice situatie de urgenta in Bucurestii ultimilor 10 ani, primarii au absentat de fiecare data.

 • hm

  Da, primarii noştri se pricep de minune să fie… altundeva atunci cînd e nevoie de ei!
  S-a circulat pe cît de bine s-a putut azi, şi nu chiar surprinzător. Viziunea apocaliptică asupra blocajelor a venit de la televiziunile de ştiri. Şi mai sînt destui oameni care s-au combinat doi-trei pe o maşină.

 • Sunt de acord cu Adrian, primar n-am avut de la alegeri încoace. Sincer, eu ca să ajung la metrou trebuie mai întâi să ocolesc tot cartierul pentru că la fiecare colţ de stradă e câte o haită de 20 de câini. Soluţia lui Băsescu referitoare la câini a fost departe de a fi ideală, dar vreme de câtiva ani am reuşit sa vin acasă după ce s-a înnoptat altfel decât cu taxiul.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>