despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Nou prin parcul Izvor

Multă vreme parcul Izvor a fost neîngrijit, plin de bălării. A fost ba în adminstrarea Primăriei Sectorului 5, ba în administrarea Primăriei Capitalei.

Acum începe să arate altfel. Se pune gazon, se plantează pomişori – şi mai ales, se fac alei – foarte, foarte necesare. Parcul Izvor a fost desenat, ca întregul Centru Civic, pe placul lui Ceauşescu: şi aleile nu erau gîndite să unească ieşirile din parc: ca să-l traversezi, trebuia să mergi pe nişte cărărui de pămînt: cam aşa arată, văzut de sus, prin Bing Maps:

După cum spuneam, acum s-au făcut mai multe alei în parc. Sînt destul de late şi si nu sînt asfaltate, ci au pietriş:

E mult mai bine.

9 comments to Nou prin parcul Izvor

 • Hero(dot)com

  Am fost si eu intr-o seara pe la maidan, era intuneric, cred ca acum o luna si vechile alei mi se pareau proaspat reasfaltate, dar gazonul cel nou nu am apucat sa il vad din lipsa de lumina. F misto ca au facut alei cu pietris ca in parcurile pariziene, nu stiam, dar bancute?
  “Parcului” astuia ii lipseste o piesa centrala care sa il anime nitel gen o balta, eventual cu o arteziana, pe modelul din imaginile de mai jos luate in parcul (tot) parizian dintre Place de la Concorde si Luvru – cred ca stii locul 😉
  http://wikimapia.org/p/00/00/00/22/23_big.jpg
  http://wikimapia.org/p/00/00/26/23/04_big.jpg

 • hm

  Aleile astea noi cu pietriş chiar arată bine. Eu, unul, m-aş mulţumi cu gazon, băncuţe şi… coşuri de gunoi. Cine ştie ce pocitanie de fîntînă arteziană pot face acolo….

 • Am observat şi eu că plantaseră iarba ultima dată când am trecut pe acolo. Mă întreb dacă toată renovarea asta nu se datorează protestelor de la diverse organizatii de mediu făcute după concertul Madonnei când practic nu mai era iarbă pe juma de parc.

 • Eu am alte planuri cu acest asa-zis parc, le voi expune intr-un articol viitor. A, ca o chestie amuzanta: un esec epic la localizarea statiei de metrou Izvor, din partea celor de la Bing.

  Oricum au schimbat navigarea pe harti si NU imi place, vechiul Live Maps era mai ok.

 • hm

  Parcul ajunsese în ultimul hal dinainte de concertele şi manifestaţiile de anul ăsta. Pe mine mă bucură dacă e simplu, curat şi îngrijit – dar să nu uităm niciodată ce cartier frumos era acolo înainte de demolări.
  Şi, dacă tot vorbeam de Paris, iată că şi-acolo se amplasează chestii bizare în parcuri: chestiile astea înconjoară unul din lăculeţele din Grădina Tuileries….

 • Da, interesanta ideea.

  Eu traversez cu bicicleta parcul in drum spre servici, aleile chiar dau un aer ceva mai pitoresc si imi inveselesc trecerea prin el.

  Intinderea asta de pamant, care pare un teren viran, trebuie readusa la viata cumva.

  E si asta o incercare.

 • ca idee de parc e f buna, lasa ochiul sa circule liber si are efect calmant. la asta contribuie lipsa de gardulete. eu zic ca e un bun model de la care sa se porneasca si cu alte spatii verzi, prin deschidere. avem nevoie de locuril mai aerate. cautati poze vechi cu piata unirii, si observati cat de modern arata, cu parcelari f bine ingrijite, libere de orice fel de constrangere si vegetatie inutila. sincer, primaria duce lipsa de peisagisti buni.

 • hm

  Primăria duce lipsă şi de bun-gust. Peisagiştii sînt – cred – ocupaţi convingîndu-i pe cei din Pipera cît de frumoasă e o grădină japoneză amenajată între garaj şi locul de grătar.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>