despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

Moș Gerilă si Moș Crăciun

Caricatură de Eugen Taru, din „Scînteia”, 31 Decembrie '76; Moș Gerilă venea în ajunul... Revelionului.

scris de Mini-Economicus

Aho, aho, copii si frati stai putin si nu man(c)ati; vine Mosul dureros(!?), c-ati ramas “piele si os” si se “cujeta” cu mila… unde-i oare Mos Gerila?

Intrucat nu vreau sa fiu acuzat de “parti-pris” in episodul de astazi, vom incerca sa deslusim impreuna, deosebirile dintre M.G. Si M.C. – cool nu (?) – nume de DJ, daca tot am uitat de sensul Nasterii Domunului Nostru Iisul Hristos!?

Metodic, vom analiza caracteristicile celor doi Mosi, concluzia ramanand sa o traga cititorii, daca le mai… arde!

1. Mos Gerila – personajul principal al povestii noastre de pana in 1989:

 • se folosea de numele de scena… Gerila… pana cand un vigilent om de zapada, topit dupa deranjul respectiv, a zis ca “mos” suna cam rau, ca de, poate e vreo aluzie la cuplul tanar si plin de viata care ne conducea destinele… pe contrasens!
 • il asteptam cu totii in egala masura, pentru ca altfel nu aveam ce cauta, sa ne urcam pe dulapul din sufragerie, sa punem pe ziare “mini-bananele verzi”, cu greu castigate in urma luptelor corp la corp, de la (F)Alimentara! Bomboanele de “pom” ajunsesera cu adevarat acolo… dar pe post de contrabalans, ca de mancat nu se mai puteau manca decat topite in ceai cald, facut cu apa rece!?
 • la premianti venea cu Dacia 1310 LX… pentru export cu 1-5 B si trei cifre, la corigenti doar cu cu 19 B… de Sectorul Agricol Ilfov?! Deductia “mai mult sau mai putin logica” ne arata ca, Mos Gerila era pasionat de automobile…?!
 • masa de “Gerila” avea in compunere: toba (cu mult sorici ne-epilat) si tocatura de organe, cu urme de carne adevarata, decelabila in urma analizei ADN… noroc ca, nu se putea face inca pe vremea aceea! In rest, bietele noastre mame, surori, matusi, bunici, aveau statut de “huhurezi”, stateau toata noaptea, dar nu la… ce ne-am putea gandi(!) ci la flacara de la aragaz/butelie, in incercarea nobila si disperata, de a putea inchega ceva, cand era mai mare… flacara – nu va ganditi la prostii! Altfel conform celor sase paradoxuri ale comunismului, toata lumea avea frigiderul plin…
 • M.G. ne aducea o spoiala de program la TV… si caldura in calorifere… cat sa nu inghete in plina erectie oamenii munci(i) -sic (!)… ca nu puteau sa mearga la “scarbici” (servici)… cu mataranga cat un salam… Bine ca nu se gasea salam!
 • Lumea mergea la Sfanta Biserica, sa se roage de sanatate, acum merge sa se roage de bani… de parca bunul Dumnezeu ar fi un gigantic bancomat fara PIN?!

2. Avand in vedere si luand in considerare (tautologia favorita a politrucilor vremii) cu limbaj de lemn… dar cu limba catifelata, vom trece asadar la Mos Craciun, sa vedem o adevarata (r)evolutie, din 1989 catre… abis:

 • M.C. a revenit la numele din buletin dar s-a metamorfizat incredibil!
 • nu mai vine la toata lumea, ci doar la cei ce au “contract corporatist” cu el; EL – in sine, ajungand un enorm instrument (!) de Marketing!
 • masa este bogata, mananci fara sa stii toate litere alfabetului de aditivi alimentari si “corectori de gust”, iar la pomana de sapte ani… te dezgroaba mai robust, solid si rosu in obraji decat atunci, cand ti s-au citit “Stalpii”… Intr-adevar, presupunand ca istoria este ciclica, am vaga banuiala ca egiptenii… foloseau cam aceleasi ingrediente, pentru mumii?
 • M.C. nu mai indeplineste toate dorintele, El este selectiv, merge prin cluburi unde descarca sacul cu extaz (Extasy)… are grija si de vegetarieni, carora le duce “iarba” din belsug, precum si de toti fostii “oameni ai muncii” carora le duce (din pacate) facturi… de (ne)platit…
 • astazi il poti chema pe M.C. (daca ai numarul de mobil, preferential), cont de FB/Twitter… ieri… il chemai pe predecesorul sau M.G., facand comanda interurbana…

“Ieri” M.G. era un prilej de adunare a familiei, cu bune si rele si poate chiar cu piosenia si slava cuvenite momentului!

“Azi” M.C. este un pretext pentru paranghelii, certuri in familie pentru bani (cearta fara bataie, e ca nunta fara lautari)… si defulari de tot felul!

“Maine” (daca va exista) mosului, probabil ca i-i vor spune “RoboMos”- va veni cu rotitele sale, ne va livra cateva cipuri de pus (unde vreti Dvs.) si va pleca cu acelasi “sunet fasait”… cu care a aparut!

7 comments to Moș Gerilă si Moș Crăciun

 • Dan

  “Mos Gerila” era Ded Moroz, personajul mitologic pre-crestin din lumea slava; nu e o inventie comunista cum s-ar crede. In URSS a fost “revitalizat” in anii ’30 ca parte a strategiei de a crea omul nou, decuplat de traditiile crestine, fiind apoi promovat (impus) in toata sfera de influenta sovietica. Cat mai are de a face “Mos Craciun” din 2015 cu traditia crestina e o chestiune discutabila – in fond in cursul vietii noastre am schimbat un “Mos” ideologic cu unul comercial.

 • Alex

  @Dan
  Bun comentariu !

 • Moş Crăciun – aşa cum îl ştim noi acum – nu are nicio legătură cu Crăciunul sau cu religia. Multe ţări aveau diverse tradiţii cu cadouri de Crăciun, dar doar Sfântul Nicolae era recunoscut ca aducător de cadouri. Moş Crăciun de azi e o invenţie a Coca-Cola de acum vreo 100 de ani. Father Cristmas, de exemplu, adică moşul britanic, era desenat ca fiind îmbrăcat în verde, nu în roşu. Coca Cola l-a luat pe Father Cristmas şi l-a îmbrăcat în roşu… a rezultat Santa Claus, căruia noi îi spunem Moş Crăciun.

 • Alex

  @Dr2005
  Desigur ca, daca mergem pe principiul “ideologic” exista una chiar “gogonata”..In UK in anii ’60, trebuia realizata de catre BBC o serie de filme, despre Robin Hood; cum insa istoria consemneaza ca (in realitate) “colantii” respectivului erau in fapt rosii..a fost rapid schimbata culoarea – sa nu cumva sa creada telespectatorii ca Robin al nostru…avea simpatii comuniste ???!!!

 • Păi şi Heineken a avut, pe perioada comunismului, steaua colorată în altă culoare, tot ca să nu se zică că ar fi bere comunistă.

 • D-aia si era bancul ala pe vremuri …
  Care e diferenta dintre Mos Gerila si Mos Craciun?
  R: Mos Craciun si-a facut studiile la Teologie pe cand Mos Gerila la Stefan Gheorghiu!

 • Alex

  @adrian
  Tareee !N-o stiam..:)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>