despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

se mai poate face ceva pentru Herăstrău?

N-ajung cu dragă inimă prin Herăstrău. Parcul ăsta, așa imens cum e el, n-are nici un chichirez, nici o coerență. Pe cît e de mare, pe-atîta e de… puchinos. Da – aleile-s înguste, legăturile ciudate; cît despre atracții… Dumnezeu cu mila!

Lacul vara pute, plin de alge; iar iarna-i vezi marginile nămoloase și betonul surpat al îndiguirilor trainice – dar care, dup-atîția ani, încep să-și arate vîrsta (doar de la Carol al II-lea la I. V. Stalin… parcul a trecut prin multe).

Chiar – de ce se seacă lacurile iarna? Nu pot fi lăsate cu apă? E pericol că intră proștii pe gheață? S-ar putea. Dar arată așa de urît! Te face să-ți aduci aminte de descrierea făcută de Călinescu, înainte de amenajarea parcului, în „Cartea nunții”: lung și vînăt ca o lagună, și pe margini cu păpuriș des, în inima căruia măcăia din cînd în cînd cîte-o rață sălbatică. Lăsîndu-se pe malurile de humă cleioase, pătate ici cu o bubă verde de iarbă, colo cu o limbă de zăpadă, țintea marginile apei cangrenate de lintiță, cu miros pătrunzător de pește putred…

În fine. Revin la parc: e un parc foarte trist. Fără pierdere de vreme, trebuie refăcut, părțile moarte înfrumusețate, gunoaiele scoase; Teatrul de vară (apropo: Călinescu în „Scrinul Negru” se inspiră și de construirea acestei arene) trebuie să susțină concerte și spectacole, nu doar șușanelele la care nu rîde nimeni ale celor de la C-tin Tănase”; trecerea peste lac de la podul C.F.R. al liniei de Constanța trebuie construită pentru oameni… Dar, mai presus de orice, trebuie făcut ceva cu aleea ce mărginește lacul.

O știți. Dacă are trei metri lățime; și pe ea trec, laolaltă, alergători, bicicliști, moșulici la plimbare, sugaci în cărucioare, amorezi de mînă: știți ce-i aia, că n-au oamenii loc?

N-au! Nu doar că se produc accidente, dar pur și simplu nimeni nu-i vesel și fericit. Bicicliștii fac opturi printre copii, joggerii își rup ritmul, cățeii o iau razna printre picioarele oamenilor: scrîșnete de frîne, îndemnuri pentru vite, urări strămoșești de bine întregii familii.

Nu așa trebuie să fie-n parc, nu? Cum îi zicea? Parcul de cultură și odihnă”? Cultura ne-am obișnuit s-o dăm naibii, dar odihna… parc-ar mai fi nevoie de ea.

Ce naiba se mai poate face?

Alei mai late? Da. Separarea aleilor pentru bicicliști de cele pentru pietoni? Nu văd de ce nu.

Dar trebuie neapărat să avem cum să dăm roată Herăstrăului într-un mod plăcut – așa nu se mai poate.

24 comments to se mai poate face ceva pentru Herăstrău?

 • Distinse, din pacate aveti dreptate. Eu ma mai duc uneori vara cu copilul cu bicicleta si incerc sa o fac la ora cat mai matinala, tocmai ca sa evit aglomeratia. Bineinteles ca incercam tot felul de scurtaturi aerisite, printre copaci, ca sa evitam aglomeratia. Unde nu se poate, copilul invata a se poarte frumos cu pietonii, dandu-le prioritate. Daca vedem ca e balamuc, nu mai intram prin Herastrau ci ii dam roata pe exterior. Carol si Tineretului sunt mai prietenoase (si mai accesibile, ca distanta, la o ora cand sunt mai goale). Separarea traficului e o idee. Educatia ar fi de dorit (cati confrati biciclisti care merg tare si ii sperie pe toti ailalti n-am vazut…!).

 • Sigur ca se poate. Odata ne-om trezi cu malurile parcelate si date unor distinsi baieti ca sa faca niste cosmelii numite “cluburi” …

 • hm

  e păcat, Traveller – din ce-am văzut în orice alt loc pe unde-am fost, toată lumea are loc de toată lumea… atîta vreme cît, fizic, e loc să intre toată lumea asta!

  Adrian – pare o soluție elegantă, eficientă și de bun-simț, la o adică putem astupa și balta aia din mijloc (lac îi zice?) și facem parcare.

 • Multietajata. Dupa cum e si obiceiul in Bucuresti. Rostul PUZ la Piata Cantacuzino (s-au ferit sa zica “Gradina Icoanei”) sau PUZ pe la Piata de flori cam asta era – sa aiba cineva bani si temei juridic sa cheltuie niste bani pe niste subtraversari, pe niste parcari – model Piata Universitatii. Facem spatiul in functie de parcari sau de niste “solutii de trafic”

 • hm

  vezi c-am uitat amîndoi că parcă pe sub un lac trebuia să se bage și autostrada suspendată preventiv a lui Oprescu.
  Lacurile astea mai mult încurcă 🙂

 • Benzi separate pentru biciclete sunt în parcul Drumul Taberei. Şi, ghiciţi ce? Tot timpul sunt pietoni pe ele, iar unde nu sunt pietoni, nu sunt pentru că aspersoarele udă pista. E chiar mai sigur să mergi pe aleile normale, unde poţi ocoli pietonii… numai că are grijă poliţia locală să te oprească. În schimb, pietonilor nu le zice nimeni nimic, deşi acele piste sunt marcate cu indicatorul albastru ,,pistă de biciclete”, deci sunt considerate drumuri publice, nu alei de parc.

 • Apropo de podul din Herăstrău, accesul persoanelor neautorizate pe el este STRICT INTERZIS, amenzile sunt de câteva sute de lei, locul fiind semnalizat cu indicatoare în acest sens.

 • hm

  o alee lată are de-ajuns loc pentru toată lumea, chiar și fără să aibă toată lumea bun-simț!

  Da-n Herăstrău e jale mare… Aleea aia ce-nonjoară lacul e culmea-culmilor!
  Podul ăla nu-i socotit zonă de protecție feroviară?

 • Ando

  Un parc, aproape total, neglijat.
  Câte nu se pot face, mai ales pe malul dinspre Şos. Nordului!?Sunt convins că dacă s-ar organiza un concurs de proiecte, ar exista o mulţime de soluţii de unde să se poată face selecţia.
  Nu se vrea însă, sau mai bine zis, altele sunt ”priorităţile”. Sunt interese mari în joc. Să nu uităm că 2016 este an electoral 🙁

 • hm

  2015 a fost an pre-electoral, 2016 e an electoral, 2017 o să fie an post-electoral, în 2018 nu se face să lucrezi că alegerile-s departe… și tot așa!
  în plus, „interimatul” e scuza cea mai bună pentru a nu face nimic

 • florin

  Am trecut chiar inainte de revelion prin Herastrau si iti dau dreptate in totalitate.Nu mai trecusem cam de multisor pe aleile lui si senzatia de dezolare a fost foarte puternica.Pacat!

 • Filip

  Au fost accidente grave (electrocutări) pe podul ăla şi în 2015, şi în 2012. Încă un accident şi administratorii parcului şi ai căii ferate vor trebui să intre la bulău pentru neglijenţă gravă.
  Eu aş limita accesul bicicletelor în parcuri, cel puţin weekend, şi spun asta din perspectivă de biciclist.
  Altfel, pentru Herăstrău eu aş merge pe o „naţionalizare”: să (re)integrăm Clubul Diplomaţilor, terenurile de tenis, parcările şi restaurantele în spațiul verde. Plus eventual un pod pietonal nou prin mijlocul lacului, în dreptul debarcarderului.

 • hm

  sună bine!
  Dacă și hrăpăreții cu administrația parcului ar elibera coasta lacului Băneasa din spatele PECO ar fi chiar grozav…

 • Cristian Ioan

  @hm,
  lacurile sunt secate iarna in primul rand ca sa nu fie apa multa sub gheta, daca sunt doar 30 cm, poti folosi lacul drept patinoar fara riscul de a se sparge gheata.
  apoi, lacurile mai trebuie si CURATATE!
  desigur, asta nu este nevoie sa dureze chiar din noiembrie pina in aprilie …
  Posibil sa existe si considerente HIDROTEHNICE: primavara incep ploiele, sau oricum vine multa apa pe COlentina, este bine ca lacurile sa fie goale, ca sa poata primi surplusul …
  Ai dreptate (pot sa ilustrez si cu imagini) ca in mai multe locuri betonul din 1933 incepe sa se farame, a fost bien trunat si are durata de viata mare, insa nu infinita!

  @Filip,
  deci deocandata “ie sclus” sa putem trece pe podul feroviar!
  “nationalizarea” nu are absolut nicio-sansa, din spatiu verde sau alei de parc nu ies bani, pe cand din restaurante, terease si parcarile aferente, ies multi!

  Podul pietonal nu stiu cum s-ar putea face FARA a elimina circulatia ambarcatiunilor, eu nu am mai fost de 40 de ani cu vaporasul, dar mi-ar pare rau sa nu mai existe …
  Pentru mine, “podul pietonal” ar fi o solutie excelenta, drumul cel mai scurt spre cladirea de birouri unde rezida acum firma este chiar peste lac!!!

 • hm

  și atunci, de ce nu secăm iarna IOR, Tineretului?
  Colentina nu are o serie reabilitată de ecluze (despre cea de la Bordei chiar se zicea că va permite traseul cu vaporașul dintr-un lac în altul)?? – în caz de apă mare, surplusul se poate regla!

 • Alex

  Oricum..Herastraul..merita o soarta mai buna !

 • Cristian Ioan: “eu nu am mai fost de 40 de ani cu vaporasul, dar mi-ar pare rau sa nu mai existe …”

  Hipstării gândesc altfel decât acum 40 de ani. Din punctul lor de vedere, utilajele destinate distracţiei (rampe de BMX şi role, terase cu bere, vaporaşe pe lac, trenuleţele de Orăşelul Copiilor etc) sunt nişte invenţii ale capitalismului putred. Un mijloc ca fraierii / cocalarii / parveniţii să consume şi să prăpădească bani. Spre exemplu, ideea ca un puşti de liceu să aibă role de competiţie, echipamentul aferent, cu genunchere, cotiere, tricou imprimat, freză făcută cu sprayul, toate astea “pe banii părinţilor”, şi să petreacă 4-5 ore pe zi la sărituri cu rolele “cu alţi golani în loc să îşi facă lecţiile”, înfurie hipstărul precum cârpa roşie în faţa taurului.

  Pentru un hipstăr, cea mai nobilă şi civilizată cale de acţiune este să interzică anumite lucruri, să le desfiinţeze şi să lase în loc un spaţiu gol. Un parc în care nu există nimic, ca un câmp. Şi în care nu poţi face altceva decât să stai, până când nu te mai deosebeşti de statuile din jur.

 • Ando

  Ştiu clar că, acum câţiva ani (maxţ 4), se organizau plimbări cu o şalupă specială cu care ocazie se făcea şi trecerea prin ecluză: din lacul mare(Herăstrău)în cel de jos(Bordei).
  Chiar am trecut de câteva ori pe la ecluza de la Bordei pregătit să fac ceva poze cu momentele trecerii şalupei, dar mi s-a spus că s-a suspendat această manevră 🙁
  N-am aflat motivele.

 • Filip

  @Cristian Ioan,
  Acu nu știu câți bani ies pentru primărie din restaurante etc., dar sunt sigur că de ele beneficiază un număr redus de persoane, în timp ce un parc public ar fi accesibil mult mai multor bucureșteni.
  Mă întreb și eu dacă e posibil un pod pietonal fără să afecteze vaporașele. Ar trebui studiat totuși.

  @Nautilus,
  Nu vreau „Un parc în care nu există nimic, ca un câmp”, dimpotrivă. Vreau un parc în care să poți face o grămadă de chestii fără să te izbești tot timpul de gardul unui restaurant, de o parcare, de un club de fițe etc.
  N-am nimic cu rolele, stai liniștit. În Tineretului parcă există un spațiu public pentru sărituri cu role, nu? Mi se pare foarte ok.

 • E posibil un pod pietonal uşor de folosit… se poate face din pontoane şi deschide la nevoie, că nu trec vaporaşe non-stop pe acolo.

 • Filip: fiindcă nu eşti hipstăr. Adică ştii că ieşirea în parc presupune o activitate oarecare: berea pe iarbă cu prietenii, rolele sau BMXul la rampe (există unele mici şi în Herăstrău), plimbarea cu vaporaşul sau cu barca etc.

  “Sectanţii hipstărelii” nu ştiu. Pentru ei, rolele sau BMXul sunt de golan-copil de bani gata, terasa e de beţivi, vaporaşul e de ţărani care au venit la oraş şi văd prima dată aşa ceva. Sunt nişte chestii sub demnitatea lor 🙂

 • lefter

  Ce se intampla cu Herastraul? Il mai are cineva in grija ori vor sa-l vanda cuiva? Vine primavara si aici este jale mare. Ce fac ziaristii nu mai scrie nimeni nimic?

 • costea

  Ce se intampla cu Herastraul? Il mai are cineva in grija ori vor sa-l vanda cuiva? Vine primavara si aici este jale mare. Ce fac ziaristii nu mai scrie nimeni nimic? Pentru ce platim impozite? nu si pentru parcuri? Ar trebui concediati[dati afara] cei ce trebuie sa se preocupe de starea parcurilor. Ce fac salariatii parcurilor ca nu prea ii vad pe acolo cand ies la plimbare ca altadata. Sunt trimisi poate sa lucreze la sefii lor acasa sau pe mosiile lor. Ce vor sa faca cu tara asta? Oamenilor!!! Nu sunteti zdraveni la cap? Nu stiti ca daca smulgi cateva caramizi dint-un zid,iti vine in cap,se darama pe tine? Nu veiti avea scapare decat plecand sau fiind responsabili punand osul la treaba!!!

 • hm

  na că-ncepură postacii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>