despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

5 din 2015

… anul ăsta vechi e simplu de povestit.

Ne-ajung degetele de la o mînă să numărăm ce-a fost.

Cel mai citit articol a fost cel al lui Nick; Omul de cenușă” a fost comentat, controversat dar – peste toate – ne-a adus prietenia autorului și-a ridicat perdeaua peste o lume care nu ne era așa cunoscută.

Privind și socotind, se cade să ne lăudăm că-ncepem să avem – în paginile noastre – o monografie a Vitanului și-a Dudeștiului; vedem și cum era și cum se trăia. Da: fără tăgadă, cele mai frumoase articole sînt cele muncite de C. D. Mocanu.

Am făcut lucruri noi și bune. Mi-e drag de subiectul anului: de felul în care am început să ilustrăm decăderea patrimoniului simplu bucureștean. Casele căzute ne-au adus și prieteni noi…

… așa că le mulțumesc lui Cristian Nicolae și lui Alexandru Bodea.

Dar nu știu care să fie al cincilea lucru grozav petrecut aici anu’ ăsta: că ne citiți – sau că aveți ce citi?

La mulți ani!

15 comments to 5 din 2015

 • An bun tuturor. Aș dori o mică completare la importantul articol “5 din 2015,” un fel de piatră de temelie a lui 2016, dacă îmi este îngăduit să spun. Pe lângă evidentul bun gust al autorului, care mă menționează pe mine de la început, se conturează și situația inadmisibilă cu CD Mocanu, omul care scrie ceea ce este evident tuturor, “cele mai bune articole,” dar care se încăpățânează să le scrie “când vrea el,” de parcă asta ar conta la ceva în România anului 2016. Sunt sigur că mica comunitate SB va găsi cea mai bună soluție de a-i apăsa butoanele. Poate cineva mai deștept ca mine la asta va folosi psihologie inversă, de genul: Nu știm dacă ești capabil să mai scrii ceva despre Vitan. E posibil că da, dar noi nu știm. Închei analizând și dubioasa distincție de a fi cel mai citit dintre pământeni (pe planeta SB, bineînțeles), distincție dubioasă pentru că putea indica evoluția unei reviste de nișă spre una mai curând de scandal, dar mâinile ferme ale lei HM și Ando vor menține cursul cuvenit. Sunt mândru că am fost mai mult sau mai puțin “adoptat” de SB. Nu cred că mulți își dau seama ce înseamnă să ți se spună în față că nu exiști.

 • C.D.Mocanu

  @Nicholas Jordan
  Tocmai ai încălcat armistiţiul! Primesc provocarea şi ridic mănuşa!
  En garde monsieur!

 • Dan

  Acum ne-am asociat si cu comunistii ilegalisti 😉

 • Ando

  Şi mie, tot ce scrie C.D. îmi place, dar articolul “Mitingul pentru pace” mi-a rămas la suflet.
  https://www.simplybucharest.ro/?p=31854

  Ilustrează atât de firesc -chiar dacă într-un registru comic, până la urmă- sumbra atmosferă în care am trăit în acei ani.
  Chiar am povestit-o, recent, la o agapă unor amici(apropiaţi mie ca vârstă) şi, bineînţeles, s-a bucurat de mare succes.

 • Ando

  Scuze: sper că se înţelege că e vorba de C.D.Mocanu !!!

 • Ando

  @HM: Sper că se înţelege, din textul fotografiei că sediul “Simply Bucharest” a fost pe Titulescu doar în perioada 1921-1924, ca să nu ne caute lumea pe acolo 🙂

 • hm

  Păi așa facem? Nu verificăm pe teren dacă mai e azi clădirea aia acolo? Ce trecea prin față, troleu sau autobuz? Ce linie o fi? Cam din ce an e poza?
  Și oare nu o fi o făcătură?

  LA MULTI ANI!!

 • dragos b

  Sediul conspirativ ziarului de scandal “Simply Bucharest” se schimba săptămânal, când într-o cofetărie, când într-o şaormerie ori patiserie. Încă de pe atunci patronul îşi punea burta la cale (după principiul “Şantajul şi fromajul!”(n-am găsit altă rimă (şi nici n-am stat să caut!)).

 • hm

  … vezi? o duceam greu în ilegalitate!!!!

 • PaulIP

  Eu cred ca un lucru important e ca suntem o comunitate unita, cu membri bucurosi sa se “citeasca” reciproc si sa contribuie la acest site!
  Va urez tuturor sanatate, si sa ne reintalnim cu bine (si chiar si in numar mai mare) in 2016!
  Anul Nou sa fie asa cum va doriti! LA MULTI ANI !!!

  Referitor la poza: troleibuzul TV 2E face parte din a doua subserie, de la inceputul anului 1960: numere de parc ITB de la 4128 la 4157, tablita pusa pe acoperis, numarul liniei (pare 60, dar in acea perioada liniile de troleibuz incepeau de la 81) scris cu cifre reflectorizante, si vopseaua originala (visiniu deschis cu alb) dateaza poza in prima jumatate a anilor 60, posibil cu o “extensie” pana prin 66 (revopsirile troleibuzelor din acea generatie s-au facut prin 65-66)

 • hm

  LA MULȚI ANI!
  În sfîrșit, începem discuția 🙂

  Poza este de undeva din ’61. Dacă socotim corectă adresa din explicație, ne-am afla pe Șoseaua Titulescu – să zicem, undeva în apropierea intersecției cu Dr. Felix (azi, sunt blocuri casa e demult demolată); pe-acolo nu trecea decît troleul 81, în acea perioadă – care venea dinspre Kiseleff, cotea pe Monetăriei, ieșea în Mihalache apoi în Titulescu, de unde făcea stînga spre gară pe str. Dreaptă (azi Maltopol). Troleul ar fi fotografiat pe traseul de întoarcere.

  Traseul „60” era doar de autobuz: cel care mergea de la Laromet la spre Buftea.

  Habar n-am ce să zic!

 • He, he, am scos ursul din bârlog. Oh, nu mai pot de frică. Armistițiul fusese propus de una din părți și valabilitatea lui e chestionabilă. Pe deasupra, încălcarea lui a produs rezultate așa că asta contează. Și vorbind de urs, am făcut azi o postare pe Facebook despre filmul Ursul(1988). Finalul filmului, o secvență de 3 minute, a durat săptămâni de zile să fie pusă la punct și filmată. Și tot felul de poștaci de pretutindeni, efectiv de pretutindeni, trântesc clipul pe FB și susțin că e un simplu clip din natură, că asta e un crâmpei de viață, așa se înâmplă… O viață întreagă, teoria asta a scenariilor și a conspirațiilor nesfârșite, mi s-a părut, în sfârșit… aiurea. Dar, văzând tot ce se întâmplă acum la TV în România, da, încep și mie să mi se învârte rotițele prin cap: m-am țicnit eu, s-au țicnit ei, ne-am țicnit toți, căci ce vedem noi acolo nu are nimic de-a face cu niște crâmpeie spontane din viață.

 • PaulIP

  Multumesc mult de tot pentru completari! Unde as putes consulta un istoric al traseelor ITB dintre anii 50 si pana inspre 70?
  81 e o linie cunoscuta printre pasionati, insa de masina 60 habar n-aveam ce traseu are…

 • hm

  un ghid al Bucurestiului din ’62 se afla digitalizat si pe Biblioteca Nationala
  http://digitool.bibnat.ro:8881/R

  E de cautat, dar se gaseste. Si poate or mai fi si alte chestii interesante. Timp sa avem!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>