despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Trei întrebări

scris de Ando

Prima: Ce se mai întâmplă cu Palatul Telefoanelor?

Ultima intervenţie oficială legată de acest subiect  este cea din 11.02.2015, a fostului ministru M.S.I. , Sorin Grindeanu.

Întrebat în ce stadiu se află interesul Telekom de a valorifica Palatul Telefoanelor, ministrul pentru Societatea Informaţională a precizat că, la momentul actual, nu e nimic clar în privinţa ofertei.

“În ceea ce priveşte Palatul Telefoanelor, nu prea a mai fost interes din partea companiei respective. Îmi spuneau colegii noştri din Consiliul de Administraţie că nu s-a mers până la capăt la sfârşitul anului trecut (n.n. 2014), astfel încât nu a mai fost pe ordinea de zi (…) Ceea ce pot să vă spun în acest moment este că, din informările pe care mi le-au făcut colegii noştri din Consiliul de Administraţie, e că acest proces a părut foarte rapid pe finalul anului trecut(n.n. 2014), dar lucrurile nu mai par aşa de prioritare. Nu e nimic clar legat de oferta respectivă…”

Pe de altă parte, e bine de ştiut că între 1995-2005, clădirea palatului – care se află pe lista monumentelor istorice – a fost supusă unui amplu program de consolidare pentru care  statul român a cheltuit cca. 1  milion de euro,  iar statul este – prin M.S.I. – acţionar la Telekom România.

Deci, până la urmă, se vinde Palatul? Şi îl cumpără statul, cum mi se pare normal?

—————

A doua întrebare: De nu mai ştiu câţi ani, într-unul din cele mai selecte cartiere ale oraşului zace, nefolosit, şi se părăgineşte în linişte cochetul stadion Cotroceni

Nu mi se pare normal ca o asemenea arenă sportivă să fie, ani de zile, scoasă din circuit. In interesul bucureştenilor care au prea puţine posibilităţi civilizate şi accesibile să practice sportul, mi s-ar părea  de exemplu, firesc ca ministrul sportului să-l ia de mână pe primarul Capitalei şi să intervină în această chestiune pe lângă Inalt Veşnicia Sa, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR – pentru că BNR, din câte cunosc, este proprietarul stadionului. Din păcate, cam adie o “briză” de… mall în jurul acelui teren. Poate sunt doar zvonuri.

—————

Şi, în sfârşit, întrebarea nr. 3: unde e acum statuia lui Lenin?

Au trecut aproape 26 de ani de când, prietenul nostru Cristian Malide a imortalizat pe peliculă ultima zi a statuii lui Lenin pe soclul din faţa Casei Scînteii.

De acolo, statuia a plecat în “exil” şi a stat mult timp cu nasul în pământ, lângă zidul care mărgineşte parcul Palatului Mogoşoaia.

Dar, fiind vorba de mult bronz, material foarte valoros şi căutat, statuia era în permanent pericol să fie tranşată de cei “interesaţi”. Aşa că a fost mutată. Unde? In pepiniera Toboc din Tei, am aflat şi eu, destul de târziu.

Am tot lălăit-o şi n-am ajuns acolo să fac poze, dar anul trecut,  am făcut o captură de pe instantstreetview

Se văd două statui. Bănuiesc că a doua este a lui Petru Groza.

Ei bine, la începutul acestui an, am reuşit în sfârşit să ajung la locul faptei, decis fiind să pozez statuile…

“A, păi nu mai sunt aici. Le-au dus.” m-a informat cu seninătate un paznic. Unde ? Habar n-a avut să-mi spună.

Aşadar, unde sunt, acum, statuile?

3 comments to Trei întrebări

  • Cristian Ioan

    Rectificare necesara: imaginile mele nu reprezinta chiar “ultima zi”.
    Le-am facut duminica pe 4 martie, pe doua filem alb-negru: dimineata, si cu o pauza, pe la ora 15.
    Statuia lui Vladimir Ilici rezista cu inversunare incercarilor de demontare, cand am plecat, era cu streangul de gat, dar tot pe soclu!
    A fost scoasa abia a doua zi, pe 5, dar era luni, asa ca lumea se afla la servici, sunt mult mai putine imagini ce documenteaza momentul cand lenin a plecat din pata scanteii!

  • Ando

    @Cristian Ioan: corect. Iata imagini din 5 martie 1990:

    http://foto.agerpres.ro/index.php?i=2994020

  • hm

    întrebarea, însă…. rămîne!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>