despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din presa vremii: acum 60 de ani…

Sâmbată, pe  21 ianuarie 1956 – ne spun ziarele vremii – se deschidea în Bucureşti, pe bulevardul Magheru, primul magazin cu auto-deservire” (ce s-a mai luptat Alexandru Graur, săracul, cu sintagma asta!)

Poate vă vine să zâmbiţi dar atunci era un pas real spre normalitate. Nu trecuse decât un an şi o lună de când se desfiinţaseră cartelele şi raţiile!

2 comments to din presa vremii: acum 60 de ani…

  • Cristian Ioan

    Da, in anii 60 magazinele cu autoservire erau inca o noutate! Versiunea “standard” era asemnatoare cu bacania din perioada interbelica.
    Dealtfel, si in pozele din 1956, rafturile negre de lemn semna mai mult cu cele din anii’30, decat cu standurile magazinelor cu autoservire din anii 70 si 80.
    Termenul a fost preluat in mod gresit din limba rusa – sovieticii erau inca modelul nostru – pina cand s-a renunta la “deservire” ….
    In anii ’70, limentara de pe colt de la Tabacului se conforma modelului descris in articol: in stanga era magazinul cu autoservire, cu minusculele cosulete din sarma impletita, iar in dreapta era o sectiune cu vanzator, pentru alimentele ce trebuiau cantarite sau transate …

  • Ando

    In zona mea, pe colţul dintre Apolodor şi Sf. Apostoli erau două magazine importante pentru cumpărăturile casnice:
    http://www.instantstreetview.com/@44.428684,26.094868,-36.17h,10.76p,0.01z
    In prim plan (se mai vede atârnată sigla “A”) era o “Alimentara” pe model vechi: uleiul “vărsat” se scotea din butoaie de tablă cu un polonic special şi se turna în sticla cumpărătorului, zahărul, făina,orezul, mălaiul eru tot în vrac în niste lăzi speciale de unde se puneau cu scafa în pungi…
    La parterul clădirii de pe colţul opus era un magazin de “coloniale” şi dulciuri.
    După ce s-a făcut ansamblul Gioconda,
    https://www.simplybucharest.ro/?p=19095
    într-unul din blocurile mici
    (unde e clubul Prometheus)s-a deschis un mare magazin cu autoservire.
    Dar punctul forte pentru noi, copiii, era – tot în complexul Gioconda- cofetăria dinspre Splai 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>